Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Maurice Andersen van In2Group: 'Narrowband-IoT is geen verbetering van een bestaande technologie, maar een innovatie.'
Maurice Andersen van In2Group: 'Narrowband-IoT is geen verbetering van een bestaande technologie, maar een innovatie.' Dirk-Jan van Dijk
Hoe productontwikkeling en connectiviteit samen tot innovatie leiden

“Connectiviteit heeft de toekomst”

Door sensoren in de sloten van vakantiehuisjes te plaatsen, kunnen de deuren op afstand geopend worden. Dit is één van de vele voorbeelden, waarbij de laatste ontwikkeling op het gebied van IoT van grote meerwaarde is voor een organisatie.


In2Group is een bedrijf met een breed portfolio aan smart producten, waarmee zowel particulieren als zakelijke klanten de vruchten van connectiviteit plukken. De veilige uitwisseling van data tussen apparaten onderling of met een overkoepelend systeem staat daarbij centraal. De eerste mijlpaal bereikte het jonge bedrijf in 2015 met hun Watch-Phone; een wearable die werkt met GSM-technologie, waarmee ouders hun kinderen kunnen volgen zonder ze in hun bewegingsvrijheid te belemmeren. Maar om de betrouwbaarheid van de connectiviteit te verbeteren, verlegde In2Group al snel de focus naar Narrowband-IoT, een communicatietechnologie die destijds in opkomst was en waarvan de start-up direct de potentie zag. “Wij zetten ons bedrijf op met als doel: Always Be Connected”, legt Maurice Andersen van In2Group uit. “Met Narrowband-IoT kunnen we dat doel realiseren. Deze technologie is geen verbetering van bestaande technologie, maar een innovatie die een geheel nieuwe markt voor uiterst betrouwbare smart toepassingen creëert. Het bereik van Narrowband-IoT is namelijk beter – ook ondergronds – en het signaal is sterker en stabieler. Daarbij is het ook nog eens veel veiliger. We wisten meteen: hierin willen wij internationaal marktleider worden!”

Logische samenwerking

De potentie van een innovatieve technologie inzien is stap één, maar hoe zet je dat besef om in een product dat je daadwerkelijk aan de man kunt brengen? Om hieraan invulling te geven, had In2Group behoefte aan een partner die betrouwbare connectiviteit kon bieden, vooral op het gebied van Narrowband-IoT. Toevallig kende Bram Djakaria van VodafoneZiggo het bedrijf via een collega die een Watch-Phone had aangeschaft. Hij blikt terug: “Hoe In2Group met connectiviteit een aansprekend product had gecreëerd, vond ik direct interessant. Tijdens een kennismakingsgesprek bleek al snel dat er tal van producten met trackers waren, die In2Group wilde gaan ontwikkelen.” Djakaria wist uit ervaring dat er veel vraag is uit de markt naar betrouwbare end-to-end-oplossingen op basis van IoT: een combinatie van een smart product en goed netwerk. “Het leek mij dus volkomen logisch om onze expertises te bundelen en samen te werken.”

Elkaars sterktes benutten

Zo begon een samenwerkingsverband, waarin de expertise van In2Group in productontwikkeling en die van Vodafone Business in connectiviteit leidden tot de ontwikkeling van nieuwe producten door beide organisaties. Andersen: “Dat is de manier waarop we het liefst samenwerken. Met de fabrikanten die de hardware voor onze oplossingen leveren, om net dat stapje extra te zetten en bestaande producten te verbeteren of in opdracht samen te ontwikkelen. Samen met Vodafone Business halen we het beste uit Narrowband-IoT. Dat resulteerde bijvoorbeeld in de ontwikkeling van ons product Smart Access, een slim deurslot.” Djakaria vult aan: “Door samen te werken met In2Group leerden we nog meer over de wensen van producenten van slimme oplossingen met betrekking tot connectiviteit. “Dat leidde ertoe dat we in maart jongstleden een Global Multibearer-sim op de markt konden brengen, die gebruikt kan worden in combinatie met zowel 2G als Narrowband-IoT en LTE-M (LTE-M is net als Narrowband-IoT een Lower Power Wide Area technologie, red). Dat geeft In2Group en andere Global Platform-klanten de flexibiliteit aan te sluiten bij bestaande en nieuwe technologieën.”
Daarbij is het internationale netwerk van Vodafone een groot pluspunt. “Er liggen voor ons ook business-kansen in het buitenland. Dat het Vodafone-netwerk ook internationaal sterk is, is dus voor ons van meerwaarde. Tegelijkertijd merk je bij het benaderen van nieuwe prospects dat de kwaliteit en betrouwbaarheid van de Vodafone-connectiviteit direct vertrouwen wekt”, aldus Andersen.

Breed portfolio

De focus op Narrowband-IoT leidde tot een breed portfolio aan slimme oplossingen, van een uiterst betrouwbare tracker voor vervoer van vracht of bagage tot een smart deurslot voor vakantieparken of hotels. “Digital Keys Access is een slim deurslot die gemonteerd kan worden op alle standaard deuren”, vertelt Andersen. “De sensoren in het slot maken het mogelijk om de deur op afstand te openen zonder de aanleg van extra infrastructuur. Het is een nuttige oplossing voor bijvoorbeeld de hotel sector, als betrouwbaar alternatief voor bestaande systemen waarvoor deuren en deurposten vaak vervangen of grondig aangepast moeten worden. En als je breder denkt, kan het ook voor de thuiszorg een interessante optie zijn, als veilige vervanger van de sleutelkastjes die nu veel in gebruik zijn.”

Het verschil maken

“Connectiviteit heeft de toekomst”, zegt Andersen. “Dankzij de voordelen die Narrowband-IoT biedt ten opzichte van ‘gewone’ IoT zijn wij in staat producten te introduceren die echt het verschil kunnen maken, bijvoorbeeld op het gebied van betrouwbaarheid en kosteneffectiviteit. Kiezen voor een slimme oplossing wordt dan nog aantrekkelijker voor bedrijven en particulieren.”

Altijd verbonden

Betrouwbare connectiviteit is essentieel voor producten en diensten op basis van IoT, zoals Smart Access van In2Group. Vodafone Business ondersteunt als enige provider in Nederland twee nieuwe technologieën, speciaal ontwikkeld voor IoT-applicaties: Narrowband-IoT en LTE-M. Narrowband-IoT biedt de beste dekking binnen en ondergronds; LTE-M is ontwikkeld voor mobiele en spraaktoepassingen. Meer weten over alle IoT-mogelijkheden van Vodafone Business? Stel je vragen in onderstaande feed of lees verder op Vodafone.nl/iot.