Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Harm van der Veen, eigenaar kocht twee vakantiehuizen in Zeeland.
Harm van der Veen, eigenaar kocht twee vakantiehuizen in Zeeland. Ingmar Timmer

Hoe duurzaam is het investeren in een duurzame recreatiewoning?

Vooral nieuwgebouwde woningen voldoen steeds beter aan de duurzaamheidswensen en –eisen van deze tijd. Dat maakt ook het beleggen in nieuwe, duurzame recreatiewoningen interessanter. Maar wanneer mag je het dan ook een duurzame belegging noemen?

Voor het begrip ‘duurzaam beleggen’ bestaat geen eenduidige definitie, zegt Bert Scholtens, hoogleraar duurzaam bankieren en financieren van de Rijksuniversiteit Groningen. “Maar bij vrijwel alle duurzame beleggingen spelen, naast de economische prestaties, de milieu- en sociale prestaties een belangrijke rol. Voor de thema’s ‘milieu’ en ‘sociaal’ gaat het dan om prestaties die uitdrukkelijk verder gaan dan hetgeen in de bestaande wet- en regelgeving vermeld staat.”

Nul-op-de-meter

Wat maakt een belegging in een recreatiewoning dan precies duurzaam? “Wat duurzaam vastgoed betreft is de energieprestatie – het verbruik en de uitstoot – erg belangrijk”, legt Scholten uit. “Bij recreatiewoningen is het goed mogelijk nul-op-de-meter te realiseren, waarbij een woning geheel energieneutraal wordt uitgevoerd. Daarnaast wordt naar de bouw, bouwmaterialen en hergebruiksmogelijkheden in geval van sloop of verbouw gekeken. Ten aanzien van energie moet het park als geheel, maar ook het transport in beschouwing genomen worden. Want mensen komen naar de woning en maken van daaruit uitstapjes. Het is niet gemakkelijk de milieueffecten van dat vervoer te neutraliseren. De inrichting van het park ten aanzien van de waterhuishouding en biodiversiteit is zeker ook iets waar de duurzame belegger op zal letten. Bij de sociale prestaties gaat het bijvoorbeeld om sociale veiligheid, arbeidsomstandigheden en de rechten van het personeel.”

Energiemetingen

Ondernemer Harm van der Veen (foto) zocht een recreatiewoning die hier zo goed mogelijk aan zou voldoen. “Omdat ik duurzaamheid erg belangrijk vind”, licht hij toe. “Ik heb een eigen zaak in test- en meetapparatuur. We doen onder meer energiemetingen, met thermografische camera’s en andere apparatuur, waardoor mensen en bedrijven zien of ze te veel energie consumeren. Vervolgens kunnen ze energiebesparende maatregelen nemen, zoals dubbelglas en ledverlichting.”

Warmtepompen en laadpalen

Van der Veen maakte gebruik van de mogelijkheid die de overheid bood om zijn pensioen in eigen beheer af te kopen. “Met het geld dat toen vrijkwam, besloten mijn vrouw en ik twee vakantiehuizen in Zeeland aan te kopen. Het zijn mooie, nieuwgebouwde villa’s, liggend in twee verschillende parken: Roompot Water Village in Kamperland en Noordzee Beach Village in Nieuwvliet-Bad. Eén van de huizen is al helemaal klaar en wordt vanaf 7 juni verhuurd. Ik hoef er dan verder niets aan te doen; geen onderhoud of beheer. Zelfs de tuin wordt gesproeid.” Bovendien zijn de woningen gebouwd van duurzame materialen, zegt Van der Veen. “We hebben zonnepanelen op het dak en de verwarming gaat via een warmtepomp. In het park in Kamperland is geen gasaansluiting en wordt dus alleen elektriciteit gebruikt. En het heeft laadpalen voor elektrische auto’s – wat goed uitkomt, want ik rijd elektrisch.”

Huren voor volledige btw-aftrek

Zelf is Van der Veen niet van plan om regelmatig zijn recreatiewoningen te gebruiken. “Misschien vullen we zo nu en dan een lege periode op. Maar dan moeten we wel een huurprijs betalen voor de woning, anders komen we niet meer in aanmerking voor volledige btw-aftrek.” Daarnaast gelooft hij in een hoge huurbezetting en wil hij daarvan profiteren. Hij koos daarom voor een variabel rendement, legt Van der Veen uit. “We denken dat deze locaties de komende jaren gewild zullen zijn om te verblijven. Het biedt huurders een duurzame vakantieplek. De verwachte bezetting ligt rond de zeventig procent. Het rendement kan dan uitkomen op zeker zes procent. En als een vakantiewoning goed en luxueus is, gaat hij vaak langer mee. Het is voor ons primair een belegging om pensioengeld mee te genereren. Ik ben net zestig geworden en voorlopig werk ik nog, maar intussen kijk ik wel vooruit. Ook dat is duurzaam denken, toch?”

Beleggen in duurzame vakantieverblijven

Roompot Projects, zelfstandig onderdeel van de Roompot Group, is specialist in recreatief onroerend goed. In het brede aanbod van recreatiewoningen op toplocaties in onder andere Zeeland kunt u via Roompot Projects beleggen. Dankzij de gewilde omgeving, goede voorzieningen en stabiele exploitatie is het rendement op de vakantiewoningen hoog. Wilt u voor uw rendement onafhankelijk zijn van de verhuur van uw woning, dan kunt u kiezen voor een vaste vergoeding.

Net als zijn investeerders en huurders hecht Roompot Projects veel waarde aan het milieu. Met de bouw van Roompot Water Village is het startschot gegeven om de verduurzaming op alle nieuwe vakantieparken verder door te ontwikkelen. Zonder het rendement voor de investeerders uit het oog te verliezen.

Bekijk direct het aanbod of neem contact op via 0113-303030 en roompotprojects.nl.

Tekst: Niels Christern