Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Column Floris Evers

Met een glimlach op vakantie

Hockeyer en performance coach Floris Evers raadt in zijn column aan niet tot aan je vakantie als een gek te werken.

“Als je doet wat je altijd gedaan hebt, krijg je wat je altijd gekregen hebt.”
Dit was de favoriete quote van onze mental coach tijdens mijn eerste jaren in het Nederlands hockeyteam. Toen ik negentien was, kon ik hier eerlijk gezegd niet zoveel mee. Nu, in mijn rol als performance coach in het bedrijfsleven, denk ik best vaak aan deze uitspraak van Einstein.
Laatst had ik weer zo’n moment. Tijdens een sessie met een opdrachtgever over work-life balance. Een van de deelnemers had, zo vertelde hij, altijd hoofdpijn tijdens de eerste week van zijn vakantie. Zijn verklaring was herkenbaar en simpel: structureel veel te hard werken de dagen voorafgaand aan zijn reis. Veel knikjes in de zaal.
Dat verbaasde mij niets. Tilburgse onderzoekers toonden meer dan vijftien jaar geleden al aan dat drie procent van de Nederlanders last bleek te hebben van wat zij ‘vrijetijdsziekte’ noemden. Toen ging die studie de wereld al over. Ik durf te wedden dat dit percentage in de huidige tijd aanzienlijk is gestegen.
De man in de kring was vastberaden. Dit zou hem deze zomer niet overkomen. Met een grijns deelde hij zijn oplossing: “Ik ga de week voorafgaand aan de week voorafgaand aan de vakantie keihard werken.” Creatief, maar of dit ook slim is? Ik raad het iedereen – vanzelfsprekend – af om zijn voorbeeld te volgen. Het belangrijkste is wat mij betreft dat je niet tot aan je vakantie als een gek gaat werken. Als hockeyer voel je pas na een belangrijke wedstrijd de pijn van een blessure. Hetzelfde geldt voor de workaholic op het strand. Eenmaal ontspannen met een cocktail in de hand voel je pas hoe moe je bent. De kunst is om het adrenaline- en cortisolgehalte in je lichaam al eerder af te bouwen. Ontspanning na inspanning, zeggen ze in de topsportwereld. Niemand zit te wachten op migraine op het strand aan de Middellandse Zee.
Dus deze zomer gaat het ook bij mij anders. De strategie is ontspanning naast inspanning. De laptop gaat niet vaker open wanneer ik bijna mijn koffers kan pakken. Mijn vrouw zal ook blij zijn met de wijsheid van Einstein… en trots op mij zijn.
Floris Evers