Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Ondernemer Guus Koevoets investeerde in een recreatiewoning direct achter de duinen.
Ondernemer Guus Koevoets investeerde in een recreatiewoning direct achter de duinen. Ingmar Timmer

Waarom investeren in een recreatiewoning loont

Met lage rentestanden en risicovolle markten stijgt de populariteit van het beleggen in een recreatiewoning. Cijfers tonen aan dat de transactieprijs jaarlijks met 6% toeneemt. Wat zijn de laatste ontwikkelingen op dit gebied?

“Tekenend is dat het aantal bezoekers en het beursoppervlak van de Second Home Beurs sinds 2006 groeit”, vertelt Tom van den Brink, exhibition manager bij Fairsconsult, organisator van de beurs die halfjaarlijks plaatsvindt in Utrecht en eens per jaar in Maastricht. “De beurzen geven een goede afspiegeling van wat er in de Nederlandse recreatiewoningmarkt gebeurt. De vraag naar koopobjecten stijgt.”

Jongere doelgroep

Ook het profiel van de beursbezoeker is veranderd, zegt Van den Brink: “De doelgroep wordt steeds gevarieerder. Een jaar of vijf geleden was de gemiddelde bezoeker een 60-plusser, die net gestopt was met werken en op zoek was naar een tweede woning voor eigen gebruik. Nu kijkt 80 tot 90% van de bezoekers naar een tweede woning als beleggingsobject. Het gaat puur om de waardeontwikkeling, de verhuurmogelijkheden en het ontstaan van rendement. Dat heeft onder meer met de leeftijd te maken; ook de veertigers behoren nu duidelijk tot onze doelgroep. De gemiddelde leeftijd is nu 56 jaar.”

Zo besloten ook ondernemer Guus Koevoets (op de foto) en zijn vrouw naar een informatieavond te gaan over het beleggen in recreatiewoningen. “Er was keuze uit een aantal vakantieparken van Roompot Projects, in verschillende provincies. Mijn vrouw en ik kozen voor een woning in een groot nieuw park, Noordzee Beach Village Nieuwvliet-Bad, in Zeeuws-Vlaanderen, direct achter de duinen. Ze boden een belegging voor 10 jaar tegen een vast rendement. We hadden ook voor een flexibel rendement kunnen kiezen, maar wilden onafhankelijk zijn van schommelingen in de huurvraag.”

Variabel aanbod

Een duidelijk trend is dat campings en ‘gedateerde’ vakantieparken het nu moeilijk hebben en zich genoodzaakt zien te herontwikkelen om weer aantrekkelijk te worden voor huurders – en dus ook voor beleggers. Van den Brink licht toe: “Huurders wensen meer comfort en luxe. Je moet als vakantiepark dus wel mee ontwikkelen met de wensen in de markt. Vooral mensen met kinderen willen veel faciliteiten in de buurt hebben.”

Voor de vermogende Nederlander zijn er steeds meer exclusieve, ruime woningen met extra voorzieningen, zoals een eigen sauna of steiger, gelegen in de buurt van exclusieve restaurants en jachthavens. “Maar dan praten we over een belegging vanaf 500.000 euro. Onze bezoekers investeren gemiddeld 234.000 euro in een tweede woning. Het aanbod is erg variabel, het bereik wordt groter en de prijzen variëren sterker.”

Opvallend is ook dat de regionale verschillen groeien, vertelt Van den Brink. “Een recreatiewoning uit de jaren tachtig in bijvoorbeeld Drenthe is nu moeilijker te verkopen, omdat mensen zien dat de huurvraag – en dus ook de waardeontwikkeling – veel meer in de gebieden aan de kust zit.”

Geen omkijken naar

Beleggen in recreatief vastgoed is volgens Van den Brink relatief waardevast. “Het rendement ligt vaak rond de 5%. En als het een nieuwbouwwoning is en je de woning beschikbaar stelt voor de verhuur, kun je vaak de BTW op de aankoop volledig of gedeeltelijk terugvorderen.”
Koevoets financierde deze belegging met eigen geld. De woning in Nieuwvliet staat kadastraal op zijn naam. “De enige beperking is dat het alleen door het vakantiepark verhuurd mag worden en we er – mede vanwege de keuze voor een vaste vergoeding - dus niet zomaar gebruik van kunnen maken. We hebben het recht om twee weken buiten het hoogseizoen de verhuur te blokken voor eigen gebruik”, licht Koevoets toe. “Maar we krijgen een mooi rendement, zonder om te hoeven kijken naar het in- en uitchecken, de schoonmaak of het onderhoud.”

Beleggen in toonaangevende vakantieverblijven

Roompot Projects, zelfstandig onderdeel van de Roompot Group, is specialist in recreatief onroerend goed. In het brede aanbod van recreatiewoningen op toplocaties in onder andere Zeeland kunt u via Roompot Projects beleggen. Dankzij de gewilde omgeving, goede voorzieningen en stabiele exploitatie is het rendement op de vakantiewoningen hoog. Wilt u voor uw rendement onafhankelijk zijn van de verhuur van uw woning, dan kunt u kiezen voor een vaste vergoeding. Bekijk direct het aanbod of neem contact op via 0118-641500 en roompotprojects.nl

Fotografie: Ingmar Timmer
Tekst: Niels Christern