Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Welke thee is gezond?

Er is thee. En er is kruidenthee, in oneindig veel varianten. En dan zijn er nog allerlei aftreksels, zoals van gember, die ook thee worden genoemd. Thee is gezond, zeggen ze. Geldt dat voor alle soorten?

Thee in de oorspronkelijke betekenis is een drank die wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis. Door de bladeren van deze, uit Azië afkomstige struik (sinensis is Latijn voor Chinees) te laten oxideren, verkrijgt men zwarte thee. Als dat oxideren maar heel kort gebeurt, blijven de bladeren lichter van kleur. Dat is groene thee. Witte thee is alleen gedroogd.
Binnen dit spectrum bevinden zich nog allerlei varianten, zoals Oolong (groene thee van hele bladeren) en thee met speciale toevoegingen – zoals bergamot (earl grey) of jasmijnbloemen − of behandelingen, zoals roken na oxidatie (lapsang souchong).

Gezondheidseffecten

Al deze theevarianten hebben bewezen gezondheidseffecten. Het drinken van thee vermindert de kans op diabetes type 2 en helpt de bloeddruk en het LDL-cholesterol in het bloed te verlagen. Dat komt onder meer door de in thee aanwezige antioxidanten (flavonoïden). Ook bevat thee cafeïne, ongeveer half zoveel als koffie bevat, waarvan inmiddels ook vaststaat dat het, mits met mate geconsumeerd, een veilige oppepper is.
Het Voedingscentrum adviseert dat drie koppen thee per dag past in een gezond dieet. Groen of zwart maakt niet uit.
Kruidenthee, zoals kamille- of rooibosthee, is eigenlijk geen echte thee. Deze soorten komen niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van planten of vruchten, of mengsels van kruiden, bloemen en specerijen zoals zoethout, kaneel of kamille. De effecten van kruidenthee zijn niet wetenschappelijk onderzocht. Wel staat vast dat thee van zoethout de bloeddruk verhoogt.
Door Marianne MeijerinkXTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.