Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Appelteelt kan niet zonder oog van de meester

Appels telen is een ambachtelijk vak, waarbij vakmanschap en techniek hand in hand gaan. Bij sommige appelsoorten luistert de teelt helemaal nauw. Achter de schermen bij de Franse Pink Lady®-teler Rémy Foissey, bij wie de appels worden behandeld alsof het breekbare glazen bollen zijn.

Rémy Foissey loopt met zichtbare trots door zijn boomgaard in het Zuid-Franse Jonquières Saint-Vincent. De zon schijnt, zoals zo vaak in dit deel van de republiek, en de appels hangen te pronken aan weelderige takken. Rémy glundert. “De Pink Lady® neemt volop tijd om te rijpen, meer dan andere appelsoorten. Ze heeft zelfs zeven maanden nodig om haar specifieke smaak te ontwikkelen. En al die tijd moet ze goed worden verzorgd.”

Beoordelen

Voordat de appels worden geplukt, controleert Rémy of ze rijp zijn en of ze de unieke gewenste kleur hebben. Maar ja, hoe weet je of ze rijp zijn? “Daar hebben we technici voor, maar ik kan het inmiddels al zeggen als ik er alleen maar naar kijk.”
Het oog van de meester.
“Ik kan ze ook beoordelen op basis van de smaak.” Hij pakt een wit keramisch mes en snijdt een appel in tweeën. “De mate van het plezier dat ik beleef aan een hap uit zo’n appel zegt alles over de smaak. Maar we controleren ook de stevigheid van het fruit, de omzetting van zetmeel in suiker en het suikergehalte. Zo weten we precies wanneer de appels hun smaken optimaal hebben ontwikkeld en we de oogst kunnen starten.”

Ambacht

De oogst gebeurt met de hand. Plukken dus. Maar: ambachtelijk plukken. De plukkers in de boomgaard hebben geleerd om de appel voorzichtig in de handpalm te nemen. Dan kantelen ze de vrucht een beetje omhoog waarna de appel loskomt van de steel zonder de tak te raken. Want beschadigingen zijn uit den boze. Daarna leggen de plukkers de appels voorzichtig in kisten van zo’n 2 bij 2 meter die door een tractor langs de rijen bomen worden getrokken.
Niet alle appels worden geplukt, die dag. Alleen de mooi kleurrijke en rijpe appels. De andere moeten wachten op de volgende plukbeurt. “De oogstperiode is voor mij altijd rijk aan emoties”, zegt Rémy. “Al die roze appels vormen een uniek spektakel. Maar het vervult me ook met trots om lekkere, gezonde appels te leveren.”

Niets wordt verspild

De Pink Lady® van Rémy wordt geoogst van eind oktober tot eind november. Na de pluk worden ze naar het sorteer- en pakstation gebracht. Ook daar wordt streng gekeken of de appels aan de Pink Lady®-eisen voldoen. Dat geldt gemiddeld voor 70 procent van de oogst.
En de rest? “Niets wordt verspild”, zegt Rémy stellig. “Kleine appels worden verkocht onder het merk PinKids® dat speciaal bestemd is voor kinderen omdat ze beter passen bij hun handjes en eetlust. En appels die te veel fouten hebben, worden verwerkt tot moes of sap. Exemplaren die in de boomgaard te zeer beschadigd zijn of op de grond zijn gevallen, dienen als compost voor de fruitbomen of gaan naar de fokkerijen als veevoer. Niets wordt verspild.”
Kijk hier voor meer informatie.