Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Mondgezondheid, hoe belangrijk is dit eigenlijk?

Het wordt steeds duidelijker dat gezondheidsproblemen hun weerslag hebben op tanden en tandvlees, en andersom hebben gebit- en tandvleesproblemen een nadelige uitwerking op de rest van de gezondheid. Belangrijk dus om je mond gezond te houden. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

“Net als een ziekte aan elk ander orgaan, kan een ziekte in je mond effect hebben op je totale gezondheid. Een chronische ontsteking in je mond is vergelijkbaar met reuma of een chronische darmontsteking”, zegt Bruno Loos, hoogleraar parodontologie aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Hij is gespecialiseerd in ziekten aan het tandvlees. “Het lichaam reageert over het algemeen op tandplak met een beschermende ontstekingsreactie die ervoor zorgt dat de bacteriën in tandplak geen schade kunnen aanrichten”, legt hij uit. “Bij sommige mensen werkt dit echter verkeerd en leidt tot een overdreven ontstekingsreactie met schade aan eigen weefsels.”

Ziek door tandvleesontsteking?

Je tandarts kan niet aan je tanden of tandvlees aflezen of je ziek bent, aldus Loos. Maar mondgezondheid is niet los te zien van de rest van je lichamelijke gesteldheid, ook al hebben we een speciale arts voor het gebit. “Mensen met ernstige parodontitis kunnen onderliggende problemen hebben, bijvoorbeeld suikerziekte”, legt hij uit. “Dat sluimert vaak al een tijdje voordat het ontdekt wordt en het maakt je gevoeliger voor deze ontsteking. Het is voor tandartsen soms een reden mensen door te sturen naar de huisarts. Ernstige tandvleesontsteking wordt ook geassocieerd met hart- en vaatziekten. Er is namelijk een overlap in risicofactoren, zoals hoog cholesterol, roken, obesitas, slechte voedingsgewoonten. We worden steeds nieuwsgieriger naar de relatie tussen tandvleesontsteking, suikerziekte en hart- en vaatziekten. Zulke problemen hebben altijd meerdere oorzaken, en we moeten achterhalen wat oorzaak is en wat gevolg. Daar loopt nu een onderzoek naar.”

Je mond actief zo gezond mogelijk houden is daarom aan te raden. “Tandvleesontsteking is redelijk te bestrijden”, zegt Loos. “ En zeker omkeerbaar, door goed te poetsen en misschien wat hulp van de mondhygiënist. Maar je wilt het liever voorkomen.”

Mondgezondheid is niet los te zien van de rest van je lichamelijke gesteldheid

Leg een goede basis in de kindertijd

De basis voor een goed gebit en goed poetsgedrag wordt al in de kindertijd gelegd, Martine van Gemert-Schriks is kindertandarts bij BizKiTZ in Breda en coördineert de opleiding voor kindertandartsen van het ACTA. Preventie is enorm belangrijk en we kunnen er niet vroeg genoeg mee beginnen, stelt zij. “Idealiter zouden we er al bij moeten zijn als het eerste tandje doorbreekt. Vooral de informatie aan ouders over gezonde voedings- en poetsgewoonten is van belang. Ouders beseffen helaas pas het belang van een gezonde mond als het te laat is en ze al een keer een vervelende ervaring gehad hebben. Bovendien is het lastiger om slechte gewoontes áf te leren op latere leeftijd.”

Aan kindergebitten valt nog veel narigheid te voorkomen, vindt zij. “Het komt erop neer dat ongeveer 50% van de kinderen gaatjes heeft”, zegt zij. “Dat was ooit meer dus op zich is er destijds wel degelijk een verbetering opgetreden. Maar de huidige situatie is eigenlijk al geruime tijd stabiel, en stilstand is ook in dit geval achteruitgang als je het mij vraagt. Gaatjes in het gebit (cariës) is niet alleen in Nederland maar wereldwijd een veelvoorkomende ziekte, onder alle sociaaleconomische klassen. Cariës discrimineert niet en kan zeer beperkend zijn voor kinderen. Het is dus een misvatting dat je er bij kinderen niks aan zou hoeven te doen omdat ‘het maar melktanden zijn’. Pijn, slecht eten, slecht slapen en soms zelfs schoolverzuim zijn een paar veelvoorkomende gevolgen.”

