Zo kunt u NRC een (anonieme) tip geven

Onderzoek Heeft u gehoord over een misstand? Bezit u documenten die volgens u zo belangrijk zijn dat ze openbaar zouden moeten zijn? Of heeft u een andere tip waarvan u vindt dat het een verhaal in NRC verdient?

NRC doet veel aan onderzoeksjournalistiek. Daarbij zijn we afhankelijk van mensen die de moed hebben ons over dit soort kwesties te vertellen, en van documenten die dit ondersteunen.

Hoe gedetailleerder een tip, hoe effectiever ons onderzoek. De beste tips bevatten daarom vaak ook (een begin van) bewijsvoering. Weten wie u bent, en de mogelijkheid om uw tip met u te bespreken helpen ook. We weten dat bronnen met gevoelige informatie het risico lopen op represailles. Daarom zullen wij er alles aan doen om uw identiteit te beschermen.

Wilt u informatie veilig met ons delen? Dan zijn er verschillende manieren om de journalisten van NRC te bereiken.

Zo kunt u contact opnemen

Stuur een mail: u kunt contact zoeken met de journalisten zelf. E-mailadressen hebben altijd deze structuur: voorletter punt achternaam @ nrc punt nl. In het colofon vindt u alle namen van de redacteuren van NRC.

Als u niet weet wie uw tip het best kan behandelen, is er een algemeen adres: tips@nrc.nl. De tips worden gezien en gewogen door een selecte groep journalisten. Eén van hen zal u mogelijk benaderen voor meer informatie.

Als het om heel gevoelig materiaal gaat, of als u uw eigen identiteit niet bekend wil maken, zijn er ook andere, veiliger manieren om tips te sturen. Een makkelijke weg is om uw brief, een usb-stick, foto’s of documenten in een neutrale envelop per post te versturen naar Redactie NRC, Postbus 20673, 1001 NR Amsterdam.

U kunt uw tip ook elektronisch versleuteld sturen. Dat kan via de anonieme elektronische postbus van NRC. Het is voor extra bescherming aan te raden om de site te bezoeken via een Tor-browser. De PGP vingerafdruk voor dit adres is 478D 8E53 2EB6 EB4E 5255 CE62 2E61 383A E931 A40D. Hoe PGP-versleuteling werkt, leest u hier.