Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

“Ik brouw bier met de stroom van mijn eigen panelen”

Edward de Vries heeft een energievretende hobby met zijn Brouwerij Parkzicht. Ook daarom is hij blij met zijn zonnepanelen. Op een brouwavond, ongeveer eens per maand, verbruikt hij zo’n 7 kilowatt extra stroom. Die haalt hij nu gewoon van zijn eigen dak.

“De reden waarom ik sinds mei zonnepanelen heb is simpel: omdat het kon. Wij wonen nu een jaar in een nieuw huis in Leidsche Rijn, met een plak dak en dus heel geschikt voor panelen. Maar het was ook een langgekoesterde wens om een beetje meer zelfvoorzienend te zijn, met oog voor het klimaat. Ook de fun factor speelde mee. Ik vind het een vorm van goed burgerschap en het is nog financieel interessant ook.

Het was ook een langgekoesterde wens om een beetje meer zelfvoorzienend te zijn

Het klimaatprobleem benader ik graag positief, vanuit de mogelijkheden. Daarom kijk ik ook graag op de weblog hetkanwel.nl. Zonnepanelen passen bij die mentaliteit: met bijna geen inspanning draag je iets bij, omdat technologie het mogelijk maakt. Dat is niet iets om over op te scheppen, maar gewoon leuk. Bij powerpeers kun je kiezen bij wie je stroom wilt afnemen als hij of zij overcapaciteit heeft. Zo kreeg ik deze week energie van Thialf. Dat kun je zien op je dashboard op de website. Geweldig vind ik dat.

Brouwerij als opwekker

Maar wie wil er nou stroom afnemen van Edward uit Leidsche Rijn, dacht ik. Zo kwam ik op het idee mijn brouwketel op mijn powerpeers-profiel te zetten. Ik ben hobbybrouwer van voornamelijk Amerikaanse Pale Ales en Stouts. Soms zelfs met hop uit eigen tuin. Iedere paar weken hou ik een brouwavond. Dat is niet alleen een hoop werk, maar kost ook veel energie. Voor twintig liter bier heb ik honderd liter water nodig om te koelen. Op een brouwavond verbruik ik zo’n zeven kilowatt extra stroom. Als ik op een zonnige dag brouw, geeft dat een goed gevoel, want dan gebruik ik de stroom van mijn eigen panelen. En als ik niet brouw, lever ik zeven of acht kilowatt terug aan het netwerk.

Ook de auto en bier delen

Dat idee van delen vind ik trouwens heel goed. Zo zijn wij vorig jaar onze auto gaan delen met buurtgenoten via MyWheels. Daar had mijn zoon van zeven een mooie theorie over. Hij zei: ‘Pap, ik weet wat jullie aan het doen zijn, jullie willen rijk worden. Eerst gingen jullie de auto delen, nu hebben we zonnepanelen en dat levert ook al geld op!’ Natuurlijk gaat het mij daar helemaal niet om. Bij mijn bier is dat net zo. Dat is een soort buurtdingetje geworden. Dan bellen buurmannen aan en helpen ze met bottelen. Iedere drie, vier weken brouwen we zo’n twintig tot dertig liter en dat is niet te koop. Financieel gezien is het geen slimme hobby en het is zeer arbeidsintensief. Je eigen bier drinken en dat kunnen delen met anderen, dat is waar het om gaat.”

Dit is Edward de Vries (Brouwerij Parkzicht)

WoonplaatsLeidsche Rijn
Woont metMet z’n vijven, vriendin Sanne, een dochter (9), en twee zoons (7 & 5)
Zonnepanelen12 zonnepanelen sinds half mei 2017
Panelen leverenCa. 3000-3500 kWh/jaar

Lees meer over deze opwekker

Kies van wie jij energie wilt

Bij powerpeers kun je zelf kiezen van wie je stroom wilt afnemen. De buurman? Je moeder? Het kan allemaal! Via het online dashboard is dagelijks inzichtelijk waar je stroom vandaan komt. Als de gekozen opwekker op een moment geen energie levert, krijg je automatisch stroom van een andere opwekker die je zelf hebt gekozen. En als er even geen energie beschikbaar is van jouw opwekkers, zorgt powerpeers voor groene aanvullende stroom uit Nederland. Je zit dus nooit zonder stroom en je weet altijd waar je stroom vandaan komt. Groen, transparant en persoonlijk.