Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

De zwakste schakel is de smartphone

Vrijwel elke gemeenteambtenaar heeft een smartphone in de jaszak, broekzak of handtas. Tot zover niks nieuws. Het wordt wel nieuws als een gemeente een datalek moet melden, bijvoorbeeld omdat zo’n smartphone is gestolen of verloren. Samsung Knox biedt de oplossing voor dat datalekprobleem.

Het probleem

Naam, adres, burgerservicenummers, geboortedatum, paspoortnummer, telefoonnummer: gemeenten weten (bijna) alles van hun inwoners. Dat is natuurlijk nodig, maar het is ook een risico. Want die gegevens vormen de heilige graal voor hackers, die er maar wat graag mee aan de haal gaan. Bijvoorbeeld om onder een andere naam criminele activiteiten te plegen. Identiteitsfraude dus.

Het is, kortom, van groot belang dat die gegevens veilig opgeborgen zitten. Helaas is dat niet altijd de praktijk. Google op ‘datalek gemeente’ en de nieuwsberichten over lekkages rollen over het beeldscherm. De oorzaken zijn talrijk, variërend van gestolen laptops en vergeten usb-sticks tot slordigheid bij dataverwerking en daadwerkelijke hacks. Een andere oorzaak is dat veel gemeenteambtenaren gevoelige informatie op hun telefoon hebben staan, die ze dus gewoon in hun zak of tas dragen. Simpelweg omdat ze hun telefoon mee naar huis nemen, maar ook omdat ze die gegevens buiten kantoor nodig hebben om hun werk te doen.

Persoonlijke gegevens vormen een heilige graal voor hackers

Een voorbeeld: een inwoner van een grote stad ziet al een paar dagen een vuilniszak op straat staan. Hij meldt dat bij de gemeente. De betreffende ambtenaar noteert niet alleen de locatie van de vuilniszak, maar ook de naam en het telefoonnummer van de melder. Vervolgens geeft hij die gegevens door aan zijn collega, die ze in zijn telefoon opslaat en op pad gaat om de vuilniszak op te halen. Een logische en tegelijkertijd kwetsbare methode. Er worden immers vele duizenden smartphones per jaar gestolen of ze raken kwijt. Met alle gevolgen van dien.

De oplossing

Op kantoor heb je – tot op zekere hoogte – controle over werkplekken en netwerken. “Die blijven waar ze zijn, ze verplaatsen zich niet”, zegt Radboud-Jan Haarman, Sales en Solutions Consultant voor Mobiel bij Samsung. Voor smartphones gaat die vlieger niet op. Haarman: “Dat is de categorie moving parts, waarop je veel minder zicht hebt en dus veel minder controle over hebt.”

Samsung ontwikkelde voor deze kwetsbare apparaatjes het beveiligings- en beheersplatform Samsung Knox. “Met Samsung Knox Workspace, een van de vele Knox-producten, creëren we twee aparte werkomgevingen op één smartphone”, legt Haarman uit. “Zakelijk en privé houden we zo gescheiden. Dat gebeurt vooral achter de schermen, dus de gebruiker ervaart wel het gebruiksgemak dat hij gewend is. Tegelijkertijd zijn alle bedrijfsgegevens veilig afgeschermd.”

Op kantoor heb je controle over werkplekken en netwerken. Voor smartphones gaat die vlieger niet op

Hij geeft een voorbeeld: “Er zijn bijvoorbeeld twee aparte e-mailprogramma’s: een voor zakelijke mails en een voor privémails. Met Samsung Knox zijn er nog meer voordelen, omdat bij het vervaardigen van Samsung-smartphones extra veiligheids- en beheersopties worden ingebouwd. We kunnen met Samsung Knox bijvoorbeeld regelen dat gebruikers geen screenshot kunnen maken van hun zakelijke werkomgeving. Ook kunnen we zorgen dat gebruikers niet zomaar blind gegevens kunnen kopiëren uit de zakelijke omgeving en plakken naar de privé-omgeving. Met Samsung Knox kan elke gemeenteambtenaar zorgvuldig, veilig en betrouwbaar zijn werk doen, zonder dat hij gebruiksgemak hoeft in te leveren.”

Advies op maat?

Heeft u interesse in Samsung Knox? Samsung maakt graag een advies op maat.