Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
default

Een appel mag je nóóit schillen (en andere tips)

Met schil of zonder schil? In mootjes of zo uit de hand? Het is met appels net als met goede wijn: je moet weten hoe de smaak het best tot z’n recht komt om er optimaal van te kunnen genieten. Gildas Guibert, appelkenner bij uitstek en actief in de Provence, geeft college. “Het is krankzinnig om de schil niet te eten.”

Even voorstellen: Gildas Guibert werkt al tien jaar als technisch manager voor een bedrijf in het zuidoosten van Frankrijk, dat valt onder de noemer van de Pink Lady® Europe Association. Hij is verantwoordelijk voor alle handelingen rond de appel, van het land tot aan de consument. Gildas houdt alles in de gaten zodat de appel in optimale conditie in de supermarkt komt te liggen. En met de beste smaak. Maar is het niet heel simpel, smaken en appels? Een groene is zuur, een gele zoet.

Testen voor de oogst

De specialist moet lachen om zoveel onwetendheid. “In principe klopt het wel wat je zegt. Maar smaak is vooral het gevolg van de termijn van de oogst. In de appel zit een soort zetmeel en elke appel heeft weer een andere hoeveelheid daarvan. Voor de oogst testen we appels om te zien in welke mate het zetmeel is omgezet in suiker. Dat is wat de ene appel zoeter maakt dan de andere. Hierdoor is de Granny, die een kortere bloeiduur heeft, zuurder en de Pink Lady® zoeter. De Gala plukken we in augustus, de Pink Lady® pas in november.”

Contact met de natuur

En uiteraard spelen de natuurlijke elementen hierbij een rol. Een goeie grond is belangrijk, nietwaar? Gildas Guibert schudt het hoofd. “Het gaat vooral om de duur dat een appel buiten is. Pink Lady®-bomen bloeien als eerste en ze worden als laatste geoogst. Dat maakt deze appel zo uniek; hij is langer dan welke appel ook in contact met de natuur, met de grond en de zon. En de grond kan de hoeveelheid suiker beïnvloeden vanwege de mineralen en het water. Dus de manier waarop je produceert en irrigeert en het aantal zonuren beïnvloeden het metabolisme van de boom en het suiker in de vrucht. Al die elementen hebben invloed op de uiteindelijke datum van de oogst.”

Terroir

En wat kan de teler zelf doen? “Licht is zo belangrijk”, legt Gildas Guibert uit. “Licht is de oorsprong van de fotosynthese – het proces waarmee een boom voedsel en zuurstof maakt. Daarom proberen we de bomen zo te planten dat ze het meeste licht krijgen. En verder is ons werk een never ending process. Hoe meer je weet van de kringloop van smaak, ziekte, het licht, van de zon en de maan, van álles dat fruit maakt of beïnvloedt, hoe meer je het product kunt verbeteren. En het is belangrijk dat we ons daarin blijven verdiepen. Het geheel van de natuurlijke factoren, wat Franse wijnboeren wel terroir noemen, is cruciaal maar de hand van de telers maakt de appels ook. Daar geloof ik echt in.”

Aromatische eigenschappen

En zijn de appels in Frankrijk lekkerder? Of kunnen we in Nederland ook Pink Lady®-appels produceren? “Dat is moeilijk omdat de appel niet zal profiteren van optimale omstandigheden om zich te ontwikkelen in een gematigd klimaat aan het einde van de cyclus in de herfst. De appel zou dus kunnen groeien, maar zou niet alle bekende aromatische eigenschappen ontwikkelen en bijvoorbeeld minder suiker bevatten.”
Het luistert echt nauw, appels en smaak. En elke appel is dus anders. Maar is er wel een eensluidend procedé als het gaat om het proeven van een appel?
Gildas: “Ik geef er de voorkeur aan een appel in de boomgaard te eten. De natuur proeven in de natuur. Maar dan wel bij een normale temperatuur. Het moet niet vriezen.”
En eerst schillen? Gildas zucht. “De meeste vitaminen, de smaak en antioxidanten zitten in de schil. De schil zorgt voor de bescherming van de vrucht. Om dat te kunnen doen, moet de schil sterk zijn en rijk aan vitamines. Dus het zou echt krankzinnig zijn om de schil niet te eten!”
Kijk hier voor meer informatie.