Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Twee fysiotherapeuten winnen Het Beste Zorgidee

De broers Joël (21) en Jeremy (27) Blom bedachten de Trapleuningverlenger: een hulpmiddel dat veel mensen het laatste zetje geeft om boven te kunnen komen.

Door Eline Broekhuizen, fotografie Janus van den Eijnden

Allereerst: gefeliciteerd! Hoe staat het met de adrenaline?
“Het voelt nog steeds onwerkelijk dat we gewonnen hebben. Tegelijkertijd geeft het zo’n boost dat we niet kunnen wachten om verder te gaan met de ontwikkeling.”

Vertel eens, een Trapleuningverlenger?
“Veel mensen hebben moeite met traplopen – door ouderdom, een operatie, zwangerschap, noem maar op. Met de kracht in hun armen hijsen ze zichzelf naar boven, maar als de trapleuning dan vlak voordat je boven bent ophoudt… Dan ontstaan er gevaarlijke situaties. Simpel gezegd is de Trapleuningverlenger een buis die je over de trapleuning schuift, zodat je de leuning letterlijk verlengt en jezelf ook bovenaan de trap kunt optrekken.”

Hoe kwamen jullie op dit idee?
“Als fysiotherapeuten komen wij geregeld bij mensen thuis. Het viel ons op dat mensen die in het ziekenhuis geen moeite hadden met traplopen, thuis niet in staat waren om de trap op te komen. Ook zien we geregeld mensen die vooral moeite hebben met de laatste treden. Wat bleek? Boven aan de trap stopt de leuning bij de laatste trede, waardoor je jezelf bij de laatste treden niet meer kunt optrekken! Na veel brainstormsessies kwamen we tot de conclusie dat er een rechte buis moest komen – zo’n 40 cm lang – die je over een bestaande leuning heen kunt schuiven. Een vriend hielp met de tekeningen en via een 3D-printer ontstond ons eerste prototype. We zijn er twee jaar mee bezig geweest, maar we wisten gelijk dat we iets goeds in handen hadden.”

De bovenverdieping komt letterlijk weer in zicht

Wat maakt jullie idee zo sterk?
“Het is een simpel product, makkelijk te hanteren – je hoeft bijvoorbeeld geen gaten in de muur te boren – en heel veel mensen zullen hiermee geholpen zijn. De bovenverdieping komt letterlijk weer in zicht. Een dure traplift, een bed in de woonkamer, niet meer boven kunnen douchen: verleden tijd. We konden overigens niet geloven dat iets dergelijks nog niet bestond, maar na veel speurwerk bleek er inderdaad nog niets te bestaan.”

Wat zijn de toekomstplannen?

“Met het prijzengeld van 10.000 euro kunnen we mooie stappen maken. Momenteel zijn wij druk met ONVZ die ons helpt met de juiste mensen in gesprek te komen. We willen graag een team vormen dat ons kan adviseren over de juiste materialen en de noodzakelijke wet- en regelgeving. Het moet uiteraard een solide en veilig product worden. Knalrood bijvoorbeeld, zodat-ie goed opvalt. Ons hoofddoel is nu dat de Trapleuningverlenger er daadwerkelijk komt, maar onze visie is dat we een product ontwikkelen dat voor iedereen verkrijgbaar is, tegen een betaalbare prijs.”

Het Beste Zorgidee van Nederland

In deze zorginnovatiewedstrijd kunnen zowel patiënten en consumenten als zorgverleners meedenken over de zorg. Initiatiefnemer ONVZ wil de zorg hiermee beter, efficiënter en vooral patiëntvriendelijker maken. Uit bijna vijfhonderd inzendingen koos de jury de drie finalisten, waarna het Nederlandse publiek kon stemmen (er zijn zo’n 3.600 stemmen uitgebracht). De jury voor bestond uit Louise Gunning (universiteitshoogleraar Gezondheid en Maatschappij, Universiteit van Amsterdam), Pieter van den Hoogenband (olympisch zwemkampioen), Pieter Hasekamp (directeur-generaal, ministerie van Financiën) en Erno Kleijnenberg (voormalig bestuursvoorzitter ONVZ). hetbestezorgidee.nl