Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Verse groenten dankzij de juiste data: Internet of Things op het platteland

Het lijkt wel speelgoed, maar dan in XL-formaat. In de grote productiehal van Ploeger in Roosendaal worden gigantische landbouwmachines gebouwd. En sinds kort worden die ook voorzien van sensoren die hun data doorseinen. Oogsten 2.0, zeg maar.

Altijd een race tegen de klok: de groenten van het land zo snel mogelijk in de diepvriesruimtes van de fabriek krijgen. Of in de inblikmachines, als het om conservenproducten gaat. Die snelheid is belangrijk om de versheid te garanderen. En dat verhaal begint altijd met de oogstmachines. Zodra die het land opgaan, moeten ook de overige partijen paraat staan: de chauffeurs die de geoogste groenten vervoeren, de productiemedewerkers in de conservenfabrieken.

Leerzame data

“Hoe soepeler die flow, hoe beter”, bevestigt Niels Havermans, directeur sales en marketing bij Ploeger. “En data spelen daarbij een belangrijke rol. Door landbouwmachines met sensoren uit te rusten, kun je veel nuttige informatie verzamelen. Hoeveel kilo je oogst bijvoorbeeld. Die informatie kan de oogstmachine dan direct aan de conservenfabriek doorgeven, zodat ze daar alvast rekening mee kunnen houden. En hoe sneller zij de boel inblikken of invriezen, hoe verser het eindproduct.”

24/7 actief

Veel landbouwmachines komen maar een klein deel van het jaar in actie. “Neem de erwtenoogst. Die duurt maar een kleine twee maanden”, weet Havermans. “In die periode worden die specifieke oogstmachines dan ook 24/7 ingezet. Om alles op tijd te kunnen oogsten, moeten die machines dus niet te vaak en te lang stilstaan. Daarom is het ook zo handig dat de eigenaar van de oogstmachine nu informatie krijgt over de technische parameters. De temperatuur van de hydraulische olie bijvoorbeeld. Ook kan hij vanaf een afstand zien hoe hoog het plukhaspel van een dorsmachine is afgesteld. Dat is belangrijke informatie, vooral als er tegelijkertijd meerdere dorsmachines op het land actief zijn.”

Geen kant-en-klare oplossingen

Op het vlak van het Internet of Things is Ploeger begonnen met de oogstmachines voor erwten. De eerste exemplaren zijn inmiddels voorzien van de benodigde sensoren en speciale hardware waarmee ze ook vanaf het land verbinding kunnen maken met het internet. “Makkelijk was dat niet”, zegt Cees van Beek, technisch directeur bij Ploeger. “We maken speciale machines. En die hebben dus ook speciale sensoren nodig. Vaak moeten we die zelf maken. Omdat we lang niet altijd van kant-en-klare oplossingen gebruik kunnen maken, hebben we mensen in dienst die hier continu mee bezig zijn.”

Hulp

“Natuurlijk kunnen we niet alles zelf doen”, vervolgt hij. “Zo krijgen we de nodige hulp bij het verzamelen en delen van data. Voor dat onderdeel maken we gebruik van de diensten van INTO. En Vodafone zorgt voor de wereldwijde connectiviteit. Het mooie is dat die partijen met beproefde technologie werken. We hoefden dus niet eerst een pilot te doen, maar zijn er gewoon mee aan de slag gegaan. Ondertussen denken ook INTO en Vodafone mee over toekomstige ontwikkelingen binnen de landbouwtechniek. Zij zitten daarbij op dezelfde lijn als wij. En dat moet ook, want zo’n gedeelde visie is cruciaal voor een goede samenwerking.”

Communicatie met bestaande systemen

En de boeren, transporteurs en medewerkers van de verwerkingsbedrijven? Moeten die ook de nodige kennis hebben van het Internet of Things om de gemoderniseerde landbouwmachines te kunnen uitlezen? “Nee hoor, dat is helemaal niet nodig”, benadrukt Havermans. “Ze kunnen gewoon hun werk doen, zoals ze dat altijd al deden. Het enige verschil is dat ze nu van ons data aangeleverd krijgen die hen helpt om hun werk nog efficiënter te doen. En die data leveren we op zo’n manier aan dat hun bestaande systemen ermee overweg kunnen.”

Voortouw

“Momenteel is er ook veel vraag naar dergelijke data”, vult Van Beek aan. “We krijgen van klanten regelmatig de vraag of we ook slimme machines kunnen leveren. Als fabrikant van diverse typen oogstmachines geloven we dat we de aangewezen partij zijn om hierin het voortouw te nemen. Op die manier kunnen we onze klanten inzichten bieden die hen helpen om efficiënter met hun machines om te gaan. En dankzij die data kunnen wij ze ook beter helpen bij de service aan de machines.”

Volwassen technologie

“Een goede timing is wel essentieel”, vervolgt hij. “Zo’n tien jaar geleden hebben we ook al eens met het Internet of Things geëxperimenteerd, maar toen was het nog te vroeg. De vraag was er toen nog niet. Bovendien waren boeren destijds bang voor onnodig oponthoud door storingen.”

Nu, anno 2018, ziet de situatie er totaal anders uit, merkt ook Ploeger. “Inmiddels is de technologie echt volwassen geworden”, benadrukt Van Beek. “We kunnen dus machines met robuuste sensoren en een betrouwbare verbinding leveren. En uiteindelijk gaan we ervoor zorgen dat al onze machines online kunnen.”

Eerste stap

Of landbouwmachines binnenkort al zelfstandig het veld opgaan? “Nee, zover is het nog niet”, lacht Havermans. “Maar het toevoegen van sensoren zien we wel als een eerste stap in die richting. Ik verwacht dus wel dat we uiteindelijk ook machines kunnen leveren die volledig autonoom de oogst binnen kunnen halen.”

IoT draait om mensen
Het Internet of Things is inmiddels dus ook doorgebroken op het platteland. En ook daar staat de mens centraal. Oogstgegevens helpen boeren namelijk om hun groenten, aardappels en graanproducten nog sneller en verser op het bord van de consument te krijgen. Benieuwd wat er momenteel nog meer mogelijk is dankzij het Internet of Things? Begin dan vandaag nog op Vodafone.nl/iot

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.