Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Duidelijk totaaloverzicht van energieverbruik dankzij nieuwe monitor

Duurzaamheid en energie besparen zitten vol goede bedoelingen, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het ook nog weleens wat gebruiksongemak oplevert. Dat staat een milieuvriendelijk huishouden in de weg, vond ook ondernemer Murat Yeni. Hij bedacht er wat op.

Een voorbeeld: u heeft uw dak vol liggen met zonnepanelen (duurzaam!) en dankzij de wifi-verbinding kunt via een kastje in de meterkast zien hoeveel u opwekt en terug levert aan het net. Totdat u een nieuwe router nodig heeft, bijvoorbeeld omdat u naar een beter abonnement gaat. De verbinding met de zonnepanelen is verbroken en er zit niets anders op dan de installateur te bellen om dat probleem te verhelpen. Andere wifi-instellingen? Zelfde verhaal. Overstappen naar een andere provider? Bel de installateur maar weer. Heel onhandig voor u als consument. Bovendien is het allesbehalve duurzaam als er steeds weer een ‘mannetje’ in de auto moet stappen.

Rondshoppen

Kijken we verder in de meterkast, naar gas en elektra. Stapt u weleens over van energieleverancier? Er zijn mensen die jaarlijks rondshoppen, op zoek naar de beste aanbiedingen. Elke leverancier heeft zijn eigen app en verbruiksregistratie, met als gevolg dat u uw historische verbruik kwijt bent na de overstap. Verbruikt u dit jaar minder dan vorig jaar? Tja, wie zal het zeggen?

10 liter doorspoelen

Ondernemer en energieadviseur Murat Yeni liep tegen precies deze problemen aan. En meer. ‘Om energie en geld te kunnen besparen en dus milieuvriendelijker te zijn, moet je je bewust worden van je verbruik. Daarvoor heb je inzicht in je verbruik nodig. Veel apps en online tools tonen allerlei mooie grafieken en tabellen, maar zelfs voor mij, als energieadviseur, zijn die niet altijd even duidelijk. Terwijl ik zeker weet dat die duidelijkheid helpt om te besparen. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat één keer het toilet doorspoelen 10 liter schoon drinkwater kost. En maar 4 liter als ze die kleine knop gebruiken, die de meeste toiletten tegenwoordig hebben. Op de tien keer dat je per dag doortrekt, scheelt dat 60 liter water.”

Via NarrowBand-IoT

Het was, kortom, tijd voor een drie-in-één-oplossing: inzicht in het verbruik, besparing van bronnen én geld. En die oplossing zit in de pijplijn: de MonitorX. Het is letterlijk een klein kastje dat niet alleen uitleest hoeveel energie de zonnepanelen op het dak opwekken, maar ook meet hoeveel gas, energie en water er door de leidingen lopen. De verbinding tussen het kastje MonitorX, bijbehorende app en dataservers van het bedrijf MonitorX werkt via Internet of Things van Vodafone (NarrowBand-IoT om precies te zijn, zie kader), dus onafhankelijk van routers en wifi. Overstappen naar een andere energieleverancier maakt dan ook niet uit, want het historisch verbruik blijft bewaard via MonitorX. Ander goed nieuws: MonitorX werkt ook zonder zonnepanelen. Consumenten die inzicht willen in hun energie- of waterverbruik, of beide, en geen zonnepanelen op het dak hebben liggen, kunnen MonitorX gebruiken.

Zo werkt het

MonitorX doet zijn werk in de meterkast. Hij heeft meerdere aansluitpoorten om verbinding te maken met de meters daar. Een simpel snoertje, meegeleverd bij de MonitorX, van de aansluitpoort naar de digitale energiemeter voor gas en elektra, de watermeter en de meter van de zonnepanelen, en klaar. Vervolgens plakt de consument – inderdaad, er komt geen installateur aan te pas – de MonitorX ergens in de meterkast. Stroom krijgt MonitorX via de digitale energiemeter, via een gewoon stopcontact of via batterijen. Yeni: ‘Vervolgens open je de bijbehorende app op je telefoon, maak je een account aan en je ziet direct wat je verbruikt.’

400 Watt

Yeni wist dankzij een prototype bij hem thuis het elektraverbruik van zijn gezin terug te brengen naar 20 Watt. Een gemiddeld gezin zit op een constant verbruik van 200 tot 400 Watt. Dag en nacht dus. “Twee vriezers die beide maar voor de helft gevuld zijn, televisies en laptops die permanent aan staan, opladers die altijd in het stopcontact zitten; het verbruikt allemaal onnodig veel stroom.” Bij Yeni thuis is dat verleden tijd. En dat vergt echt geen primitieve levenswijze. “Wij hebben bijvoorbeeld twee tv’s en mijn vrouw, twee kinderen en ik gaan gewoon elke dag onder de douche. Alleen iets korter dan voorheen.”

Energieslurpers

Kleine stapjes, daar pleit Yeni voor. “Als je tegen iemand zegt dat hij nog maar drie keer per week mag douchen, is dat natuurlijk niet haalbaar. Maar van tien minuten per dag douchen naar acht minuten, naar zes, naar vijf: dat is wel haalbaar.”
En het gaat verder. Dankzij slimme algoritmes kan MonitorX ‘zien’ of de gebruiker een oude, energieslurpende televisie of, koelkast heeft staan. ‘Via de app kun je zien wat het verbruik daarvan is en je ziet wat het verbruik en de kosten zijn van bijvoorbeeld een nieuwe led-tv. Zo kun je zelf bepalen of het de moeite waard is om een nieuwe tv aan te schaffen.”

Minder uitstoot

Werkende, oude spullen de deur uit voor energiezuinige varianten, hoe duurzaam is dat dan? “Goeie vraag”, erkent Yeni. “Toch denk ik dat je het milieu een dienst bewijst door een zuinig apparaat aan te schaffen. Als je de oude naar de milieustraat brengt, wordt die gerecycled. En de nieuwe heeft veel minder stroom nodig, dat scheelt CO2-uitstoot. Bovendien is het voor je portemonnee prettiger.”

Terugverdientijd: een jaar

Ook prettig voor de portemonnee: Yeni wil de MonitorX voor een schappelijke prijs op de markt brengen. “Ik vind het belangrijk dat het voor iedereen beschikbaar is, dat iedereen zich bewust kan worden van zijn verbruik. Dat kan alleen als het geen honderden euro’s kost. Ook belangrijk in zijn bedrijfsmodel: de MonitorX is goed verkrijgbaar. Bijvoorbeeld via de meeste groothandels die MonitorX leveren aan de installateur door wie de consument zonnepanelen laat plaatsen. Maar het komt ook bij de reguliere elektronicazaak in de schappen te liggen, beschikbaar voor mensen die bijvoorbeeld al zonnepanelen hebben of die alleen hun energie- en waterverbruik willen monitoren. Yeni overweegt kopers de garantie te geven dat het apparaat zichzelf binnen een jaar terugverdient. Die moeten alleen nog even geduld hebben. “We streven ernaar om de MonitorX begin 2019 op de markt te brengen.”

IoT draait om mensen
Verbinding in de meterkast: de zonnepanelen ‘praten’ dankzij het Internet of Things met MonitorX, net als de elektra, het gas en het water. Maar uiteindelijk draait IoT niet om deze ‘things’, maar om mensen en wat zij ermee doen. Ook benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk wat er nog meer kan met IoT op Vodafone.nl/iot

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.