Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Pieter van den Hoogenband: ‘Vergroot je comfortzone’

Pieter van den Hoogenband schrijft in deze column over de overtreffende trap van grenzen verleggen.

Vorige keer gaf ik u de tip om eens wat vaker uit uw comfortzone te stappen. Dat is mijns inziens nodig als je je grenzen wilt verleggen. Citius, Altius, Fortius is niet voor niets de officiële slogan van de olympische beweging. Vertaald vanuit het Latijn: sneller, hoger, sterker.
Natuurlijk maak ik als kersverse chef de mission dankbaar gebruik van de idealen van Pierre de Coubertin, grondlegger van de moderne Olympische Spelen, om ‘mijn’ sporters van TeamNL op weg naar Tokio te inspireren. Maar sinds ik onlangs Free Solo in de bioscoop heb gezien, weet ik dat er nog een overtreffende trap is van grenzen verleggen.
De documentaire van National Geographic gaat over de Amerikaan Alex Honnold die er in 2017 in slaagt als eerste mens de beroemdste rotswand ter wereld, El Capitan, te beklimmen. In zijn eentje en zonder touw of bescherming. Als je naar de adembenemende film zit te kijken, denk je lange tijd: die Alex is knettergek. Dat denken aanvankelijk ook alle mensen die van hem houden, inclusief zijn vriendin, die hij leert kennen tijdens de voorbereiding op zijn ultieme uitdaging.
Gaandeweg slaat de verbazing om in bewondering en respect voor zijn passie op weg naar zijn buitenaardse prestatie. Vooral het feit dat Alex zich steeds meer op zijn gemak begint te voelen in zijn ‘eigen wereld’, is fascinerend.
Door zijn droom te volgen komt hij uiteindelijk terecht in zijn zelf gecreëerde comfortzone waar nog nooit iemand anders is geweest. En daarom begint hij – zelfverzekerd en zonder angst – aan de monsterlijke beklimming van de supersteile rotswand van een kilometer hoog.
Nu wil ik er niet voor pleiten dat u of onze sporters zo ver moeten gaan als Alex Honnold. Maar een vleugje ‘free solo’ kan ons allemaal verder helpen om ons in lastige of zelfs extreme situaties tóch nog enigszins comfortabel te voelen. Om die staat te bereiken, moet u zich dus niet focussen op het verleggen van grenzen, maar juist op het vergroten van uw comfortzone!