Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Haal het beste uit internet

Nooit meer zappen

Overal televisie kijken behalve op je televisie. Dankzij streaming zijn bijna alle beeldschermen geschikt voor films, series en documentaires. En het aanbod van online muziekdiensten zetten we moeiteloos draadloos door vanaf onze mobiel naar de dichtstbijzijnde speakers.

Wie zowel televisie als internet van dezelfde aanbieder afneemt, krijgt er de mogelijkheid bij om tv te kijken op het web. Voor kijken op laptop, tablet of mobiel is meestal alleen het downloaden en installeren van een (gratis) app vereist.
Belangrijk voor probleemloos kijken en luisteren is niet per se een hoge bandbreedte, maar een stabiele verbinding. Streaming video en audio vragen namelijk niet om superveel megabytes per seconde (3 tot 5 MB/sec), maar haperingen in de verbinding worden al snel vertaald naar haperingen in het beeld en geluid. Zorg er daarnaast voor dat het wifi-signaal in huis zo min mogelijk wordt gestoord. En je hebt niet de allernieuwste spullen nodig, maar hele oude computers en verouderde browser-software kunnen soms ook voor problemen zorgen.

Struinen, klikken, kijken
Is er nog steeds niks op tv? Je kunt de rest van je leven gratis door filmarchieven struinen, maar wie wil meepraten in de kroeg en op verjaardagen kiest natuurlijk voor de nieuwste films en series.

Netflix is sinds zijn introductie razendsnel gegroeid in populariteit. Zet de app op je smart-tv, op je computer, mediaspeler of mobiel en kijk een maand gratis. Videoland, ja ja de oude keten van videotheken, is nu een online videodienst.

Kijk je bij voorkeur naar de twaalf grootste Nederlandse zenders, maar ben je de reclame zat? Bij NLZiet kun je tot een jaar terugkijken.

Bij televisieaanbieders kun je extra zenders afnemen die dan weer op meerdere apparaten te zien zijn. Voor ongeveer vijftien euro per maand installeer je bijvoorbeeld de app HBO Go op drie apparaten. Film1 GO kost ongeveer tien euro per maand (maar dan heb je geen Game of Thrones).

En dan zijn er nog gespecialiseerde sites. We kunnen de hele dag golf kijken en mode. Of Deutsche krimis en Bollywood Movies. Er is bewegend beeld voor iedereen. Zo gaat DogTV niet over onze trouwe viervoeter, hij is de doelgroep.

Films huren zonder een abonnement te moeten afsluiten, dat kan bij Pathé Thuis en MovieMax Online. Nederlandse zenders SBS6, Net5 en Veronica hebben zich gebundeld in de online dienst Kijk. Hier betaal je voor afzonderlijke programma’s zonder een abonnement af te sluiten. Uitzending Gemist heeft veel gratis Nederlands aanbod.

Er zijn ook legio websites waar series en films gratis te zien zijn, maar deze zijn volgens de Nederlandse wet meestal illegaal. Er zit namelijk geen streaming-technologie achter deze websites maar peer-to-peer. Dit betekent dat de bestanden op de harde schijf (of servers) staan van personen die geen recht hebben om die films of series uit te zenden.

Belangrijk voor probleemloos kijken en luisteren is niet per se een hoge bandbreedte, maar een stabiele verbinding

Hardware
Apple TV is een kastje dat de televisie verbindt met het thuisnetwerk en internet. Met een eigen afstandsbediening geeft het toegang tot allerlei apps (o.a. Netflix, Vimeo en YouTube) en de iTunes-store voor het huren of kopen van films en muziek. Je kunt met Apple TV ook foto’s streamen vanaf je mobiel of laptop. Lees de uitleg op iCulture.

Google Chromecast Video is een kleine stukje hardware dat in de hdmi-aansluiting op de tv past. Vervolgens is het mogelijk alles wat op de laptop of mobiel staat via wifi te streamen naar het televisiescherm. Lees de uitleg op AndroidPlanet. Chromecast Audio stuurt muziek naar de meeste speakers.

