Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Haal het beste uit internet

9x Handige Life Hacks

De wondere wereld waarin we leven leidt toch ook tot keuzestress en informatiechaos. Deze negen Life Hacks (praktische tips voor het algemeen nut) maken het leven efficiënter en leuker.

 1. Focus!

Ongestoord werken, wat was dat ook alweer… We kunnen geen activiteit meer afmaken of we worden gestoord door een pingeltje of een trillinkje. Weet je precies welke apps of websites de grootste tijdverslinders zijn, maar moet je wel online zijn? Blokkeer de boosdoeners met Cold Turkey voor Windows, SelfControl voor Mac of Freedom voor beide (werkt ook op de telefoon).

Moet je veel schrijven maar lonken Twitter en Facebook naar je? Apps als FocusWriter en OmmWriter drukken alle activiteit naar de achtergrond zodat je ongestoord kunt tikken. Verhoog eventueel je concentratie door een Zen-muziekje op Spotify. Functioneer je beter onder dreiging, ga dan voor de brute methodes van Write or Die. Als jij je zelfgestelde doel niet haalt van x-aantal woorden per uur, dan verdwijnen de woorden die je hebt getikt één voor één van het scherm.

 1. Digitale nee/nee-sticker

De meeste mailprogramma’s hebben een ingebouwd filter voor spam en reclame. Toch is dat geen garantie voor het schoonhouden van de inbox. Heb je echt geen zin in nieuwsbrieven en reclame? Filter binnenkomende mail dan op het woord unsubscribe in de tekst. Verplaats de berichten automatisch naar een folder van jouw voorkeur of stuur ze ongelezen naar de prullenmand. Niet zeker hoe regels of filters werken? In Apple Mail, ga naar Voorkeuren en selecteer Regels. In Outlook, ga naar Bestand en dan Regels en waarschuwing beheren. In Google Mail heten het Filters, ze zijn te vinden in het zoekvak.

 1. Schatzoeken met de kinderen

Ouders en grootouders zien met lede ogen aan hoe hun opgroeiend kroost vergroeit met de telefoon of tablet. Van buitenspelen komt het zelden meer en van bewegen al helemaal niet. De kloof tussen generaties groeit met de dag en drijft de volwassenen tot wanhoop. Stop met piekeren! Er is een oplossing! Geocaching combineert technologie en buitenlucht en het hele gezin kan meedoen. Met een gps of telefoon in de hand, struin je door stad en land op zoek naar de coördinaten waar zich een schat bevindt. Kijk voor hoe het werkt en wat je nodig hebt op Geocaching.nl en The Best of Geocaching (Nederlands). En wees niet bang voor Pokémon Go. Zolang er iemand naast loopt die het verkeer in de gaten houdt, kunnen kinderen met de app veilig de buurt doorzoeken op virtuele beestjes. Leerzaamheidsbonus: oplaadpunten zijn gekoppeld aan kunstobjecten, bibliotheken en historische locaties. Daarbij vergroot veel lopen de kans op het vangen van zeldzame Pokémon.

 1. Uitloggen van Facebook op afstand

Midden in de nacht schrik je wakker uit een boze droom. Je hebt Facebook even gecheckt op de computer op je werk - maar heb je ook uitgelogd? Wis het angstzweet van je voorhoofd: je kunt op afstand uitloggen. Log in op je Facebook-account (waar maakt niet uit), ga naar Settings en selecteer Security. Een van de laatste zinnen is ‘Where you’re logged in’. Klik op Edit en zie waar en op welk apparaat je de laatste dagen op Facebook hebt ingelogd. Selecteer de computer van de baas en klik op ‘End activity’. Welterusten.

 1. Organiseer jouw apps

Genoeg van de chaos op het scherm? Gooi eerst weg wat je niet gebruikt. Voor Android geeft App Usage daar inzicht in. Voor iPhone, ga naar Instellingen en raadpleeg Batterij. De apps die over zijn kun je rangschikken op alfabet, kleur of frequentie van gebruik. Zet de meest gebruikte apps bovenaan het scherm of dichtbij je duimen, wat je handiger vindt. Maak mappen aan met werkwoorden (luisteren, werken, kijken, spelen); thema’s (vakantie, boeken) of locaties (werk, thuis, kroeg).

 1. Effectief serievreten

Netflix. Waar te beginnen… en wat te kijken? Op de website AllFlicks vind je de populairste programma’s en kun je onder andere selecteren op genre en IMDb-score (dan weet je ook gelijk wat het goed doet). Netflix-Nederland laat elke maand weten welke titels zullen verdwijnen. De app Upflix krijgt conflicterende recensies, maar als het op jouw device werkt heb je er een handig hulpmiddel bij voor overzicht, rangschikken en sorteren van films en series.

 1. Plaspauze

Je zit in de bioscoop en moet ontzettend nodig naar de wc, maar je wilt niets belangrijks missen. Dat levert stress op die het wc-probleem alleen maar groter maakt. Gelukkig is er RunPee, de app die aangeeft wanneer opportune plasmomenten zich voordoen en hoe lang ze duren. Check de film en grijp je kans. Beschikbaar voor iPhone en Android.

 1. Koppel apps en apparaten

Wanneer de zon ondergaat, schakel dan mijn Philips Hue-lamp aan. Als ik op een specifieke locatie ben, zet dat in een Google-spreadsheet. Als, dan: de website IFTTT koppelt veelgebruikte apps en apparaten met logica. IFTTT staat voor ‘if this then that’, als dit, dan dat. Als ik mijn dagelijkse doel niet hebt gehaald op mijn FitBit-stappenteller, stuur me dan een bericht. Als het morgen gaat regenen, stuur mij dan een mail. IFTTT werkt met zogenaamde recepten, kleine scriptjes die op je mobiel op de achtergrond draaien. Maak een account aan op www.IFTTT.com en creëer je eigen internet-der-dingen.

 1. Stop met studeren, ga leren

Hbo, universiteit, school gaan in het algemeen: studeren kost tijd en geld en wat leer je nu dat echt nuttig is? Kies een gratis virtuele opleiding die past bij wat je nu nodig hebt. MOOCs (Massive Open Online Course) worden online gegeven en je hoeft niet per se een diploma te halen om kennis op te doen. Haal eruit wat erin zit, gebruik wat je nodig hebt en ga door naar de volgende. Doe een cursus Internationaal Recht bij de Universiteit Leiden, cryptografie bij Stanford University en Boeddhisme en Moderne Psychologie bij Princeton. Studeer als hobby of zet het op je cv.

Maak verstandig gebruik van handige apps
 • Installeer de meest recente versie van de app. Updates bevatten vaak een verbeterde beveiliging.
 • Er kan toegang worden gevraagd tot uw profiel. Lees goed tot welke gegevens u toegang geeft. Sommige apps geven de mogelijkheid om uw privacy-instellingen aan te passen. Zo kunt u de toegang verbieden voor uw locatiegegevens en contacten.
 • Installeer een antivirus-app op uw smartphone.

XS4ALL maakt zich hard voor online veiligheid. Met onze roots in de hackers scene weten wij precies hoe je computers kunt kraken, en dus ook hoe je computers beschermt tegen krakers: inbrekers zijn de beste beveiligers. Maar veiligheid is meer nog dan techniek een kwestie van veilig gedrag.

Kijk voor meer informatie op:

< https://www.xs4all.nl/over-xs4all/nieuws/column/apps/

en

< https://www.xs4all.nl/veilig-online/veiligheid-techniek-en-gedrag.htm