Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Het geheim van Hällered

In een uithoek van Zweden worden – buiten het zicht van de camera’s om – Volvo’s van morgen tot het uiterste getergd. De illustere naam van deze immense testfaciliteit? Hällered. Gelegen in een bosrijk gebied, op tachtig kilometer van de thuisbasis van Volvo in Göteborg. Hier wordt de basis gelegd voor veilige auto’s met ‘Vision 2020’ als leidraad.

Testen, testen en nog eens testen. Het is een intensief proces met vele facetten. Voordat de productie daadwerkelijk gaat lopen, heeft een nieuwe Volvo al miljoenen testkilometers achter de wielen. Over de hele wereld en onder alle denkbare condities wordt het model tot het uiterste getergd. En als we zeggen model, dan bedoelen we eigenlijk een serie van tientallen prototypes. Dat zijn miljoenen kostende, met de hand gebouwde en gecamoufleerde auto’s. De locaties strekken zich uit van de gloeiend hete bergen in de Sierra Nevada tot het uiterste noorden van Lapland waar barbaars lage temperaturen heersen. Met maar één doel voor ogen: vanaf de allereerste productieauto moet een nieuwe Volvo volledig uitontwikkeld zijn.

Van plus 50 tot min 40

Het testen in alle uithoeken van de wereld heeft vooral te maken met klimatologische factoren: hoe houden de Volvo’s zich tussen plus 50 en min 40? Maar ook in Zweden rijden de prototypes hun rondjes. Op het eigen, 7 miljoen vierkante meter grote testcentrum Hällered ondergaan de Volvo’s van morgen de zwaarste tests. Door 75 getrainde testcoureurs die de auto’s 24/7 op de proef stellen. Ze worden bijgestaan en geïnstrueerd door een team van ervaren monteurs die de prototypes onderhouden, repareren en aanpassen. Bovendien vinden er laboratoriumtests en evaluaties plaats. In totaal werken er 180 mensen op Hällered.

Elke Volvo is tot het uiterste getest voordat deze in productie gaat

Vijftien testbanen

Het belang van Hällered is groot. Hier worden de praktijktests uitgevoerd die normaal een heel autoleven in beslag zouden nemen. Een Volvo bestaat uit duizenden onderdelen en die moeten stuk voor stuk aan de zwaarste eisen voldoen. Het testprogramma waar de prototypes aan worden blootgesteld is allesomvattend. De testfaciliteit beschikt over vijftien verschillende testbanen om elk type wegdek onder wisselende weersomstandigheden te kunnen simuleren. Voorbeelden zijn de kombaan waar op topsnelheid gereden kan worden. De ‘handling track’ met een zeer gevarieerd patroon aan bochten en hoogteverschillen om de wielophanging te optimaliseren. En de ‘life time track’ met zout water om de corrosiebestendigheid van de carrosserie, de wielophanging en de sensoren onder de auto te testen. In dat verlengde ligt de uitgebreide graveltrack. Hier testen de ingenieurs nogmaals de werking en duurzaamheid van de veren en de schokdempers. Maar hier krijgen ook de sensoren die met de veiligheidssystemen van doen hebben het voor de kiezen, alleen al vanwege de enorme vibraties waaraan de onderdelen worden blootgesteld. Speciaal voor SUV’s heeft Hällerad steile heuvels en hellingen om vierwielaandrijfsystemen te testen.

Hällered heeft verschillende testbanen om elk type wegdek onder wisselende weersomstandigheden te kunnen simuleren.

Aanrijdingen vermijden

Het belang van assistentiesystemen wordt door Volvo onderkend met een in 2014 geopende nieuwe faciliteit om de volgende generatie in een besloten, veilige omgeving tot in de finesses te kunnen ontwikkelen. Nu ‘Vision 2020’ dichterbij komt neemt het belang van deze mogelijkheid snel toe. De focus ligt op de actieve veiligheid. Dit zijn technische oplossingen om de berijder te assisteren in het vermijden van aanrijdingen. De nieuwe technologie is gebaseerd op onderlinge communicatie tussen de voertuigen en de omgeving. Daartoe zijn bijvoorbeeld waarheidsgetrouwe kruisingen en wegen met meer dan twee rijstroken nagebouwd. Bovendien beschikken de ingenieurs nu over speciale ‘rigs’ om voetgangersveiligheid te perfectioneren. Deze perfectionering gaat dankzij de komst van nog snellere elektronica - en van speciale testfaciliteiten zoals die op Hällered - momenteel in zo’n hoog tempo dat ‘Vision 2020’ in zicht komt.

De zware tests van Hällered

Hällered is Volvo’s allesomvattende testcentrum met maar liefst vijftien verschillende ‘tracks’. Hier ondergaan toekomstige Volvo’s de zwaarste tests op alle denkbare soorten wegdek, op een hoge snelheidskombaan én rijden ze over nagebouwde kruispunten om de nieuwste assistentiesystemen te testen en te verfijnen. Om straks – in het kader van Volvo’s ‘Vision 2020’ – niemand meer gewond te laten raken in een nieuwe Volvo.