Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

“Het idee om energie te delen met anderen vind ik heel tof”

Floris van Acquoij woont in Almkerk, Noord-Brabant. Hij is docent autotechniek op een mbo. Floris heeft veel vertrouwen in de mogelijkheden van nieuwe technologie voor een duurzame toekomst.

“Vandaag trekken wij in onze nieuwe twee-onder-een-kapwoning. Bij de koop waren zes zonnepanelen inbegrepen, wij hebben er nog zes bij gekocht. Toen ik een energieleverancier zocht, kwam ik op internet eerst bij de traditionele, grote partijen terecht. Daar werd ik niet vrolijk van. Ik vond hen onvoldoende groen en dat ze niet met de tijd meegaan. Powerpeers was een ander verhaal. Zij hadden een superaantrekkelijk aanbod en het idee om energie te delen met anderen vind ik heel tof. Dat doet niemand op deze manier. Je weet echt waar je energie vandaan komt, van mensen die er hetzelfde over denken als jij. Dat geeft ook een community-gevoel.

Kijk eens wat er allemaal met technologie mogelijk is

Ik ben docent autotechniek op een mbo, een vakgebied dat continu in beweging is. De laatste tijd verdiep ik me veel in elektrische auto’s en andere duurzame technieken. Dat is ook een hobby van mij. Als de tijd verandert moet je daarin mee. Duurzaamheid bekijk ik daarom als uitdaging. Wat kun je hieraan bijdragen met technologie? Natuurlijk doe je het uiteindelijk voor het milieu en het klimaat, maar ik zie het altijd positief, minder als probleem. Kijk eens wat er allemaal mogelijk is! Zo heb ik me voor mijn nieuwe huis ook verdiept in ledverlichting. Je kunt daar gemakkelijk je energiekosten mee omlaag brengen.

Duurzaamheid wordt steeds tastbaarder

Bij mijn leerlingen merk ik ook dat het thema duurzaamheid tastbaarder wordt. Toen ik twee jaar geleden over rijden op gas of elektriciteit begon, was de reactie in eerste instantie: ‘Dat is toch niets.’ Maar ik merk dat hun houding verandert. Leerlingen beseffen steeds meer dat er verandering nodig is. En met auto’s als de Tesla wordt elektrisch rijden ook sexy. Als meer bedrijven zich met die nieuwe technologieën gaan bezighouden, kunnen de kosten ook omlaag. Ik zou het geweldig vinden als ik me een auto kan veroorloven die rijdt op energie van mijn eigen zonnepanelen.

Door bezig te zijn met techniek word je je heel bewust van wat technologie kan doen met de wereld om ons heen. Je beseft dan snel: er zijn meerdere manieren om aan energie te komen. Als we een paar jaar in dit huis wonen, en we hebben voldoende financiële middelen, dan zou ik graag meer duurzame aanpassingen willen doen. Wellicht geïnspireerd door andere powerpeers.”

Dit is Floris van Acquoij

WoonplaatsAlmkerk, Noord-Brabant
Woont metMet z’n tweeën
Zonnepanelen12 stuks, sinds juni 2017
Panelen leveren2650 kWh

Lees meer over deze opwekker

Dagelijks je energieverbruik volgen

Op het powerpeers-dashboard zie je precies hoeveel energie je verbruikt en waar die energie vandaan komt: van je eigen panelen, een bekende of bijvoorbeeld een windpark. Ook is te zien hoeveel energie er per bron wordt geleverd en hoeveel je zelf opwekt.

Elke opwekker van duurzame energie heeft een persoonlijk profiel aangemaakt met foto’s en informatie, waardoor het delen van energie nog persoonlijker, transparanter én leuker wordt. Vanaf augustus wordt het vernieuwde dashboard gelanceerd. De opgewekte en verbruikte energie wordt dan per dag weergegeven in plaats van per maand. Zo kun je je energieverbruik nog beter volgen.