Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Haal het beste uit internet

Zo werkt wifi (het best)

Een leven zonder wifi, we moeten er toch niet meer aan denken. Dan zou alles wat van internet gebruikmaakt met een kabeltje verbonden moeten worden. Maar hoe werkt wifi eigenlijk? En hoe halen we het beste uit het netwerk?

Het gemiddelde huishouden heeft heel wat apparaten aan het draadloze netwerk hangen. Laptop, tablet, telefoon, e-reader, printer, game console en wellicht ook de weegschaal, alle speakers, de wc en de huisrobot. De oorzaak dat al deze apparaten met elkaar en met internet kunnen communiceren, is dat ze allemaal dezelfde standaard gebruiken. Ze zitten letterlijk op dezelfde golflengte. En die golflengte heet wifi. Als we naar Radio 538 willen luisteren op onze klassieke FM-radio, dan zetten we die op 102,1-102,7 megahertz. Radio 1 zit in een groot deel van het land op 98,4 of 98,9 megahertz. Wifi zit op 2,4 gigahertz (GHz) en steeds vaker op 5 GHz. Waar FM-zendmasten een bereik hebben van zo’n 35 kilometer, komen wifi-netwerken niet verder dan tientallen meters.

Radiosignaal
Internet komt het huis binnen door glasvezel, telefoonkabel of COAX-kabel. Dit signaal moet worden omgevormd tot een radiosignaal. Dit is wat de router doet dat in het modem zit. Het modem is de toegangspoort van en naar internet . De router creëert lokaal een draadloos netwerk en zorgt ervoor dat de apparaten die verbonden zijn met dat netwerk, toegang hebben tot internet.

Populaire bandbreedte
Te veel radiostations op dezelfde frequentie gaan elkaar in de weg zitten en ook wifi kan last krijgen van te veel signalen op zijn bandbreedte. Een huishouden waarin het hele gezin tegelijkertijd draadloos gamet, Netflix kijkt en Facebook doorploegt op de mobiel, vraagt een hoop van het netwerk. Netwerken van buren kunnen elkaar verstoren. Appartementencomplexen zijn in die zin een echte uitdaging, met een netwerk per woning. Ook andere apparaten kunnen de kwaliteit beïnvloeden. Magnetrons gebruiken bijvoorbeeld ook dezelfde frequentie als wifi, net als draadloze speakers en babyfoons. Zorg er dus voor dat het modem uit de buurt staat van dergelijke apparaten. Beton, metaal en water vormen blokkades waar het wifi-signaal maar moeilijk doorheen komt. Ze hebben een grote invloed op het signaal. Zet het modem dus niet achter gewapend beton of naast het aquarium.

Beton, metaal en water vormen blokkades waar het wifi-signaal maar moeilijk doorheen komt

Test de kwaliteit
Wie zich afvraagt hoe de staat van het eigen netwerk is, kan apps gebruiken om de kwaliteit te testen. Apps als Wi-Fi Sweetspots voor Apple en Wifi Analyzer voor Android laten zien wat de sterkte is van de verbinding is op verschillende plekken in huis. Mac-gebruikers zien de eigenschappen van hun netwerk wanneer ze de Alt-toets indrukken en op het wifi-symbooltje in de Finder klikken. Kijk voor meer informatie op de site van wifi-specialist AVM.

Draadloos online onderweg
Wanneer we onderweg verbinding maken met een wifi-hotspot, verbinden we met de draadloze route van de luchthaven, universiteit of het koffiezaakje waar we ons op dat moment bevinden. De meeste mobiele telefoons kunnen zelf ook als wifi-router functioneren, wat wel ten koste gaat van het datategoed. Overigens is het verstandig om zo min mogelijk gebruik te maken van openbare wifi-netwerken, omdat ze niet veilig zijn. Het is voor derden relatief eenvoudig om privégegevens te ontfutselen van de mensen die ook aan dat openbare netwerk hangen. Kan het echt niet anders, wees dan bewust van de gevaren en maak zo beveiligd mogelijk gebruik van een wifi-hotspot. Gebruik daarnaast een actuele versie van een virusscanner. Vul op een openbaar netwerk geen persoonlijke gegevens in op websites, zoals wachtwoorden of creditcardgegevens. Zet de firewall aan en zet de mogelijkheid uit om bestanden te delen op mobiel of laptop.

Tips voor een betere wifi-verbinding

  • Plaats het modem op een plek waar zo min mogelijk andere apparaten in de buurt staan
  • (Gewapend) beton, water en metaal blokkeren (ook) het signaal.
  • Beveilig het netwerk met een goed wachtwoord om meelifters te weren.
  • Controleer zelf of het modem op de juiste softwareversie draait of vraag het uw internetaanbieder.
  • Herstart het modem bij problemen met de wifi-verbinding. Dit onderbreekt de stroomtoevoer naar het netwerk, zodat ook de wifi weer herstart.
  • Schaf een apparaat aan dat het wifi-signaal versterkt, zoals een repeater of een extender.
  • Stel het modem gericht in door een ander kanaal te kiezen waarop het minder druk is.
  • Heeft u recente computers of tablets? Ga dan na of u kunt overstappen van 2,4 GHz naar 5 GHz. Het bereik van een 2,4 GHz-verbinding is groter, maar dat van 5 GHz sterker. Ondersteunt uw modem geen 5 GHz, dan zijn er repeaters verkrijgbaar die het signaal kunnen omzetten.
  • Fanatiek gamer? Ga dan voor een bedrade aansluiting. Dat is altijd de snelste en meest stabiele verbinding.

Kijk voor meer informatie op de wifiservice-pagina van XS4ALL.

Heeft u een vraag over wifi?
Stel uw vraag gerust op Facebook of Twitter aan XS4ALL.