Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Vrije zorgkeuze

ONVZ helpt en inspireert bij een goed en een gezond leven. We zijn er voor wie gezond is en dat wil blijven. Uiteraard zijn we er ook voor wie ziek is en zorg nodig heeft. Als u zorg nodig heeft, bent u vrij om zelf uw dokter en ziekenhuis te kiezen. Vrije zorgkeuze noemen we dat. Want alleen als u alle keuze heeft, heeft u toegang tot de beste zorg bij de beste specialist die bij uw zorgvraag past.

Veruit de meeste verzekeringen in Nederland zijn naturapolissen. ONVZ biedt alleen ‘restitutieverzekeringen’. Met zo’n restitutiepolis heeft u vrije zorgkeuze. Wat zijn precies de verschillen? En met welke polis loopt u wel het risico dat u soms fors moet bijbetalen?

De naturapolis

Met een naturapolis kunt u kiezen uit artsen en ziekenhuizen waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Alleen dan worden behandelingen volledig vergoed. Kiest u liever voor een andere zorgverlener, die geen contract heeft met de verzekeraar? Dan betaalt u tot een kwart van de kosten voor uw behandeling zelf. De naturapolis kent ook een uitgeklede variant: de budgetpolis. Het aantal zorgverleners waarmee de zorgverzekeraar contracten sluit, is lager dan bij een naturapolis. U heeft dan dus (nog) minder keuze. Kiest u voor een ongecontracteerde zorgverlener? Dan kan het deel wat u zelf moet betalen nog hoger zijn.

De combinatiepolis

De combinatiepolis is een combinatie van een natura- en restitutiepolis. De polis is hoe dan ook voor een deel een naturapolis. Voor dat deel wordt zorg alleen volledig vergoed als u naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. U loopt ook hier het risico dat u moet bijbetalen, zoals bij de naturapolis is beschreven. Veel polissen die enkele jaren geleden nog restitutiepolissen werden genoemd, heten inmiddels combinatiepolissen.

De restitutiepolis

Met een restitutiepolis bent u vrij om uw eigen zorgverlener te kiezen. Met zo’n polis is het dus niet van belang of zorgverleners zijn gecontracteerd. Behandelingen worden volledig vergoed, tot wat wettelijk is toegestaan. Deze polis biedt daarmee maximale keuzevrijheid. ONVZ Zorgverzekeraar biedt sinds de oprichting in 1933 uitsluitend restitutiepolissen aan en zal dat ook in 2018 blijven doen.

Bent u verzekerd van vrije zorgkeuze?
Kijk voor meer informatie op onvz.nl/vrijekeuze