Advertentie
De inhoud van deze advertentie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Moderne ‘binnenleven’ vormt verontrustend hoog gezondheidsrisico

Moeten we onze gebouwen binnenkort gaan voorzien van waarschuwingen en gezondheidslabels? Een nieuw onderzoek dat 15 mei gepubliceerd is, laat zien dat mensen voor een groot deel onbewust zijn van de potentiële gezondheidsklachten die het ‘binnenleven’ met zich meebrengt.

Een onderzoek van YouGov in opdracht van de VELUX Groep vroeg 16.000 Europeanen en Noord-Amerikanen, onder wie meer dan 1.000 Nederlanders, over hun gedachtes omtrent binnen leven. Het meest opvallende resultaat is dat 77% van de Nederlanders zich niet bewust is van het feit dat binnenlucht tot wel vijf keer meer vervuild kan zijn dan buitenlucht. Een flink gezondheidsrisico voor een generatie die 90% van de dag (meer dan 21 uur) binnen doorbrengt.

Ongezonde binnenlucht

“Instinctief weten we dat veel tijd doorbrengen in een stoffige en afgesloten omgeving niet goed voor ons is,” zegt Philomena Bluyssen, hoogleraar Indoor Environment bij de Technische Universiteit Delft. “Wat de meeste mensen niet beseffen, is dat ook de lucht in hun eigen woning vaak vervuilende, ziekmakende stoffen bevat.”

Uit recent onderzoek van het Longfonds blijkt dat in maar liefst één op de zeven Nederlandse woningen de luchtkwaliteit het grootste deel van de dag onvoldoende is. “Dagelijkse activiteiten, zoals koken, schoonmaken, douchen, kaarsjes aansteken, kleding drogen en zelfs slapen en ademen dragen bij aan een vervuilde lucht in huis,” vervolgt Bluyssen. “Na verloop van tijd kan dit leiden tot de ontwikkeling van vervelende klachten.”

“Onderzoek heeft uitgewezen dat het leven in vochtige en schimmelrijke ruimtes het risico op astma met 40% verhoogt en ons kwetsbaar maakt voor het ontwikkelen van andere ziektes,” zegt Marcel Vreeken, manager public affairs bij VELUX Nederland. “Ook is aangetoond dat de komende jaren meer kinderen astma en allergieën zullen ontwikkelen, tenzij we dit moment aangrijpen om de inrichting en de manier waarop we onze huizen bouwen te verbeteren. We zullen niet alleen de tijd die we binnen doorbrengen moeten verminderen, maar ook de verontrustende situatie zoals die nu is, moeten aanpakken.

De Binnen Generatie

“Ongemerkt zijn we inmiddels vrijwel allemaal onderdeel van de Binnen Generatie. Daar waar het enkele generaties geleden nog veel normaler was om buiten te spelen, op de markt boodschappen te doen, buiten les te krijgen en fietsend of lopend naar ons werk te gaan, begeven we ons nu voornamelijk nog buiten wanneer we ons verplaatsen tussen de gebouwen waarin we wonen, werken, leren of sporten. Dat is opgeteld vaak maar een paar minuten per dag,” vervolgt Vreeken.

Passende maatregelen zijn hard nodig, vindt Vreeken. “Maar daarvoor moeten we ons eerst bewuster zijn van het feit dat de luchtkwaliteit in gebouwen een belangrijke oorzaak is van gezondheidsklachten zoals droge, branderige ogen, niezen en hoofdpijn. En het wordt tijd dat we bewust omgaan met onze gezondheid en onszelf verzekeren dat we in een schoon en gezond huis wonen.” Dat wordt de komende jaren alleen nog maar belangrijker omdat bestaande en nieuwe gebouwen steeds intensiever geïsoleerd worden. “Wanneer hierbij niet voldoende geventileerd en gelucht wordt, zorgt dat voor vochtige, schimmelige ruimtes, die ons ziek maken. Daarom stimuleren wij architecten en aannemers al vanaf de eerste tekening om rekening te houden met ventilatie en daglicht.

Het is nog niet te laat

Om de gevaren en gevolgen van het Europese en Noord-Amerikaanse binnen leven te laten zien, lanceert de VELUX Groep een short film over de ‘Indoor Generation’. In deze film leidt de stem van een jong meisje de kijker door de geschiedenis en de ontwikkeling van ons leven binnenshuis. Donkere, afgesloten ruimtes met de aanwezigheid van ongezonde bacteriën, vochtige ruimtes en chemische vervuiling in de lucht. Nare gezondheidsklachten zoals verkoudheid, hoesten, longklachten, een slecht slaappatroon, tekort aan energie, moodswings, slechte concentratie en andere nare klachten zijn het gevolg voor de ‘Binnen Generatie’. Maar, vertelt het meisje: “het is gelukkig nog niet te laat: het is aan onze generatie om in te grijpen. Wij hebben de mogelijkheid om dit verhaal een positief einde te geven.” Kijk hier en ontdek hoe we samen kunnen bouwen aan een gezond binnenleven:


Ontdek meer over dit onderwerp op: https://www.velux.nl/indoorgeneration

Over de VELUX Groep
Al meer dan 77 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd betere leefomgevingen voor mensen; optimaal gebruik makend van daglicht en de toevoer van verse lucht. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten, decoratieve raamdecoratie, zonwering en rolluiken. Verder verzorgen we installatie en smart home oplossingen. Deze producten verzekeren een gezond en duurzaam klimaat binnenshuis om in te werken, wonen of leren. Ga voor meer informatie naar www.velux.nl.