Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

De bij als onmisbare schakel voor fruitkwekers

Wist u dat er meer dan 20.000 bijensoorten op de wereld zijn? En dat er zonder deze insecten geen fatsoenlijke appel aan de boom groeit? De telers van de appelsoort Pink Lady® koesteren de diertjes, sterker nog: ze hebben een heus Bee Pink-programma.


De bij is een onmisbare schakel voor fruitkwekers. Zo onmisbaar dat appelproducent Pink Lady® een zogeheten Bee Pink-programma in het leven heeft geroepen om de appeltelers alle benodigde informatie te geven over het nut en de noodzaak van bijen.
“Het programma bestaat uit een reeks uitgangspunten over wat idealiter in de boomgaard moet worden gedaan voor een optimale bestuiving en milieubescherming”, zegt imker Paul Bonnaffé uit Carpentras.
Paul werkt samen met Pink Lady®-teler Pascal Gailet, uit de Vaucluse. Pascal: “Bee Pink is onder meer een handleiding om het gedrag van bijen goed te leren kennen en rekening te houden met hun behoeften. Hierdoor kunnen we ze beschermen. Een voorbeeld zijn de nectar producerende hagen rond onze boomgaard die een goede voedselbron voor bijen vormen. En in onze boomgaarden hebben we alle aanwezige beekjes behouden zodat de bijen rustig kunnen drinken.”
(tekst gaat verder onder de video)

Bekijk het volledige rijpingsproces

Bij als bondgenoot

Paul Bonnaffé komt in actie als de bestuiving van de appelbloesem moet plaatsvinden. Dat is een korte periode die vijf tot vijftien dagen duurt. Paul: “We observeren de bomen goed om de komst van de bijen te plannen. We brengen de bijenkasten dan meteen naar de bomen zodat de bijen de volgende ochtend aan de slag kunnen. Door goed voor de bijen te zorgen, worden de bijen ‘blijvertjes’.”
“Een onmisbare bondgenoot in onze boomgaarden”, zegt Pascal. “Zonder deze bestuiving krijgen we geen Pink Lady®-appels. Een goede bestuiving is van groot belang om alle zaden in het klokhuis te verkrijgen. Dat zorgt voor een optimale groei van het fruit. Een slechte bestuiving levert zaadloos fruit op.”

Metselbijen

De honingbij is de meest voorkomende bijensoort. Maar er zijn ook wilde bijen in de boomgaard actief, zogeheten metselbijen, waarvan er vele soorten rondvliegen in Frankrijk.
Pascal: “De metselbijen hebben als voordeel dat ze sneller vliegen en zij bezoeken dus meer bloemen op een dag. Wij verwachten dat de komst van deze bijen een positief effect heeft op de bestuiving van de appels. Door het planten van de hagen rond de boomgaard zien we het hele jaar door bijen. We vinden ze ook in onze ‘windschermen’ van cipressen en in onze speciale nestkastjes voor wilde bijen die we hebben geplaatst.”

Paul Bonnaffé: “De bij is een onmisbare bondgenoot in onze boomgaarden”

Biodiversiteit

Naast de bij is een goede biodiversiteit in de boomgaard van levensbelang voor het telen van een goede appel. Biodiversiteit is het geheel van alle levende wezens, dieren én planten, die in en om de boomgaard leven. Dit zorgt voor een natuurlijke wijze van bestrijding van appelvijanden.
Robert Cecchetti uit Mudaison is een voorbeeld van een Pink Lady®-teler die allerlei maatregelen heeft genomen om tot een goede biodiversiteit te komen. Hij heeft bijvoorbeeld heggen geplant voor onder andere de bijen, gras ingezaaid tegen erosie en voor een gezonde bodem, en vleermuiskastjes opgehangen. “Vleermuizen eten schadelijke vlinders waarvan de rupsen de appels aanvreten. Door de populatie van schadelijke insecten te beperken kan ik volstaan met alternatieve bestrijdingsmiddelen. Een van die methoden is seksuele verwarring.”
Pardon? “Ja, dat is een methode om de boomgaard tegen vlinders te beschermen. We verspreiden grootschalig vrouwelijke vlinderferomonen in de boomgaard. De mannetjes raken daardoor het spoor bijster en kunnen zich niet meer voortplanten in de boomgaard zodat de larven ons fruit niet aantasten.”
Kijk hier voor meer informatie.
XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.