Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Goed geslapen maar nog steeds moe? Trek aan de bel!

Stap je verkwikt ’s ochtends je bed uit of zou je je het liefst nog drie keer omdraaien omdat je zo slecht hebt geslapen? Ruim zes op de tien Nederlanders heeft een slaapprobleem. Vaak heeft het probleem een tijdelijke oorzaak – zorgen, stress, drukte – maar slaapproblemen kunnen ook een medische oorzaak hebben.

“Slaap moet je koesteren. Het is van vitaal belang voor een goed leven”, aldus prof. dr. Dirk Pevernagie, somnoloog/longarts en medisch hoofd Centrum voor Slaap Kempenhaeghe. “Wie niet goed slaapt, kan slecht functioneren in het dagelijks leven. Bij chronische slaapproblemen is er zelfs een risico dat mensen compleet afhaken.”

Werken aan slaap

Gezonde slaap is volgens Pevernagie net zo belangrijk voor een mens als eten en drinken. Maar we besteden er veel minder aandacht aan en weten vaak niet wat we moeten doen – en vooral laten – om goed te kunnen slapen. Pevernagie: “De laatste decennia is het leven van de moderne mens totaal veranderd. Er is overal kunstlicht en we hebben dankzij smartphones en tablets continu toegang tot informatie. We blijven te lang op en ontvangen teveel prikkels. En dat is juist nadelig voor een goede slaap. Eigenlijk zou je twee uur voordat je gaat slapen moeten ‘uitschakelen’: prikkels of grote lichamelijke activiteit vermijden en tot rust komen. Slaaprituelen zoals een beker warme melk drinken of even lezen in bed kunnen daaraan bijdragen.”

Slaapapneu

Tien tot vijftien procent van de bevolking heeft langdurig last van slaapproblemen, schat Pevernagie. Die kunnen van zeer uiteenlopende aard zijn. Bij Philips wordt onderzoek gedaan naar verschillende slaapstoornissen, chronische slapeloosheid, slaapapneu, rusteloze benen en circadiane ritmestoornissen (slaappatronen die niet overeenkomen met het klassieke dag- en nachtritme). Doel is om een oplossing te vinden om de problemen te verhelpen. “Met name slaapapneu is een groot probleem, vooral omdat mensen die eraan lijden, het niet altijd zelf herkennen”, zegt Tim Weysen, slaaponderzoeker bij Philips. Bij slaapapneu treedt een blokkade van de bovenste luchtweg – ter hoogte van de keel – op. Hierdoor stokt de ademhaling telkens even tijdens de slaap. Dit gebeurt minimaal vijf keer per uur maar kan oplopen tot honderden keren per nacht.

Als de ademhaling stokt, treedt een ontwaakreflex op: je wordt dan even wakker en je ademhaling komt weer op gang. Meestal merk je het niet eens omdat je nog in de slaapfase bent en de momenten te kort zijn om je ze te herinneren. Pevernagie: “Maar in de ochtend is het effect van de waakmomenten wel goed merkbaar: je bent dan niet goed uitgerust en kunt moeite hebben om overdag te functioneren. Sommige mensen zijn zo vermoeid dat ze tijdens het werk of zelfs tijdens het autorijden in slaap vallen. Levensgevaarlijk!”

Slaap moet je koesteren. Het is van vitaal belang voor een goed leven

Omdat het ’s nachts plaatsvindt en de patiënt er zelf niets van merkt, kan slaapapneu lang onopgemerkt blijven. Vaak is het de partner die het probleem aankaart. Zo ook bij Ans Dielemans (56): “Via mijn werk kon ik meedoen aan een slaaponderzoek. Toen ik de uitnodiging kreeg, zei mijn man meteen dat ik mee moest doen. Hij vond me soms zo raar ademhalen in mijn slaap. Hij werd er bang van.” Dielemans bleek inderdaad te vallen binnen de groep met de meeste kans op slaapapneu. Nader onderzoek in het slaapcentrum bevestigde het beeld. “Mijn adem stokte wel 89 keer per uur. In het centrum dachten ze meerdere keren dat ik doodging!”

