Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Over batterijen die veel langer meegaan. En hoe dat kan

Een bekend en reuze-irritant fenomeen: lege batterijen. De Britse start-up Brill Power verzon een list zodat batterijen langer meegaan. En won met die innovatie de New Energy Challenge 2017.

De kern van Brill Powers uitvinding: de levensduur van geschakelde batterijen met 60 procent vergroten en de restenergie uit weggegooide batterijcellen halen. Dat doet Brill Power door een batterij niet als geheel te zien, maar als een serie geschakelde cellen. CEO Christoph Birkl vertelt over de revolutionaire technologie en de toekomstplannen van zijn start-up.

Hoe kwam je op het idee voor Brill Power?

Christoph Birkl: “Het klinkt wellicht wat vreemd, maar de afvalbak was mijn grootste inspiratiebron. Ik haalde oude geschakelde batterijcellen uit afvalbakken bij de universiteit van Oxford (waar hij promotieonderzoek doet, red.). Ik ontdekte dat bijna de helft van de batterijen nog energie bevatte. De enige reden dat ze het niet meer deden, was dat ze waren gelinkt aan andere, lege batterijen in de cel. De batterij zelf was dus niet leeg. Het is een beetje zoals kerstverlichting. Als een van de lampjes in de slinger kapot is, branden de andere lampjes ook niet. Ik noem dat het kerstlichtjeseffect. Na de testfase wisten mijn team en ik controle te krijgen over alle individuele batterijen in de cel, om zo de capaciteit van de serie te kunnen vergroten.”

De vier oprichters van Brill Power, met Christoph Birkl als tweede van links.

 

We gooien op dit moment dus een grote hoeveelheid aan batterijcapaciteit weg.

“Ik ben bang van wel, maar die energie gaat niet compleet verloren. Ons systeem is ook in staat om verschillen in de capaciteit binnen de cellen te compenseren. Dit betekent dat ons controlesysteem de overgebleven energie over de andere cellen kan verdelen. Het voorkomen van energieverlies was niet de enige inspiratie voor Brill Power. We wilden ook een duurzame energiebron vinden. In veel weggegooide batterijen zit nog een behoorlijke hoeveelheid restenergie. Als je die energie eruit kunt halen en kunt gebruiken, is er veel geld te besparen. In het begin waren we sceptisch over het herstellen van gebruikte batterijcellen. Het is namelijk zeer arbeidsintensief en tijdrovend. Gelukkig hebben we tegenwoordig de hulp van bedrijven die weggegooide batterijcellen verzamelen en verkopen.”

Kun je het principe van Brill Power op elke batterij toepassen?

“De mogelijkheden en de toepasbaarheid van ons systeem zijn eindeloos. Met onze technologie kan elke geschakelde batterij verbeterd worden. We willen beginnen met kleinere batterijcellen. Ons uiteindelijke plan is onze technologie toepasbaar maken voor locaties waar energieopslag op grote schaal plaatsvindt. Dan heb je het over batterijen zo groot als containers. Die zouden we kunnen koppelen aan het energienet om zo de energietoevoer te managen. Maar laten we niet te ver op de zaken vooruit lopen.”

En hoe zit het dan met smartphones?

“Die vraag krijgen we altijd. Maar helaas, een smartphone is zo ongeveer het enige product dat we op dit moment nog niet efficiënter kunnen maken. Dat komt doordat smartphones een enkele batterij hebben. Wij kunnen alleen werken met een geschakeld systeem waarbij meerdere batterijen in een cel zitten. Misschien is het een schrale troost, maar we kunnen wél de batterijduur van de laptop verbeteren.”

Brill Power won de New Energy Challenge.

Wat is het plan voor de komende jaren?

“Het winnen van de New Energy Challenge is een grote stap voorwaarts geweest voor ons. Een partner zoals Shell, die de competitie organiseert, heeft echt deuren geopend voor ons. Shell heeft ons geïntroduceerd bij grote spelers in de markt en ondersteunt ons nog altijd met strategische plannen. Onze volgende stap is het betreden van de auto-industrie. Elektrische auto’s zijn een enorme kans.”

Heb je internationale ambities?

“Op de lange termijn zeker. Er valt nog een wereld te winnen. In ontwikkelingseconomieën in bijvoorbeeld Afrika, Zuidoost-Azië en in India wordt op grote schaal gebruikgemaakt van dieselgeneratoren. Die zijn ontzettend inefficiënt, vervuilend en verschrikkelijk duur. Het zou beter zijn om een decentraal energiesysteem aan te leggen met oplaadbare batterijen. We zijn betrokken bij pilots op dat gebied. Het zijn de eerste stappen naar een duurzamer gebruik van batterijen wereldwijd. Maar de weg richting duurzaamheid is geen sprint, het is een marathon.”

Shell en de New Energy Challenge

Wereldwijd verbruiken we steeds meer energie. Voor het overgrote deel wekken we die energie nog altijd op met behulp van fossiele brandstof. Tegelijkertijd moeten we veel minder CO₂ uitstoten om de gemaakte afspraken in het klimaatakkoord van Parijs na te komen. Kortom, het moet anders. Dat is precies de reden van de New Energy Challenge. Initiatiefnemers Shell, YES!Delft en Rockstart dagen start-ups uit om effectieve, schaalbare en betaalbare energietechnologieën te bedenken. In 2017 vond de tweede editie plaats van de New Energy Challenge. Winnaar Brill Power sleepte een investering van 100.000 euro in de wacht plus een jaar lang bedrijfsadvies. www.newenergychallenge.com