Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Hoe technologie in 2016 de zorg veranderde

Niets duurt voort behalve verandering. Welke belangrijke ontwikkelingen zagen we in 2016 die een stempel drukten op de zorg? Drie voorbeelden onder de loep genomen.

Van behandeling naar preventie

Gezond leven om fit te blijven – dat nam een vlucht in 2016. Steeds meer bedrijven gaven het goede voorbeeld. Zo richtte Albert Heijn zich op een suikerreductie van 10 tot 40% in veel eigen merk producten en lanceerde het bedrijf een friswijzer om de consument bewust te maken van de hoeveelheid suiker in verschillende frisdranken. En tot vreugde van vele ouders besloot de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie om film – en stripfiguren vanaf 2017 te verwijderen van verpakkingen van ongezond voedsel.

Een gezond leefpatroon behelst meer dan eten en drinken alleen

Zorgen voor je gezondheid past naadloos in het zorgsysteem waar Philips voorstaat, waarin er een grotere focus ligt op preventie. Maar een gezond leefpatroon behelst meer dan eten en drinken alleen. Voldoende bewegen, bijvoorbeeld, en voldoende slapen zijn ook van groot belang. Een aspect dat veel mensen nog niet in verband brengen met een gezond leefpatroon is mondgezondheid. Slechte verzorging van het gebit kan namelijk leiden tot ontstoken tandvlees en in sommige gevallen uiteindelijk tot parodontitis, een ernstige vorm van ontsteking. Deze wordt ook geassocieerd met hart- en vaatziekten. Voor een goede mondgezondheid is goed poetsen heel belangrijk, liefst elektrisch. Bij elektrisch poetsen wordt in dezelfde tijdsduur tot wel 10 keer meer plak verwijderd dan met een handtandenborstel, en het kost veel minder energie. Daarnaast zijn er ook elektrische tandenborstels met een druksensor, deze geeft een seintje als je teveel druk uitoefent, en dat is veel beter voor je tandvlees. En wie feedback wil krijgen tijdens en na het poetsen kan vanaf volgend jaar kiezen voor de nieuwe generatie Philips tandenborstels met sensoren die via Bluetooth® verbonden zijn met een app, de poetsbewegingen volgen en die rechtstreeks weergeven op een gepersonaliseerde 3D-kaart van het gebit. Smart poetsen dus!

Langer thuis wonen

Het goede nieuws is: we leven gemiddeld langer. Minder prettig is het feit dat ouderdom vaak met (chronische) gebreken komt. Hoe kunnen we goed voor ouderen blijven zorgen en hen tegelijkertijd in staat stellen zo lang mogelijk zelfstandig te wonen?

Inzet van slimme technologie kan hierbij helpen. Zo gaat Philips samen met thuiszorg organisatie Cordaan mensen met dementie helpen zo lang mogelijk thuis te wonen met behulp van slimme sensoren in huis. Deze innovatie, CareSensus is een nieuwe oplossing voor leefstijlmonitoring op afstand, die helpt bij de zorg aan de groeiende groep alleenwonende ouderen met dementie. De sensoren - zonder camera - worden na expliciete goedkeuring van de patiënt discreet op strategische plekken in het huis geplaatst, zoals de koelkast, voordeur, badkamer, slaapkamer en woonkamer. Ze monitoren op afstand de cliënt 24 uur per dag, 7 dagen per week. Door het combineren van persoonlijke zorg met slimme technologie kunnen vroegtijdig signalen worden opgevangen of het mogelijk slechter gaat. Het zorgteam kan daar dan preventief en efficiënt op reageren.

Big Data verovert de zorg

Het Internet der Dingen (IoT) was alom aanwezig in 2016 – ook in de zorg. Bij behandeling van patiënten wordt immers data gegenereerd. Het is in het belang van de patiënt dat alle zorgverleners met wie hij te maken heeft, de beschikking hebben over die data. Maar dat is nog lang niet het geval. Natuurlijk spelen privacy issues daarin een rol – patiëntendata moet immers zeer goed beveiligd zijn en het delen ervan aan strikte voorwaarden verbonden – maar vaak kan het simpelweg nog niet omdat systemen nog niet aan elkaar gekoppeld (kunnen) worden. Belangrijk bij deze ontwikkeling is dat de patiënt zelf de controle behoudt, net zoals hij nu al zijn bank- en overheidszaken virtueel regelt.

Big Data bewijst nu al zijn waarde voor de zorg op andere fronten. Via medische systemen kunnen geanonimiseerde gegevens van gebruikers verzameld worden en geanalyseerd om ziektebeelden beter te doorgronden en systemen verder te verbeteren. Philips doet veel ervaring op met het monitoring systeem CareSensus in de VS. Hiermee wordt door middel van sensoren zonder camerafunctie de woning van een ouder of chronisch ziek persoon ‘bewaakt’. Data van de sensoren leren het systeem wat het gebruikelijke leefpatroon van de oudere is. Wanneer je de geanonimiseerde gegevens van heel veel CareSensus gebruikers combineert en analyseert, is het zelfs mogelijk om het CareSensus-systeem voorspellingen te laten doen. De vermindering van de snelheid waarmee een oudere zich beweegt kan bijvoorbeeld een voorbode zijn van een mogelijke val. Dat is waardevolle informatie voor zorgverleners.

Digitale pathologie biedt nieuwe mogelijkheden om meer informatie uit weefselmonsters te halen

Ook is het mogelijk om door de inzet van geavanceerde algoritmes en systemen voor gegevensbeheer Big Data om te zetten in kennis. Zo biedt digitale pathologie nieuwe mogelijkheden om meer informatie uit weefselmonsters te halen. Specifieke algoritmes om bepaalde testen geautomatiseerd te interpreteren, kunnen de objectieve analyse van beelden door de patholoog vereenvoudigen. Een belangrijke stap richting effectievere zorgverlening en betere resultaten voor degene waarom het echt draait in de zorg: de patiënt .

Het leven verbeteren

Van welvaartsziektes tot een vergrijzende bevolking – de zorg wordt steeds voor nieuwe uitdagingen gesteld. Philips richt zich op het ontwikkelen van oplossingen die de zorg daarin ondersteunen, van preventie tot thuiszorg en van diagnose tot behandeling. Door middel van zinvolle innovaties wil Philips het leven van mensen over de hele wereld verbeteren.
Meer weten? Ontdek de verhalen op philips.com/innovationandyou