Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Waarom investeren in medewerkers loont

Succesvolle bedrijven weten het allang: er is een sterke link tussen betrokkenheid, productiviteit en commercieel succes. Bedrijven die investeren in werknemers ontvangen deze investering drie keer in rendement terug.

Slimmer werken is een van de aspecten waarin veel ondernemingen investeren. Goede huisvesting en slimme technologie dragen in belangrijke mate bij aan de productiviteit van medewerkers. Er is echter geen standaardrecept – een ideale werkomgeving creëren is maatwerk.

Bricks, Bytes & Behaviour

Ontwikkelaar Res & Smit ziet dit dagelijks terug in de praktijk. Het bedrijf helpt klanten om het maximale uit hun huisvesting te halen. Slimmer werken komt daarin ook aan bod. “De beslissing om flexibel te werken heeft twee kanten: een strategische en een operationele”, legt Mark Smit, oprichter van Res & Smit, uit. “Om met het strategische te beginnen: heeft het toegevoegde waarde voor de activiteiten van de organisatie? Daarna is het zaak om na te denken over operationele aspecten, over hoe mensen dan concreet gaan werken en hoe de werkomgeving eruit moet zien.”

Bedrijven die investeren in werknemers ontvangen deze investering drie keer in rendement terug

Dat is het moment dat Res & Smit in beeld komt. Het bedrijf vertaalt de strategische en operationele wensen van het bedrijf in een concept op basis van drie onderdelen: Bricks, Bytes en Behaviour. Bricks verwijst naar de fysieke werkomgeving: het gebouw, de inrichting, de locatie. Bytes is uiteraard gerelateerd aan ICT-voorzieningen en andere technologische vereisten. Hiervoor werkt Res & Smit vaak samen met Vodafone. “Het is voor ons en voor de klant prettig om te werken met een partij die alles voor de communicatie-infrastructuur kan bieden, telefonie, internet, aanleg van een netwerk, werken in de Cloud, migratiediensten, en ga zo door. Dat helpt om samen precies de juiste oplossing te vinden voor een klant.” Behaviour, tot slot, heeft betrekking op het gewenste gedrag dat men door slimmer werken wil bereiken. Smit: “Vroeger was een kantoor een omgeving waarin je van 9 tot 5 verbleef om aan een aantal taken te werken. Nu is het een omgeving die jou in staat moet stellen om zo productief mogelijk te zijn.”

Tegenwoordig draait het om een omgeving die jou in staat moet stellen zo productief mogelijk te zijn

Zoeken naar de balans

Om hierin te slagen, moet de juiste mix tussen belevingswaarde en functionaliteit worden bereikt. Het is een balans tussen gevoelsaspecten zoals wat je fijn vindt, wat je inspireert en functionele aspecten zoals technologie. Soms levert dat verrassende inzichten op, weet Smit: “Je zou bijvoorbeeld denken dat jongeren alles mobiel en op afstand beschikbaar willen hebben, maar uit onderzoek bij onze klant Erasmus Universiteit blijkt dat er juist een enorme behoefte is aan studieplekken. Studenten willen elkaar opzoeken om samen te werken. Uiteraard ondersteund met goede WiFi en horeca waar je lekkere koffie kunt krijgen.”

Investeren maar ook besparen

Vraagt het realiseren van zo’n flexibele omgeving niet om een enorme investering van een bedrijf? “Ja, de investering per vierkante meter is hoger, maar je hebt gemiddeld minder meters nodig”, legt Smit uit. “In een traditioneel kantoor wordt de ruimte namelijk heel slecht benut. Gemiddeld is de bezettingsgraad 40-50%. Bij slimmer werken heb je minder vierkante meters nodig; dankzij slimme technologie maak je er effectiever gebruik van. Minder vierkante meters levert een besparing op in bijvoorbeeld schoonmaakkosten, verwarming en verlichting. Tegelijkertijd vergroot slimmer werken de productiviteit van medewerkers sterk. Door altijd en overal de juiste bestanden voor handen te hebben bijvoorbeeld of door meetings buiten de deur te vervangen door een Skype-sessie. Ook dat levert winst op.”

Mark Smit: “De investering voor een flexibele ruimte per vierkante meter is weliswaar hoger, maar je hebt gemiddeld minder meters nodig.”

Goed voor het imago

Een prettige werkomgeving werkt tevens door in hoe aantrekkelijk je als werkgever bent. In een markt waarin bedrijven de strijd met elkaar omgaan om talent aan te trekken, kan een inspirerende werkomgeving die uitnodigt tot samenwerken een enorm competitief voordeel zijn, zeker wanneer je de nieuwe generatie werknemers wilt aantrekken. Smit: “Om weer het voorbeeld van Erasmus Universiteit te gebruiken: studenten baseren hun keuze voor een universiteit op de ranking en ook op de fysieke omgeving. Huisvesting had jarenlang een negatieve invloed op de ranking, maar is sinds kort juist een satisfier. Dat kan het verschil maken.”
Smit heeft twee tips voor organisaties die een flexibele werkomgeving overwegen: “Kijk bij een ander bedrijf en laat je inspireren maar een goed concept voor slimmer werken is maatwerk. Wat werkt voor bedrijf A hoeft niet per se voor jouw organisatie te werken. Laat je ook goed informeren over slimme technologie die je in staat stelt om sneller en effectiever te werken. We staan aan de vooravond van grote veranderingen voor de werkomgeving. Zorg dat je bijblijft!”

Vrijheid werkt – ook voor Vodafone

Technologie vormt de ruggengraat van een omgeving waarin medewerkers flexibel kunnen werken. Vaste en mobiele telefonie, betrouwbare WiFi, Cloud-diensten en Skype-oplossingen – ze dragen allemaal bij een slimme werkomgeving en een hogere productiviteit. Vanaf volgend jaar oktober kunnen bedrijven dit zelf ervaren in de experience center voor zakelijke klanten, die onderdeel wordt van het nieuwe centrale kantoor van VodafoneZiggo in Utrecht. In het nieuwe kantoor, dat samen met Res & Smit wordt ontwikkeld, zullen 1400 medewerkers werken die nu verspreid zijn over vier locaties in Amsterdam en Utrecht. Uiteraard zal er flexibel gewerkt worden, ondersteund door de meest recente technologie. Ook voor Vodafone is dit immers de meest productieve manier om te werken.
Wil je meer weten over het kantoor 2.0? Kijk op www.vodafone.nl/smarter-working of download de whitepaper.XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.