Jong geleerd …

Tandenpoetsen hoort net als handen wassen bij goed voor jezelf zorgen. Het zou niet onderhandelbaar moeten zijn voor kinderen, vindt Van Gemert. Het hoort bij opvoeden, en natuurlijk is dat soms hard werken. “Daar heb je niet iedere dag evenveel zin in! Maar voorop staat dat je als ouder consequent bent en de regie houdt. Kinderen hebben daar uiteindelijk ook behoefte aan.” Zie de kader voor tips van de tandarts.

Wouter van Doorm, vader van vier kinderen in de leeftijd 4 tot 9 jaar, is ervarings-deskundige. Tandenpoetsen, ’s ochtends voor school en ’s avonds voor het naar bed gaan, was met vier kleintjes wel een dingetje. “De een vindt het niet zo prettig, de ander wil het graag zelf doen maar kan het nog niet echt goed. Ze hadden er niet echt een hekel aan, maar na 10 of 20 seconden waren ze er wel een beetje klaar mee.”

Toen Philips Sonicare met een app kwam om poetsen leuker te maken voor kinderen, vond hij het daarom de moeite waard om te proberen. Van Doorm: “Het is bij ons thuis een groot succes. De app vinden ze geweldig, en het is natuurlijk een moment dat ze toch weer even op de tablet mogen. Maar het is echt handig dat ze nu gemotiveerd worden om lang genoeg te poetsen: twee minuten. Bovendien geeft de app voor en tijdens elke poetsbeurt tips over goed poetsen. De kinderen vinden het nu leuk om te poetsen, omdat ze er een virtueel kadootje in de app mee verdienen. We hebben de app nu al een maand of drie en ik moet zeggen: het blijft goed plakken. Het heeft het hele tandenpoetsen een stuk makkelijker gemaakt en ze doen het ook beter.”

Tandenpoetsen is nu zo leuk geworden dat Van Doorm nu een luxeprobleem heeft: “Met vier kinderen die allemaal serieus twee minuten willen poetsen, ben je zo een kwartier verder. Om op tijd op school te komen is het soms echt aanpoten!”

20408164814_cec97b5b44_o

Intelligent poetsen

Goed leren poetsen aan de hand van een leuke app is een slimme manier om goede gewoontes aan te leren. In de niet zo verre toekomst zal ‘smart’ tandenpoetsen misschien wel de norm worden. Ook volwassenen kunnen dan een app gebruiken die je helpt om je tanden nog beter te verzorgen. Door app en tandenborstel met elkaar te verbinden, kun je je poetsgedrag in beeld brengen en data erover opslaan om later zelf terug te kijken of te overleggen met je tandarts.
Sensoren in een tandenborstel kunnen nu al aangeven of je te hard poetst. Diezelfde sensoren kunnen ook beweging registreren en je informeren of de poetsbeweging die je maakt wel zo effectief is. Ook kunnen zij bijhouden of je wel je gehele gebit hebt gepoetst of sommige delen misschien beter nog een keer over kunt doen. Smart poetsen leidt tot een schoner gebit en gezonder tandvlees. En daarmee leg je een goede basis voor je algehele gezondheid, nu en in de toekomst.

Technologie helpt om beter te poetsen

Goed poetsen is essentieel om je gebit gezond te houden en draagt bij aan een goede gezondheid in het algemeen. Zo legt onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk een verband tussen slechte mondgezondheid en een verhoogd risico op hartziektes: wie zijn tanden slecht verzorgt, heeft 70% meer risico op hartproblemen dan iemand die tweemaal daags zijn tanden poetst.

Prof.dr. Michael Noach, hoogleraar Tandheelkunde en Periodontologie aan de Universiteit van Keulen, is zich bewust van deze verhoogde risico en raadt zijn patiënten aan om met een elektrische tandenborstel te poetsen. Wil je weten waarom? Bekijk dan de video of ga naar philips.com/innovationandyou.

Tips voor een goede mondgezondheid

Vijf tips van kindertandarts Van Gemert om het gebit van je kind gezond te houden:

  • De basis: twee keer per dag poetsen met een fluoride houdende tandpasta
  • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot vijf, maximaal zeven
  • Let op het eten en drinken: schenk water in plaats van frisdrank of sap en laat je kind fruit meenemen naar school in plaats van koek of snoep
  • Vraag hulp en tips aan de tandarts of mondhygiënist als je het lastig vindt om het (poets)gedrag van je kind te veranderen.

Het leven verbeteren

Philips wil het leven van mensen over de hele wereld verbeteren door middel van zinvolle innovaties. Meer weten? Ontdek de verhalen op philips.com/innovationandyou