Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

De achterkant van het appelvak

Een appel is zo ongeveer het gewoonste van het gewoonste. Maar het telen van appels is een vak apart, een ambacht waarbij grote vakkennis komt kijken. Zeker bij bijzondere appels.

Misschien wel het bekendste Engelse gezegde gaat over appels. ‘An apple a day, keeps the doctor away. Maar klopt het ook? Stéphane Gailet, appelteler in het prachtige zuiden van Frankrijk, moet erom lachen. “Ik eet zes appels per dag en ik fiets drie keer per week. En ik ben nooit ziek.”
Stéphane Gailet is appelteler in de Provence op de boerderij van zijn familie. Met zijn vader en broer teelt hij niet minder dan twaalf soorten appels. “In het begin van de zomer hebben we de Gala en de Elstar, vervolgens de meer traditionele seizoensappels, zoals de Golden Delicious, de Red Delicious, de Granny Smith, en meer tegen het einde van het seizoen de Redburn én de Pink Lady®.”

Walhalla appelteelt

Stéphane Gailet werkt in het walhalla voor de appelteelt: gunstig klimaat, goede grond en andere onmisbare zaken, zoals bijvoorbeeld afwisseling van zon en herfstfrisheid - ideaal voor een appel als Pink Lady®.
Maar het gaat allemaal niet vanzelf. De consument verwacht nou eenmaal hoge kwaliteit en een perfecte smaak. “Het is elk jaar weer een lange weg”, zegt hij. “Hard werken. Eigenlijk zijn we het hele jaar bezig met het produceren van fruit. Het begint al in de winter en duurt tot het einde van de herfst, waarin we oogsten. Als je alle fruitsoorten vergelijkt, is de appel een verhaal apart. Met name de Pink Lady® heeft een lange levenscyclus en vereist – van de snoei tot aan de oogst - meer bijzondere aandacht dan andere appelsoorten.”

Delicate fruitsoort

Stéphane Gailet is een van de 2600 appeltelers die Europa rijk is. Hij praat gepassioneerd over zijn werk. “Het leven van de appel begint hier in feite in de lente, half maart, begin april. De bloesemtijd. Na de eerste fase, wanneer de knoppen van de boom opengaan en de eerste blaadjes verschijnen, groeit de appel van mei tot de oogst. Pink Lady® is de eerste die bloeit en de laatste die geoogst wordt, pas eind oktober.”

Dat heeft een nadeel. “Het oogsten is voor ons inderdaad een uitdaging. Vorig jaar regende het enorm. We moesten echt stoppen met plukken en wachten tot de laatste fase van de oogst, want we kunnen niet oogsten als de appels - en wij - drijfnat zijn. We moesten wachten tot ze weer in een goede conditie en droog genoeg waren om geoogst te worden. Appels vormen een delicate fruitsoort.”

Irrigatie met druppels

En hoe houdt Stéphane Gailet de appels in de juiste conditie, voor de oogst? “De teelt van Pink Lady® is een permanente zoektocht naar kwaliteit. We werken zo milieuvriendelijk mogelijk, met zo min mogelijk mest en chemicaliën. Het hele jaar door controleren we het veld en de weersomstandigheden. We hebben geïnvesteerd in weerstations en antihagelnetten.
Ook proberen we het waterverbruik met de nieuwste technologieën tot een minimum te beperken: met druppelirrigatie krijgen bomen precies de hoeveelheden water die ze nodig hebben. Zo krijgen we hoge kwaliteit appels, zonder verspilling.
Daarnaast geven we prioriteit aan het gebruik van natuurlijke producten tegen schadelijke insecten.

Rood-roze sieraden

Stéphane Gailet geniet van zijn vak. “Ja, met volle teugen. De boomgaard van de Pink Lady® ziet er zó mooi uit. Het is echt de meest bijzondere boomgaard die we hebben. Het is zo fijn om door het veld te lopen, onder de bomen door met die prachtige rode en roze sieraden… Dat went nooit.”
Kijk hier voor meer informatie.