Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Stan van Hout bij zijn vakantiewoning in Ouddorp aan Zee.
Stan van Hout bij zijn vakantiewoning in Ouddorp aan Zee. Ingmar Timmer

Kopen, genieten, verkopen en weer genieten

Dankzij een groeiende vraag naar recreatiewoningen loont het om erin te investeren. Woningen die zo’n vijf jaar geleden zijn gekocht, zijn vaak sterk in waarde gestegen. Verkopen kan dan aantrekkelijk zijn. “Mijn familie heeft vierenhalf jaar gratis vakantie kunnen vieren.”

In 2013 besloot Stan van Hout een vakantiewoning te kopen in Ouddorp aan Zee. “Ik had altijd de wens om, als ik de middelen zou hebben, een tweede woning aan de kust te hebben”, vertelt hij. Toen Van Hout in 2014 zijn bedrijf had verkocht, werd de woning opgeleverd. “Mijn intentie was niet om er rendement uit te halen. Ik heb de woning ook nooit verhuurd – dat gaf ons meer vrijheid. Wij wilden zoveel mogelijk zelf van de woning genieten en ‘m ook aan onze familie beschikbaar stellen. Het moest ons tweede plekje worden. En dat is goed gelukt.”

Bijna 40 procent bezet

Van Hout heeft met zijn vriendin een samengesteld gezin, met vijf volwassen kinderen die het ouderlijk huis al hebben verlaten. In de eerste tweeënhalf jaar na de oplevering verbleef het paar om het weekend in hun tweede woning op Strandpark Duynhille van Roompot Projects. “En als wij er niet zaten, waren onze kinderen of andere familieleden er wel. Mijn vriendin heeft de eerste jaren bijgehouden hoe vaak onze familie er gebruik van maakte. Het bleek dat de woning bijna 40 procent van de tijd werd benut.”

In de jaren daarna merkte het gezin echter dat het weer een grotere rol ging spelen. “Als het slecht weer is, moet je jezelf toch meer bezighouden en na een tijd konden we elk straatje in de omgeving wel dromen. Zo ontstond bij mij de gedachte om onze woning in Ouddorp te verkopen en op zoek te gaan naar een andere locatie.”

Stijgende transactieprijzen

Het onderzoeksrapport De markt voor recreatiewoningen in Nederland, dat De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) ieder jaar publiceert, bevestigt dat de groei van de vraag naar recreatiewoningen aanhoudt. “De specifieke regionale marktomstandigheden spelen hierin wel een rol”, vertelt Arthur van Disseldorp, regiomanager Zeeland & Noord-Brabant bij RECRON, de brancheorganisatie voor recreatieondernemers in Nederland. “In de aantrekkelijkste gebieden, zoals de Zeeuwse kust, neemt de vraag in het segment tussen de 250.000 en 500.000 euro het sterkst toe. Bovendien is de gemiddelde transactieprijs van recreatiewoningen, door groeiende vraag in combinatie met een dalend aanbod, sinds 2015 jaarlijks met gemiddeld bijna 6% gestegen.”

Alle kosten eruit

Begin 2018 benaderde Van Hout Roompot Projects om de woning op de verkoopsite te plaatsen. “Ik hoefde er niet snel vanaf en wilde het liefst dat de koper er, net als wij, voor zou kiezen zelf van de woning te gaan genieten. Na een paar weken was er een enthousiast Duits echtpaar dat een mooi bod deed.” De woning bleek flink in waarde te zijn gestegen. “Alle kosten die erin zitten – aanschaf, inventaris, belastingen – zijn eruit gehaald en onderaan de streep hebben we er zelfs nog wat aan overgehouden. Als je het naar verhuurrendement zou vertalen, heb ik in de tijd dat we de woning hadden jaarlijks zo’n 4,5 procent verdiend. Zo heb ik er terugrekenend ruim vier jaar met mijn complete familie gratis vakantie kunnen vieren.”

Spontane plannen

Nu verdiept Van Hout zich in een mogelijke nieuwe vakantiewoning. Bijvoorbeeld in het warmere Portugal. “Maar een nadeel daarvan is wel dat de spontaniteit er dan vanaf gaat; we moeten meer gaan plannen, met tickets en dergelijke. Bovendien werkt mijn vriendin nog, als onderwijzeres. Vanuit Helmond reden we in 100 minuten naar Ouddorp, we besloten vaak ’s morgens spontaan om erheen te gaan. We kijken nu dus ook naar de nieuwe parken in Nederland. Met één belangrijke voorwaarde: ik wil wel aan de kust zitten.”

Beleggen in toonaangevende vakantieverblijven

Roompot Projects, zelfstandig onderdeel van de Roompot Group, is specialist in recreatief onroerend goed. In het brede aanbod van recreatiewoningen op toplocaties in onder andere Zeeland kunt u via Roompot Projects beleggen. Dankzij de gewilde omgeving, goede voorzieningen en stabiele exploitatie is het rendement op de vakantiewoningen hoog. Wilt u voor uw rendement onafhankelijk zijn van de verhuur van uw woning, dan kunt u kiezen voor een vaste vergoeding. Bekijk direct het aanbod of neem contact op via 0113-303030 en roompotprojects.nl.

Tekst: Niels Christern