Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

“Mijn duurzame huis en mijn ervaringen inspireren anderen”

Luitenant-ter-zee van de elektrotechnische dienst der eerste klasse, buiten dienst. Dat is Paul Joosten die als oud-marineman vaak lang van huis was, maar nu met veel bezieling zijn vrijstaande huis energieneutraal maakte. En wie weet binnenkort ook klimaatneutraal. Hij laat anderen graag zien hoe je dat doet.

“Mensen roepen vaak: ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf.’ Ik voeg daar graag aan toe: ‘stop daarna niet, maar help een ander ook op weg’. Die uitspraak is geïnspireerd op de afscheidsbrief van Lord Baden-Powell, oprichter van de scouting. Als trouwe scout sinds mijn achtste, wil ik anderen graag motiveren en helpen om hun huis duurzamer te maken. Mijn huis in Veendam stamt uit 1905. Ik kocht het in 2012 en bij de notaris kregen we niet alleen een eigendomsakte mee, maar ook het energielabel C. In datzelfde jaar startte Vereniging Eigen Huis met een zonnepanelenactie en ik kon ze meefinancieren in de hypotheek. Inmiddels verkeer ik in de luxepositie dat ik een dikke overdaad aan stroom heb.

Lokale kartrekker

Via een Buurtkracht-initiatief, waar ik ook bij betrokken ben, kwam ik bij het deelplatform powerpeers terecht. Daar heb ik nu een eigen pagina waar mensen mijn energieoverschot kunnen inkopen. Via powerpeers kan ik aan nog meer mensen laten zien waarmee ik bezig ben. Zo zit ik op de Duurzame Huizen Route, waarmee ik al tientallen mensen heb laten zien welke maatregelen je kunt treffen om energie te besparen. Ook bij Buurtkracht ben ik een lokale kartrekker. We maken mensen bewust hoe zij energie kunnen besparen, bijvoorbeeld door met warmtecamera’s naar warmtelekken te zoeken. Ook proberen we hen aan het denken te zetten over duurzaamheid.

Ik ben ook een beetje een Willy Wortel

Veel zelf installeren

Mijn duurzame huis en mijn ervaringen inspireren anderen. Soms komen mensen bij me op bezoek vanwege de zonnepanelen. Dan zien ze dat je ook andere maatregelen kunt treffen en hoe simpel dat eigenlijk is. Zo is mijn huis goed geïsoleerd, heb ik een houtgestookt fornuis met buffervat aangesloten op de cv en sinds kort heeft onze schuur een sedumdak. Veel installeer ik zelf. Die uitdaging is leuk, ik ben ook een beetje een Willy Wortel. Als scout en oud-marineman ben je redelijk allround.

Kennis delen met anderen

Als pionier loop je best weleens tegen zaken aan waar ook de toeleveranciers nog niet mee bezig zijn. Dan kijk ik op een online forum of ik er met anderen uit kan komen. Dat spreekt me ook aan bij powerpeers, dat je met peers, gelijkgestemden, je idealen deelt. Niet op een hoogdravende manier, maar heel doelgericht en praktisch. Het is bij mij per slot van rekening ook een beetje per ongeluk gegaan dat ik zo actief ben geworden in het verduurzamen van mijn huis. Inmiddels krijg ik zelfs maandelijks geld toe van powerpeers in plaats van dat ik geld betaal.”

Dit is Paul Joosten

WoonplaatsVeendam
Woont metMet z’n tweeën, de drie kinderen zijn het huis uit
Zonnepanelen24 stuks sinds 2012
Panelen leverenGemiddeld ruim 5.500 kWh/jaar

Lees meer over deze opwekker

Een groen energiedeelplatform

Powerpeers is een energiedeelplatform: consumenten met zonnepanelen kunnen de stroom die zij opwekken en zelf niet gebruiken, delen met anderen. Hierdoor zie je letterlijk waar jouw groene stroom vandaan komt. Dankzij innovatieve techniek wordt energie een stuk transparanter en persoonlijker. Samen met de rest van Nederland wil powerpeers op deze manier de energietransitie versnellen.