Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Slim beleggen? Beperk je risico!

Als actieve belegger moet je van goeden huize komen om langdurig de markt te verslaan. Daarbij speelt er altijd een geluksfactor mee. Steeds meer beleggers kiezen er dan ook voor om via ETF’s een index te volgen. Passief beleggen dus. Klinkt misschien niet zo spannend, maar dat is ook precies wat ze zoeken: een minder riskante manier van beleggen.

Volgend jaar zal het aantal passieve beleggingen in de VS groter zijn dan de hoeveelheid actieve beleggingen. Die voorspelling bracht Bloomberg afgelopen december. In Nederland gaat het minder snel, maar ook hier neemt de interesse voor ETF’s (Exchange Traded Funds) snel toe.

Spaargeld dat in waarde afneemt

Nederlanders zijn fervente spaarders: afgelopen november stond er in ons land ruim 343 miljard euro op spaarrekeningen. Ondertussen is de spaarrente zo laag dat het spaartegoed door de inflatie en vermogensbelasting alleen maar in waarde zal afnemen. En dat terwijl het opbouwen van eigen vermogen steeds belangrijker wordt nu de overheid zich steeds verder terugtrekt.

Geen speculatie

Het spaargeld actief beleggen is voor veel mensen nog een brug te ver. Rendementen uit het verleden bieden immers geen garantie voor de toekomst. Dat geldt ook voor passief beleggen. Maar omdat er geen speculatie plaatsvindt en deze beleggingsvorm het verloop van de indexen nauwgezet volgt, is het risico een stuk lager. Sterker nog: historisch gezien blijkt het via deze manier van beleggen bijna onmogelijk om het over een periode van tien jaar slechter te doen dan de gemiddelde spaarrente.

ETF: een ‘aandeel’ in een index

Passief beleggen gebeurt meestal in de vorm van ETF’s, Exchange Traded Funds. Die fondsen bestaan uit een mix van aandelen of obligaties die een afspiegeling van een index is. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om via één transactie een ‘aandeel’ te nemen in de AEX, AMX of een wereldaandelenindex. Stijgt zo’n index, dan stijgt de waarde van de ETF mee. Daalt de index, dan daalt ook de ETF.

Gespreide inleg, gespreid risico

ETF’s zijn vooral interessant voor mensen die over een geldbedrag beschikken dat ze voor langere tijd willen en kunnen beleggen. Een beleggingshorizon van tien jaar of langer heeft de voorkeur. Daarbij is het zaak om periodiek ETF’s aan te kopen, dus niet alles in één keer. Op die manier hebben fluctuaties van een index aan het eind van de rit niet zo’n grote invloed op het behaalde resultaat. Het is het langdurige, gemiddelde resultaat van een index dat telt.

Geen dure fondsmanagers

Het volgen van een index is vrij eenvoudig, de fondsmanager koopt gewoon alle aandelen uit de index in de juiste verhouding. Voor passief beleggen zijn er dus geen dure fondsmanagers nodig die constant alle ontwikkelingen bij moeten houden om marktvoorspellingen te kunnen doen. De kosten van ETF’s liggen daardoor een stuk lager dan bij actieve beursfondsen. Vooral over een langere tijd gezien, heeft dat een positieve invloed op het uiteindelijke beleggingsresultaat.

Het testament van Warren Buffett

Er zijn actieve beleggers die slim inspelen op de grillen van de markt en die door een goed getimede aankoop of verkoop een mooie slag slaan. Super-belegger Warren Buffett kent dat spel als geen ander. Maar ook hij weet hoe belangrijk het is om beleggingen te spreiden en je niet door het sentiment van de massa te laten leiden. Zijn beleggingsstrategie heeft hem een van de rijkste mannen ter wereld gemaakt: naar schatting bezit hij zo’n 85 miljard dollar. Het grootste deel van dat vermogen wil hij na zijn dood nalaten aan filantropische organisaties. Daarnaast heeft hij in zijn testament laten opnemen dat hij negentig procent van het voor zijn vrouw bestemde deel van zijn erfenis passief wil laten beleggen. “Ik geloof dat de langetermijnresultaten van zo’n fonds veel beter zullen zijn dan die van de meeste beleggers – of dat nu pensioenfondsen, instellingen of individuen zijn – die dure fondsmanagers inschakelen.”

Think ETF’s

Think ETF’s is de eerste Nederlandse aanbieder van Exchange Traded Funds (ETF’s), ook wel indextrackers genoemd. ETF’s kenmerken zich door een brede spreiding en relatief lage kosten. Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Klik voor meer informatie op www.thinketfs.nl en voor een disclaimer op thinketfs.nl/disclaimer.