Net als Apple TV en Google Chromecast geeft ook ROKU toegang tot talloze zenders en betaalkanalen. Hun nieuwste mediastreamer is een doosje van 9 x 9 centimeter. De Roku 3 heeft niet alleen een hdmi-aansluiting om de tv met wifi te verbinden, maar ook poorten voor USB-stick en SD-kaart. Lees de ervaring van ComputerTotaal.

Muziek
Radiozenders te over op internet, maar er is ook voldoende keuze in het zelf selecteren van muziek. Digimuziek geeft een overzicht van muziekdiensten in Nederland.

Spotify is een muziekdienst die je gratis kunt gebruiken. Dat is dan wel inclusief reclames. Je kunt afspeellijsten aanmaken en die van andere mensen afspelen en volgen. Voor nog geen tientje per maand heb je Spotify Premium: reclamevrij, met de mogelijkheid de muziek ook offline te luisteren. XS4ALL geeft Spotify Premium-versie aan al hun klanten met Alles-in-1 Smart, Plus of Pro.

De echte liefhebber kies voor Qobuz, aanbieder van klassieke en moderne muziek in hoge geluidskwaliteit. Je krijgt vijftien dagen op proef. Daarna kies je een abonnement dat bij de gevoeligheid van jouw oren past. Qobuz geeft ook toegang tot podcasts, videointerviews en het laatste nieuws voor audiofielen.

TIDAL wil zich ook onderscheiden met cd-kwaliteit audio, maar daarnaast claimt het veel exclusieve muziekvideo’s te streamen. Het Zweedse bedrijf is inmiddels in handen van Amerikaanse artiest Jay-Z en zegt hogere royalty’s te betalen voor artiesten.

TIDAL afspelen in de slaapkamer en Spotify in de woonkamer? Er zijn draadloze speakersystemen die dat voor je regelen. Luidsprekers van Sonos bijvoorbeeld, zijn stuk voor stuk in te stellen en heel eenvoudig te bedienen vanaf smartphone of tablet. Of je streamt dezelfde muziek naar alle speakers, dat kan uiteraard ook. De draadloze systemen hoeven niet in één keer aangeschaft te worden. Begin bij een instapmodel en bouw verder uit. Bose heeft het SoundTouch-systeem en bij Samsung heet het Multiroom. Philips noemt het Izzy.

Streaming since 1993

De eerste vorm van streaming was de nietszeggende liftmuziek die wij kennen als ‘muzak’. Het was 1922. Radio was een zeer jonge business en voor het uitzenden en ontvangen van radioprogramma’s was veel ingewikkelde apparatuur nodig. George O Squier vond dat het simpeler moest en diende een patentaanvraag in voor het versturen van informatie over de kabel. Met zijn bedrade technologie konden bedrijven muzak afspelen in hun liften (en winkels) en waren ze niet afhankelijk van de radio. Spoel vooruit naar onze tijd en in 1993 zien we de eerste band live op internet. De leden van band Severe Tire Damage werkten bij de onderzoekspoot van computerfabrikant Digital Equipment (DEC) in Palo Alto. Zodoende werden zij de proefkonijnen waarmee collega-wetenschappers hun nieuwe technologie ‘multicasting’ demonstreerden op internet. Helaas hadden er nog nauwelijks mensen een internetverbinding. Twee jaar later ging de eerste sportwedstrijd live het web op via RealNetworks. Pas in de jaren negentig hadden computers en internetverbindingen voldoende capaciteit en stabiliteit om streaming naar het grote publiek te brengen.

Heeft u een vraag over streaming services?
Mail uw vraag naar NRC-lezersvragen@xs4all.net.

Roeland Mighawry geeft antwoord.
Naam: Roeland Mighawry
Functie: product manager Televisie, Bellen, Spotify en F-secure
Werkt bij XS4ALL sinds: 2008