Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Net zo snel als op het voetbalveld

Snel en doeltreffend zijn op het veld kan alleen als je achter de schermen door een flexibele en efficiënte organisatie wordt ondersteund. Daarom kiest ook Ajax voor slimmer werken.

Bij de seizoenstart in juli 2017 is de transitie ingezet naar een volledig flexibele werkomgeving. Information Officer Mark van Leest legt uit hoe belangrijk slimmer werken voor de club is: “De staf wil alles weten over de spelers, de afdeling Sponsoring wil juist weer informatie over leads en deals. Elke afdeling werkt met eigen groepsdocumenten die ze naar wens kunnen inrichten om de natuurlijke workflow zo goed mogelijk te ondersteunen. We voeren stapsgewijs de nieuwe werkwijze door.”

Realtime data analyseren

Binnen de organisatie is er veel aandacht voor video en data. Ajax is zeer actief op social media en heeft een eigen kanaal, Ajax TV, waarmee fans over de hele wereld op de hoogte kunnen blijven, voor, tijdens en na de wedstrijd. Ook heeft de technische staf systemen voor videoanalyse en fieldtracking die veel data opleveren. Van Leest: “Het eerste elftal, Jong Ajax en de hoogste jeugdelftallen worden door deze systemen gevolgd, middels een transponder die op het lichaam wordt gedragen. Het systeem combineert positiedata, videobeelden en tactische data in één systeem. Die data kunnen snel worden geanalyseerd ten behoeve van de trainer en technische staf.”

Snel schakelen

Hoewel de ervaringen met slimmer werken pril zijn, is Van Leest al enthousiast. “We hebben veel meer regie over de ICT-infrastructuur en betere tools voor informatiemanagement, zodat iedereen altijd over de juiste gegevens beschikt. Werken in de cloud helpt ons om onze resources beter te gebruiken. Een goed voorbeeld is het call center dat onze fancare afdeling ondersteunt. We kunnen snel en gemakkelijk bijschalen bij drukte en extra medewerkers voor een korte tijd inzetten. Zij kunnen immers ook vanuit huis inloggen en hebben dan de beschikking over alle CRM-systemen en data.” Meer uniformiteit, minder systemen en daardoor betere verankering binnen de organisatie – dat is volgens Van Leest ook een groot voordeel van slimmer werken. “Iedereen bij Ajax leert ermee werken, van materiaalman tot mediamanager. Zo kunnen we zowel op het veld als daarbuiten snel, wendbaar en efficiënt blijven.”

Van ArenA tot De Toekomst

“Ajax is natuurlijk meer dan de elftallen op het veld. De organisatie telt zo’n 350 medewerkers, waarvan 180 met een kantoorfunctie en 170 met een voetbaltechnische functie. We werken verspreid over twee locaties: stadion Amsterdam ArenA, waar de kantoortak en de directie zitten, en trainingscomplex De Toekomst, waar de technische staf en spelers te vinden zijn. Daarnaast wordt er veel gereisd voor wedstrijden in binnen- en buitenland. Daarom hebben we een ICT-infrastructuur nodig die het mogelijk maakt om op alle locaties even gemakkelijk en efficiënt te werken.”

Werken bij Ajax is als wonen in een glazen huis: iedereen let op wat je doet. Je kunt je niet veroorloven dat gevoelige data op straat komen te liggen

Veiligheid voorop

Naast snelheid en flexibiliteit zijn ook betrouwbaarheid en veiligheid belangrijk. Van Leest licht toe: “Werken bij Ajax is als wonen in een glazen huis: iedereen let op wat je doet. Je kunt je niet veroorloven dat gevoelige data zoals medische en financiële gegevens op straat komen te liggen. Dat was een van de redenen om voor Office 365 te kiezen, vanwege de hoge mate van security die het systeem biedt. Ook maken we gebruik van AirWatch, een programma waarmee we in geval van diefstal laptops en smartphones op afstand kunnen wissen en van Bitlocker, voor diskencryptie. En uiteraard is security-bewustzijn bij gebruikers ook van groot belang.”

Gefaseerd slimmer

De transitie naar de volledig slimme werkomgeving werd mede geïnspireerd door een sessie over slimmer werken bij mobile partner Vodafone. Van Leest: “We zijn overgestapt van netwerk-pc’s naar laptops en docking stations. Partner PCI Nederland heeft ons daarin geadviseerd en ondersteund. De gehele organisatie werkt met Office 365, waardoor we gemakkelijk en veilig bestanden met elkaar kunnen delen. Vodafone heeft de licenties verzorgd. In een volgende fase, kijken we per afdeling naar de benodigde businessintelligence en bijbehorende dashboards.”

Mark van Leest is als Information Officer verantwoordelijk voor online development & tv-techniek, kantoorautomatisering, player performance-systemen en datamanagementplatform voor e-commerce.

Vrijheid werkt voor Ajax

Slimmer werken zorgt ervoor dat je overal snel en veilig toegang hebt tot alle informatie die je nodig hebt. Dat biedt belangrijke voordelen, ook voor een voetbalclub. Betrouwbare mobiele telefonie en Office 365, geleverd en ondersteund door Vodafone, zijn belangrijke pijlers in de nieuwe, flexibele organisatie van Ajax. Hiermee kan op kantoor, langs het trainingsveld en in alle stadions ter wereld het werk altijd doorgaan. Meer weten over slimmer werken? Kijk op vodafone.nl/smarter-workingen download de whitepaper.
XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.