Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Energieneutraal wonen? Het kan echt!

Wat heb je nodig om een jarenzestigwoning te verbouwen tot energieneutraal paleisje? “Vooral doorzettingsvermogen!”, volgens ervaringsdeskundigen Jorrit en Marloes.

Jorrit Laan (30 jaar) en Marloes van Putten (29 jaar) wonen sinds tweeënhalf jaar aan het Kerkplein in Sint Pancras (Noord-Holland). De nietsvermoedende bezoeker zou denken dat hij aanbelt bij een groot nieuwbouwhuis in jarendertigstijl. Marloes en Jorrit glimlachen: achter het nieuwe uiterlijk schuilt een dik pak isolatiemateriaal op de plaats van de originele gevel van de woning. Het is slechts een van de maatregelen die het stel heeft genomen om van hun jarenzestigwoning een comfortabel en toekomstbestendig huis te maken. “Er zit een laag glaswol tegen de originele binnengevel, met daaroverheen pirplaten van 16 centimeter dik”, vertelt Jorrit. “Met dit ‘jasje’ halen we een hogere isolatiewaarde dan menig nieuwbouwwoning.” Het doel van het stel is om energieneutraal te wonen. “Er is maar één aarde. Wij willen graag onze bijdrage leveren aan het behoud ervan”, licht Marloes toe. “Daarom zochten we een huis dat constructief goed was maar verouderd, om grondig te verbouwen tot een zo duurzaam mogelijke woning.”

Tegen de gevel en het dak zit een dik pak isolatiemateriaal. In de ramen zit driedubbel glas.

Durven en doorzetten

De verbouwing startte in 2015. Na tweeënhalf jaar op de eerste verdieping te hebben gewoond, is de begane grond af en zijn ze onlangs naar beneden ‘verhuisd’. “Nu verder met het tweede huis”, grapt Marloes, terwijl ze naar boven wijst. De lange verbouwtijd neemt het stel voor lief: ze doen namelijk zoveel mogelijk zelf. “We willen geen concessies doen aan de kwaliteit van materialen of ons wooncomfort”, zegt ze. “Door zoveel mogelijk zelf te doen, besparen we flink op de kosten. En zo wordt het ook echt ons huis.”

De begane grond (links) is klaar. Nu gaan Jorrit en Marloes verder met ‘het tweede huis’: de bovenverdieping (rechterfoto).

Geen van beiden had noemenswaardige ervaring met duurzaam verbouwen, maar dat was geen belemmering. Marloes: “Op YouTube vind je tal van filmpjes die je precies laten zien wat je moet doen. Maar het is vooral een kwestie van durven en van doorzetten: vaak moet je namelijk even zoeken voordat je de juiste informatie vindt! Helaas is energieneutraal wonen nog niet zo ingeburgerd.” Voor een aantal maatregelen, zoals isoleren, is subsidie beschikbaar. “Hoeveel en waarvoor kan per gemeente verschillen”, vertelt Marloes. “Maar het is zeker aan te raden om dat even te checken.”

Jorrit en Marloes verbouwden hun huis (bijna) helemaal zelf. Het is vooral een kwestie van durven, stelt Marloes.

Goed ingepakt

Zoals al aan de buitenkant duidelijk werd, is het huis heel goed geïsoleerd. Er is zeer weinig warmteverlies via de muren en het dak. Ook wordt overal gebruik gemaakt van driedubbel glas, ook voor de zelf ontworpen en zelfgemaakte lichtstraat. Wie goed isoleert, moet ook goed ventileren. Daarom hebben Jorrit en Marloes geïnvesteerd in een warmteterugwininstallatie (wtw) die vraaggestuurd ventileert. Jorrit: “Het wtw-systeem meet de CO₂ en het vocht in elke ruimte afzonderlijk en ventileert alleen als het nodig is. Dat scheelt weer energie. De vele leidingen die hiervoor nodig waren, zijn mooi weggewerkt in de verlaagde plafonds.”

Links: ook in de zelfgemaakte lichtstraat zit driedubbel glas. Rechts: alle leidingen van de warmteterugwininstallatie zijn weggewerkt in de verlaagde plafonds.

Leven van de zon

De energie voor het huis wordt onder meer geleverd door 46 zonnepanelen. Jorrit – een voormalig ondernemer in de zonne-energiebranche – heeft de panelen integraal onderdeel gemaakt van de dakbedekking. “Een arbeidsintensieve klus,” beaamt hij, “maar het resultaat is wel heel erg strak.” Samen leveren de panelen bijna 9.000 kWh per jaar. Dat is ruimschoots meer dan het stel jaarlijks verbruikt (5000-6000 kWh). Het restant wordt tegen een vergoeding teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Jorrit: “Helaas kun je de energie nog niet opslaan om later in het jaar zelf te gebruiken. Dat zou de allermooiste oplossing zijn.”

Links: zo zag het huis eruit toen Jorrit en Marloes het kochten. Rechts: De zonnepanelen op het dak leveren bijna 9000 kWh aan energie. Veel meer dan Jorrit en Marloes nodig hebben, dus het restant leveren ze terug aan het elektriciteitsnet.

Warm zonder gas

Het huis wordt verwarmd en gekoeld door een warmtepomp, in combinatie met een dicht netwerk van leidingen in de vloer. Het was een van de grootste investeringen. “We schrokken behoorlijk van de eerste offertes voor de warmtepomp: twintigduizend euro was heel normaal”, vertelt Jorrit. “Na veel uitzoekwerk besloten we om het zelf te doen. Alleen het boren van de twee buizen 120 meter diep in de grond hebben we uitbesteed. De rest hebben we zelf geregeld. Dat scheelde behoorlijk!” De stroom voor het opwarmen en koelen van het water wordt geleverd door de zonnepanelen. Daardoor zijn de maandelijkse kosten voor verwarming per saldo nul. Voor de sfeer en extra warmte is er een houtkachel. Marloes: “Die hebben we voorzien van een speciale ventilator zodat de hete lucht beter wordt verspreid. Die ventilator was in Nederland niet verkrijgbaar, maar na enig speurwerk vonden we hem online, in Polen.”

Het apparaat links is een speciale ventilator, die de hete lucht van de houtkachel beter verspreidt.

Overbodig

Met een warmtepomp, zonnepanelen en een elektrische kookplaat hebben Jorrit en Marloes geen gasaansluiting meer nodig. Hij is er nog wel in de meterkast. “Iedereen moet uiteindelijk van het gas af, maar toch kost het 650 euro om de aansluiting te laten weghalen”, legt Marloes uit. “We laten ‘m zitten. Dat geld kunnen we veel beter besteden aan het verder verduurzamen van onze woning.”

Slim en duurzaam wonen

Achter de gevel van een jarendertigwoning in Den Haag experimenteert Shell in het EcoGenie huis met verschillende technologieën, die duurzaam en comfortabel wonen nog gemakkelijker zullen maken. Het onderzoek richt zich op praktische manieren om op een betaalbare manier te kunnen verduurzamen. Meer weten? Kijk op The secrets of the ecogenie.