Test hier of jij slaapapneu hebt!

Een stille sloper

De slaperigheid overdag die slaapapneu-patiënten ervaren, kan zeer vervelend zijn. Maar het telkens stokken van de ademhaling ’s nachts heeft veel ernstigere gevolgen, “Tijdens die onderbrekingen van de ademhaling krijgt het lichaam even geen zuurstof”, legt dr. Petra Vos, longarts aan Rijnstate ziekenhuis, uit. “Daardoor zakt het zuurstofgehalte in het bloed. Dat zorgt voor een verhoogde risico op hersen- en hartaandoeningen, hoge bloeddruk en diabetes. Het ondermijnt je gezondheid op langere termijn.”

Gelukkig is slaapapneu goed te verhelpen. “Soms kan er al met een kleine verandering een goed resultaat worden geboekt ”, legt Vos uit. “Afvallen bijvoorbeeld, om ervoor te zorgen dat er minder vetweefsel is rond de hals, of aanleren om op de zij te liggen in plaats van de rug. Bij lichte tot matige gevallen passen we vaak een snurkbeugel toe, die de onderkaak naar voren duwt om de keel vrij te houden. Als deze mogelijkheden niet werken of als er sprake is van zware slaapapneu, passen we de slaapmasker toe.”

Met een CPAP-slaapmasker wordt via de neus kamerlucht onder hoge druk naar de keelholte geblazen. CPAP staat voor continuous positive airway pressure: er wordt continu lucht in de keelholte geblazen. Door de overdruk die hierdoor ontstaat, blijft de keelopening open en stokt de ademhaling niet meer. Tim Leufkens, slaaponderzoeker bij Philips: “Het dragen van een masker is even wennen voor patiënten maar wie een nacht ermee geslapen heeft, wil vaak niets anders meer. Je slaap wordt niet langer verstoord, dus word je uitgerust wakker”. Patiënt Ans Dielemans kan dat beamen: “Ik kreeg een masker mee naar huis om me beter te laten slapen. Nu merk ik een wereld van verschil. Ik ben iedere dag uitgeslapen en niet meer geïrriteerd. Ik ben een ander mens!”


Bron: Slaapgewoontes in Nederland, onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Slaap/Waak Onderzoek, 2014.

Neem klachten serieus

“Een op de 25 mensen lijdt aan slaapapneu”, zegt Vos. “En dat aantal ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat veel mensen niet weten dat ze het hebben. Ik zie geregeld patiënten die het al jaren hebben maar ermee doorlopen omdat ze de vermoeidheidsklachten aan iets anders wijten: stress, spanning, drukte. Met alle nadelige gevolgen van dien voor hun gezondheid.”
Word je vaak niet fit wakker terwijl je wel voldoende lang hebt geslapen, en merk je dat je moe bent overdag? Dan is het zaak om aan de bel te trekken. “Negeer je klachten niet maar ga ermee naar je huisarts”, aldus Leufkens. “Goed slapen is van levensbelang. Neem het serieus”, besluit Pevernagie.

Droomoplossing

Slaapapneu komt overal ter wereld voor, dus ook op de meest afgelegen plaatsen ter wereld zoals de outback van Australië. Hier was David Thompson al zijn hele leven boer in Katherine, een plaatsje ver weg van de stad. Naarmate de jaren verstreken, merkte dat hij steeds minder energie had om zijn boerderij te runnen. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat David lijdt aan slaapapneu. Een DreamStation CPAP-apparaat helpt hem nu om ’s nachts beter te slapen en geeft zijn arts ver weg in de stad de mogelijkheid om zijn slaap op afstand te monitoren. Een droomoplossing!

Nieuwsgierig naar het hele verhaal van David? Ga dan naar philips.com/innovationandyou.

Het leven verbeteren

Philips wil het leven van mensen over de hele wereld verbeteren door middel van zinvolle innovaties. Meer weten? Ontdek de verhalen op philips.com/innovationandyou