Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Ingmar Timmer

Gespreid beleggen: een Belgische investering in een Zeeuwse recreatiewoning

Ook in België levert het spaargeld op de bank niet veel op. Aangemoedigd door een aantrekkelijke btw-teruggave besloot de Vlaamse familie Cloetens het rendement te zoeken in een Nederlandse recreatiewoning. Een verstandige keuze?

De vakantiewoning is nieuw en ligt in Kamperland, omringd door de Zeeuwse wateren. “Voor nu en voor later”, zegt Hilde Cloetens. “Op het moment dat wij geld beschikbaar kregen, werd dit nieuwe park ontwikkeld. De schoonouders van onze zoon hebben eerder ook geïnvesteerd in twee recreatiewoningen in Kamperland – zo kwamen wij op het idee.”

Doel van je vermogen

“Elke investering moet passen binnen de inkomens- en de vermogensplanning op de lange termijn”, zegt Fred Ruwe, onafhankelijk financieel adviseur van Lyncs financiële planning*. “Als het daarin past, kan het beleggen in een recreatiewoning een prima belegging zijn.” Bij iedere investering is de belangrijkste vraag die de belegger zichzelf volgens Ruwe moet stellen: wat is het doel van mijn vermogen? “Wil je een deel vasthouden voor de kinderen, is het een aanvulling op je inkomen, of wil je in een mooie plek investeren om de komende jaren gebruik van te kunnen maken als vakantieonderkomen? Bij beleggen is spreiding een heel belangrijk aspect, aangezien beleggingen risico’s met zich meebrengen.’’

Recreatiewoning voor eigen gebruik

De verdeling van je vermogen over de verschillende beleggingsmogelijkheden hangt af van je lange- en kortetermijnplannen, benadrukt Ruwe. “Als planners kijken wij naar het doel van je vermogen en of de beleggingen hier bij aansluiten. Daarbij is ieders persoonlijke doel en vermogenssituatie anders en het is dus goed om bij enige twijfel een onafhankelijke partij mee te laten kijken. Het kopen van een vakantiewoning is een heel specifieke investering. En wanneer je er zelf ook regelmatig gebruik van maakt, vult het in ieder geval één belangrijk doel in, namelijk ontspannen met je gezin van de rust en omgeving genieten.”

Voor de familie Cloetens is de recreatiewoning enerzijds een belegging voor later, als aanvullend pensioen, maar vooral ook bedoeld om zelf gebruik van te kunnen maken. “We willen een rendement waar we zelf ook echt plezier aan kunnen beleven. Wij zijn vijftigers, onze twee kinderen wonen niet meer thuis. Sterker, ons derde kleinkind is al op komst. Dankzij deze woning kunnen we met ons allen naar Zeeland gaan en genieten. Voor ons is het anderhalf uur rijden, dat is ook voor een kort verblijf nog goed te doen.”

Btw-teruggave

Als de aangekochte recreatiewoning door de eigenaar wordt verhuurd, vormt die exploitatie – ook bij aankoop als privépersoon – een ‘onderneming voor de omzetbelasting’. Daarom heeft de familie besloten de nieuwe woning te verhuren, vertelt Hilde Cloetens: “Die regeling geldt ook voor Belgische eigenaren. Daarom hebben we hiervoor gekozen. Alle btw op de kosten die we met de recreatiewoning maken, krijgen we terug van de fiscus. Het privégebruik wordt daarbij procentueel verrekend. In ons geval betekent dat een besparing van zo’n 50.000 euro – dat is de teruggave over de woning en de inboedel. Intussen kunnen we onze woning wel zelf huren. Daarnaast kunnen we het huurcontract op een later moment omzetten naar een deel eigen gebruik.” Familie Cloetens is nu voor onbepaalde tijd eigenaar van de recreatiewoning. “Dat vinden wij een fijn idee. We hebben een mooie, eigen plek en onze kinderen en kleinkinderen dichtbij. Gezelligheid en privacy in één. De omgeving is bovendien heel mooi, met de Oosterschelde, het Veerse Meer en allemaal leuke stadjes.”

* De Federatie Financieel Planners is de beroepsorganisatie van financieel planners en bewaker van het FFP CFP®-keurmerk.

Beleggen in toonaangevende vakantieverblijven

Roompot Projects, zelfstandig onderdeel van de Roompot Group, is specialist in recreatief onroerend goed. In het brede aanbod van recreatiewoningen op toplocaties in onder andere Zeeland kunt u via Roompot Projects beleggen. Dankzij de gewilde omgeving, goede voorzieningen en stabiele exploitatie is het rendement op de vakantiewoningen hoog. Wilt u voor uw rendement onafhankelijk zijn van de verhuur van uw woning, dan kunt u kiezen voor een vaste vergoeding. Bekijk direct het aanbod of neem contact op via 0113-303030 en roompotprojects.nl.

Tekst: Niels Christern