Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Wereldprimeur: dijken verstevigen en op afstand monitoren

Jos Karsten ontwikkelde een nieuwe manier om dijken te verstevigen. Momenteel past zijn bedrijf JLD Contracting die oplossing daadwerkelijk toe in een Amsterdamse dijk. Een wereldprimeur. En voor Karsten een droom die waarheid wordt.

Wereldwijd dreigt de zeespiegel sneller te gaan stijgen dan voorzien. Dat is ook te lezen in het onlangs verschenen tussenrapport van het VN-klimaatpanel IPCC, waarin staat dat de wereld nu echt alles uit de kast moet halen om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graden. Het IPCC zelf verwacht dat die stijging eerder richting de 2 graden zal gaan, waarbij de zeespiegel nog eens zo’n tien centimeter extra zal gaan stijgen. Een verontrustend scenario.

Geëvacueerde grootvaders

“In Nederland weten we natuurlijk heel goed dat we het gevaar van water niet moeten onderschatten”, stelt Jos Karsten (rechts op de foto), die in 2005 zijn bedrijf JLD International B.V. oprichtte. “De Watersnoodramp van 1953 zit nog in ons collectief geheugen. Maar toen ik vanuit mijn slaapkamer een nieuwe manier bedacht om dijken te verstevigen, had ik vooral de verhalen van mijn grootvaders in gedachten. Vanwege een overstroming moesten zij als kind evacueren. Dat gebeurde tijdens de stormvloed van 1916, waarbij ook delen van Noord-Holland onderliepen. Ze kwamen allebei bij hetzelfde opvangadres in Oosterblokker terecht. Decennia later ontmoetten zij elkaar weer, nadat mijn vader en moeder elkaar hadden leren kennen. Als kind hoorde ik dus al hoe gevaarlijk de zee kan zijn.”

Miljardeninvestering

De grote vraag: zijn onze Nederlandse dijken wel bestand tegen de gevolgen van de klimaatverandering? Op dit moment nog niet, weten ook Rijkswaterstaat en de waterschappen. Zij nemen de komende tien jaar dan ook 1100 kilometer dijk en 486 sluizen en gemalen onder handen. De overheid heeft daar een bedrag van 7,4 miljard euro voor beschikbaar gesteld.

Topprioriteit

Het verstevigen van dijken is momenteel dus topprioriteit. Normaliter gebeurt dat met behulp van damwanden, die naar schatting zo’n twaalf tot dertien miljoen euro per kilometer kosten. Maar Karsten bedacht en ontwikkelde een totaal nieuwe methode, die niet alleen een stuk goedkoper is, maar het ook mogelijk maakt de dijken van een afstand te monitoren.

Klapankers in de dijk

“Speciale machines kunnen klapankers diep in de dijk duwen”, begint de geboren Volendammer zijn uitleg. “Als we zo’n klapanker in de kern van die dijk hebben vastgezet, verbindt een rekbare trekstang dat anker met een kopplaat aan de buitenzijde. Als de dijk vochtiger wordt en uitzet, komt de trekstang meer op spanning te staan en wordt het anker dus strakker aangetrokken. En dat zorgt dan weer voor de benodigde extra stevigheid.” Hij vervolgt: “Na het uitvoeren van de werkzaamheden, ziet de dijk er precies hetzelfde uit als voorheen, alleen kan hij dan veel meer hebben. Tijdens een proef met testdijken in Purmerend hebben we dat al overtuigend bewezen.”

Informatie vanuit de klei

De oplossing die Karsten tien jaar terug uit de losse pols schetste, wordt momenteel daadwerkelijk uitgevoerd. Op woensdag 17 oktober werden de eerste JLD-Dijkstabilisatoren in de Ringdijk Watergraafsmeer geplaatst. Over een lengte van een kilometer worden er in totaal zo’n 700 exemplaren in die Amsterdamse dijk geplaatst. Het is voor Karsten een droom die uitkomt. Bovendien blijkt zijn oplossing ook nog eens uitermate geschikt te zijn voor een slimme IoT-toepassing. Samen met de dijkstabilisatoren gaan er sensoren de dijk in. Zij bevinden zich zo’n vijftig centimeter onder de grond. Of beter gezegd: onder de klei.

Geen antennes

“Het was nog wel lastig om een partij te vinden die ervoor kan zorgen dat de sensoren ook op die diepte vanuit de klei nog informatie kunnen verzenden”, benadrukt Karsten. “De sensoren kunnen namelijk geen gebruik maken van antennes. Maar Vodafone heeft het voor elkaar gekregen, met dank aan hun NarrowBand-IoT-oplossing. Daarbij kan ik me helemaal vinden in hun filosofie dat het Internet of Things er voor de mensen is. Dat geldt zeker ook voor de oplossing die we nu aan het bouwen zijn en waarbij sensoren en het Internet of Things waterschappen in staat stelt om dijken vanaf een afstand te monitoren.”

Leren van data

“De sensoren die nu de dijk in gaan, meten zowel de waterspanning als de trekkracht dat het systeem op de dijk uitoefent”, weet Dirk Tuip. Hij is de CEO van FacilityApps, het bedrijf dat de data van de sensoren naar een online dashboard voor dijkbeheerders vertaalt. “Die informatie geeft al een heel goed beeld van de staat van een dijk. Maar dat is nog maar het begin. We willen nog meer sensoren plaatsen en ook samenwerkingen aangaan met andere partijen. Hoe meer data we verzamelen en analyseren, hoe meer we over dijken kunnen leren.”

Levenswerk

Samen met FacilityApps en Vodafone is JLD Contracting dus in staat om dijkbeheerders een unieke totaaloplossing te bieden. Want een dijk op een innovatieve manier versterken en tegelijkertijd de mogelijkheid krijgen om die dijk vanaf een afstand te monitoren: dat is echt een wereldprimeur. De Ringdijk Watergraafsmeer zal dan ook zeker niet de enige dijk zijn die online gaat.

“Er is al internationale belangstelling voor onze dijkstabilisator en IoT-oplossing. Ik ben trots dat ik op deze manier een bijdrage kan leveren aan het voorkomen van watersnoodrampen”, besluit Karsten. “Dit is mijn levenswerk.”

IoT draait om mensen
Internet of Things inzetten om overstromingen en zelfs watersnoodrampen te voorkomen: dat is tot dusver toch wel het krachtigste voorbeeld om te illustreren dat technologie er echt voor de mensen is. Vodafone is dan ook vereerd om JLD Contracting bij die missie te helpen. Benieuwd naar wat er momenteel nog meer mogelijk is? Lees meer op Vodafone.nl/iot

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.