Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Safety first, ook bij het kiezen van je smartphone

Niet alleen merk, functionaliteiten of kleur zijn doorslaggevend in de zoektocht naar een nieuwe smartphone. Ook veiligheid speelt in steeds grotere mate een belangrijke rol.


De criteria waarop mensen hun smartphone selecteren beweegt mee met technologische ontwikkelingen. “Veilig mobiel kunnen zijn speelt een steeds grotere rol in de keuze voor een mobiel,” aldus Radboud-Jan Haarman, expert Samsung Knox. “Daar zijn overigens meer keuzes in te maken dan men denkt.” Hoe bepalend technologische ontwikkelingen zijn voor de keuze van een mobiel, wordt meteen duidelijk als we twintig jaar teruggaan in de tijd. Wie zich de eerste mobiele telefoons van toen nog kan herinneren, weet misschien ook nog hoe zwaar de draagbare accu’s waren. Het idee dat het gewicht van de externe batterij een rol zou spelen in de keuze van een device is nu een lachertje. Daarentegen vinden we de levensduur van de batterij nu wel heel belangrijk. Vanzelfsprekend misschien zelfs.

Ons hele leven vanaf mobiel

In een minder ver verleden telden ook wifi, Bluetooth, een camera, de beschikbaarheid van apps voor het besturingssysteem en de mogelijkheid voor gsm-hangertjes mee. Qua functionaliteit ontlopen high-endtoestellen elkaar inmiddels weinig meer en zo zijn andere zaken gaan tellen. “We zien dat aspecten die met levensstijl te maken hebben, zoals water- en schokbestendigheid, duurzaamheid en recyclebaarheid steeds belangrijker worden”, aldus Haarman. “De nieuwkomer is met stip security. Virussen en malware horen helaas bij het digitale bestaan. We moeten leren leven met de risico’s die hierbij horen.” Voor laptops en deskstops weten mensen dat al: bijna niemand gaat het web meer op zonder virusscanner. “Wij constateren dat dit bewustzijn nu snel groeit voor tablets en smartphones. Gelukkig maar, want van online bankieren tot foto’s in de cloud: we bedienen ons hele leven vanaf onze mobiel.”

Mensen worden zich steeds bewuster van cyberrisico’s. Gelukkig maar, want van online bankieren tot foto’s in de cloud: we bedienen ons hele leven vanaf onze mobiel

Securitycriteria

Wie een toestel van het werk heeft of vanaf een privételefoon toegang heeft tot gegevens van het werk, doet er goed aan zijn werkgever te vragen naar het beleid rond mobile device management (MDM), aldus Haarman. “Mag je zelf een nieuw toestel kiezen, dan nog is tweetrapsauthenticatie geen overbodige luxe. Onderzoek hoe makkelijk dat is te regelen op het toestel van jouw voorkeur. Of heb je qua toegangsbeveiliging liever biometrische beveiliging zoals een vingerafdruk of irisscan? Of wil je gewoon heel makkelijk je wachtwoord kunnen aanpassen? Gebruiksgemak is daarbij van groot belang. Veilig mobiel zijn moet makkelijk in te stellen zijn, anders laten gebruikers al die mooie maatregelen links liggen.” Tot slot adviseert Haarman voor iedereen met een mobiel van het werk na te gaan of het besturingssysteem automatisch wordt bijgewerkt naar de nieuwste veiligheidsinstellingen. “Dit kun je vragen aan degene die het toestel verkoopt of kijk op de website van de producent. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.”

Advies op maat?

Heeft u interesse in Samsung Knox? Samsung maakt graag een advies op maat.