Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Pieter van den Hoogenband: ‘Stap eens wat vaker uit je comfortzone’

Pieter van den Hoogenband adviseert in deze column om voor 2019 je grenzen te verleggen. Just do it.

Alles bij elkaar opgeteld heb ik veel meer wedstrijden verloren dan gewonnen in mijn leven. Met ‘goud’ voor ogen leerde ik omgaan met tegenslag, verlies en verdriet. En ook − vooral – met veranderende of onverwachtse situaties.
Mijn voormalig trainer Jacco Verhaeren leerde mij dat door mij geregeld uit mijn comfortzone te halen om zo onder álle omstandigheden te kunnen presteren. Zo behaalde ik mijn eerste nationale titel op de 1500 meter vrij (ideetje van Jacco) en mijn eerste internationale gouden medaille op de 50 meter vlinderslag (Jacco: “We gaan een keer iets anders doen!”) Achteraf hebben deze ervaringen mij geholpen om olympisch kampioen op het koningsnummer te worden, ons ultieme doel.

Mentale veerkracht

Ook in het dagelijks leven is het belangrijk om jezelf regelmatig uit te dagen en niet altijd voor de makkelijkste weg te kiezen. Zo train je je eigen mentale veerkracht. Hoe je dat thuis doet? Door af en toe eens uit je comfortzone te stappen, zodat je oplossingen of antwoorden moet vinden op situaties en vragen die je nog niet eerder bent tegengekomen. Misschien word je dan niet meteen olympisch kampioen, maar op z’n minst wel de beste versie van jezelf.

Dromen waarmaken

Mijn tip: gebruik de decembermaand niet om goede voornemens voor komend jaar te maken, maar bedenk eens een aantal activiteiten voor 2019 om je grenzen te verleggen. Ga iets doen wat je altijd hebt gewild, maar tot nu toe nooit hebt gedurfd. Wat is er nodig om je dromen waar te maken? Just do it: zet die eerste stap buiten je comfortzone! Dat kan trouwens ook gewoon nog in 2018 hoor.