Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Tip van Pieter van den Hoogenband

Stel je open voor vernieuwing

Pieter van den Hoogenband schrijft in deze column over het belang van een open blik bij innovaties.

Mensen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die het daadwerkelijk dóén. Denk aan Einstein, Steve Jobs en Martin Luther King. Maar ook John F. Kennedy, die alle staten van Amerika wist te verenigen om als eerste een stap op de maan te zetten, voordat de Russen het zouden doen.
Ook in de sport heb je van die Willy Wortels die ervoor zorgen dat er steeds weer opnieuw grenzen worden verlegd. Natuurlijk denk je dan in eerste instantie aan uitzonderlijke talenten als Michael Jordan, Michael Phelps of onze eigen Johan Cruijff. Maar vaak zijn het juist de relatief ‘onbekende uitvinders’ die in hún tak van sport een ware revolutie veroorzaken. Ik bedoel: wie weet zo een-twee-drie de bedenker van de klapschaats te noemen?
Persoonlijk haal ik vooral mijn inspiratie uit mensen die voor hun ‘man op de maan’ geen andere hulpmiddelen nodig hadden dan hun eigen lichaam. Vooral het verhaal achter de fosburyflop vind ik fantastisch. Begin jaren zestig bedacht de Amerikaanse hoogspringer
Dick Fosbury deze techniek omdat hij op de traditionele manieren (met je been of buik als eerste over de lat) amper over anderhalve meter wist te springen. Toen hij merkte dat hij ruggelings veel grotere hoogtes wist te bereiken, ging hij die techniek steeds verder verfijnen om er uiteindelijk in 1968 olympisch kampioen mee te worden. Nog veel mooier vond hij het dat zijn techniek langzaam maar zeker ook door alle andere hoogspringers werd gehanteerd en vervolgens kregen nieuwe generaties hoogspringers alleen nog maar de ‘Flop’ aangeleerd.
Enkele jaren geleden heb ik Dick Fosbury persoonlijk ontmoet. Toen ik oog in oog stond met deze legende zag ik een gewone man met een open blik. Die heb je nodig als je zaken wilt veranderen. Stel u altijd open voor vernieuwing en innovatie! Want wie weet zit er in uzelf, uw partner, uw kinderen, een van uw vrienden of collega’s wel een ‘Flop’ verborgen.
Pieter van den Hoogenband