Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Aardgasloos wonen

Dit moet je weten over warmtepompen

Kun je een cv-ketel altijd vervangen door een warmtepomp, ook als je in een oud huis woont? En is het de beste oplossing voor het milieu en je portemonnee?


Uiterlijk 2050, maar liefst veel eerder moeten alle woningen en bedrijfsgebouwen in Nederland van het aardgas af. Een deel van de bestaande woningen kan in de toekomst aangesloten worden op een warmtenet. De warmtepomp wordt veelvuldig genoemd als alternatief voor de rest van de gebouwen.

Warmtepomp de oplossing?

Een warmtepomp klinkt als een aantrekkelijk alternatief, maar is het een oplossing voor alle bestaande woningen?
“Of een warmtepomp bijdraagt aan de verduurzaming van een woning hangt af van een aantal factoren”, zegt John van den Dungen, regiomanager Smarthome bij installatiebedrijf Feenstra, onderdeel van Vattenfall. “Vooral het isolatieniveau is van groot belang. Hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe hoger het rendement van een warmtepomp. Maar ook het warmte-afgiftesysteem van de woning speelt een belangrijke rol.”
Een warmtepomp werkt het beste met een lage-temperatuursysteem – denk aan vloerverwarming of lage-temperatuurverwarmingradiatoren. Bij gebruik in combinatie met conventionele radiatoren, zal de warmtepomp veel harder moeten werken om de woning warm te houden.

Isoleren: altijd slim

Kijk hoe goed je woning is geïsoleerd. Dat is de eerste stap voor wie de aanschaf van een warmtepomp – nu of in de toekomst – overweegt. Investeren in isolatie is het begin van het verduurzamingsproces. Bij isolatie hoort overigens ook ventileren, anders ontstaat er een slecht binnenklimaat.
Van den Dungen: “Hoe minder je verbruikt, hoe minder CO2 je uitstoot. Isoleren is een heel effectieve methode om daarvoor te zorgen. Het is in de meeste gevallen goed betaalbaar en relatief snel terugverdiend omdat je energiekosten lager worden. Bovendien verhoog je direct het comfortniveau.”

Trias Energetica als leidraad

Isoleren is hoe dan ook een slimme zet. Die gedachtegang past sowieso goed binnen de Trias Energetica. Deze strategie werd in 1996 geïntroduceerd door de Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu (Novem) als antwoord op de klimaatverandering. Eind jaren negentig nam de maatschappelijke belangstelling voor deze kwestie snel toe. TU Delft ontwikkelde het concept verder tot wat het vandaag de dag is: een leidraad voor energieneutraal wonen.
De Trias Energetica bestaat uit drie stappen. De eerste stap is de energievraag beperken. Isoleren is een mooi voorbeeld hiervan: goede isolatie verlaagt het energieverbruik aanzienlijk.
Energie uit duurzame bronnen betrekken, dat is de tweede stap. Denk aan zonnepanelen plaatsen of voor groene stroom kiezen.
De derde en laatste stap is efficiënt omgaan met fossiele brandstoffen. Als duurzame energie geen optie is, moet je zo verstandig mogelijk met energie omgaan. Zet de thermostaat bijvoorbeeld een graadje lager. Of kijk naar andere bespaartips.

Eerste stap

Wie verduurzaamt volgens de Trias Energetica haalt het meeste rendement uit zijn geïnvesteerde euro. Overstappen op een warmtepomp past veelal hierin. Maar het is dus niet de eerste stap om bestaande woningen te verduurzamen. Investeren in (betere) isolatie is dat wel. Daarmee houd je alle opties voor een aardgasvrije toekomst open.

Binnen één generatie fossielvrij

Vattenfall, het moederbedrijf van Feenstra, investeert de komende jaren fors in duurzame opwekking van energie in Noordwest-Europa. Een goed voorbeeld is het windpark Hollandse Kust Zuid, dat voor de kust van Nederland wordt gebouwd en het grootste (subsidievrije) windpark op zee wordt. Daarnaast wordt er volop gewerkt aan nieuwe methodes om die duurzame energie op grote schaal op te slaan, bijvoorbeeld door gebruik te maken van waterstof. Particulieren en zakelijke klanten kunnen rekenen op advies en ondersteuning bij het verduurzamen van hun energieverbruik, met het plaatsen van zonnepanelen, isolatie of installeren van een waterpomp bijvoorbeeld. Dat alles levert een belangrijke bijdrage aan de ambitie van het bedrijf: binnen één generatie fossielvrij.