Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

“De meeste mensen weten niet dat je zonnepanelen kunt huren”

Eva de Beijer woont samen met haar man en drie kinderen op IJburg in Amsterdam. Hun huis hebben zij met hulp van een architect zelf ontworpen. Ze hebben er bewust voor gezorgd dat er zonnepanelen op het huis pasten. Na enig onderzoek bleken gehuurde panelen voor hen de meest ideale oplossing.

“We wonen nu een jaar in dit huis en hebben sinds een paar weken zonnepanelen. Panelen huren was voor ons de beste optie. Zo zie je of het bevalt. Ook worden ze vervangen als ze stuk gaan of als er nieuwe modellen uitkomen met bijvoorbeeld een hoger rendement. Zorgeloos en laagdrempelig, want je hoeft je minder in de technologie te verdiepen. Onze verhuurder, Hallostroom, heeft alle expertise. Zij hebben ons ook aan het deelplatform powerpeers gelinkt.

In de klas praten we regelmatig over duurzaamheid en milieu

Inmiddels hebben we deze constructie al bij een aantal mensen aangeraden. De meesten weten niet dat je zonnepanelen kunt huren. Zelfs als je de huurkosten eraf trekt, levert het nog iets op, hoewel ik nu nog geen exact bedrag kan noemen. Toen de panelen net op het dak lagen, begon er een periode van heel mooi zonnig weer. Dat zag je ook terug op de teller en de grafiekjes op de app die erbij hoort. Het belangrijkste vind ik dat we iets bijdragen aan duurzame energieopwekking. Daarom hebben we ook een hybride auto. Mensen denken vaak dat je iets groots moet doen voor het milieu, terwijl ik juist geloof dat je ook klein kunt beginnen. Zo las ik bijvoorbeeld dat het plasticprobleem in de wereld een stuk minder groot zou zijn als iedereen dagelijks een stuk plastic van de grond raapt.

Tomaten en augurken uit eigen kas

Ons huis is deels drie, deels twee verdiepingen. Op de derde etage liggen de panelen op het dak. Aan de installatie hebben we helemaal niets hoeven doen. Ik heb de deur opengedaan en een paar keer koffiegezet, meer niet. Ze werkten heel netjes en in een ochtend was het gepiept. Ze hebben de platen naar boven gedragen, op het dak gemonteerd en een kastje in de meterkast geïnstalleerd. Heel relaxed. Bij de bouw van ons huis wilden wij graag iets terugdoen voor het milieu en zonnepanelen horen daarbij. Zo hebben we op het dakterras op de tweede etage ook een kas waar we groenten kweken. Tot nu toe is het nog wel echt een hobby die met vallen en opstaan gaat, want op hete dagen kunnen sommige plantjes ook verbranden. Toch heb ik al tomaten, augurken en aardbeien van eigen teelt.

Speelgoedwindmolen in de klas

Ik geef les aan groep een en twee op de Alan Turingschool in Amsterdam-Oost. In de klas praten we regelmatig over duurzaamheid en milieu, papier scheiden, dingen niet op straat gooien. Binnen het thema techniek hebben we het over verschillende vormen van energie gehad en de vraag wat stroom is. Laatst had ik een speelgoedwindmolen meegenomen en een föhn om over windkracht te praten en zelfs een klein zonnepaneeltje laten zien. Op die leeftijd kun je daar al heel goed mee beginnen.”

Dit is Eva de Beijer

WoonplaatsAmsterdam
Woont metMet z’n vijven, drie kinderen (14, 12, 7) een meisje en twee jongens
ZonnepanelenSinds eind mei 2017
Panelen leverenGemiddeld ruim 5.500 kWh/jaar

Lees meer over deze opwekker

Huren van zonnepanelen

Er zijn meerdere partijen die zonnepanelen aanbieden met een huur- of leaseconstructie. Het belangrijkste voordeel is dat je direct profiteert zonder een grote investering te doen. De prijzen verschillen iets per aanbieder en hangen ook af van bijvoorbeeld de kosten voor het plaatsen en het soort dak. Een indicatie: bij de verhuurder die wordt genoemd in het interview, is huur mogelijk vanaf € 38,- per maand (voor 6 panelen), gedurende 10 jaar. Daarna worden de panelen weggehaald of kunnen ze worden overgenomen voor gemiddeld € 50,-. Met een levensduur van 20 tot 25 jaar heeft u na de huurperiode dus nog lang plezier van de panelen.