Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Lekker horen met gezonde oren

Oren heeft u om te horen. Reden genoeg om zorgvuldig met ze om te gaan, want niet goed kunnen horen heeft enorme impact op uw leven.

In Nederland groeit het besef dat we goed voor onze oren moeten zorgen. Zo neemt de overheid al jaren maatregelen om gehoorschade tegen te gaan. Denk aan wettelijke eisen waaraan koptelefoons moeten voldoen of aan eisen voor werkgevers die boven een bepaald aantal decibel (80 dB) gehoorbescherming beschikbaar moeten stellen. Maar wat is het eigenlijk, gehoorschade?

Trilhaartjes

We spreken van gehoorschade wanneer iemand niet meer hoort zoals hij zou moeten horen. Via onze oren komt geluid via het middenoor terecht in het binnenoor, het slakkenhuis. Hier zitten allerlei trilhaartjes die gaan bewegen als er geluid binnenkomt. Deze haartjes zetten de geluidsgolven weer door naar de gehoorzenuw, die ze vervolgens naar onze hersenen stuurt.
Die trilhaartjes zijn dus heel belangrijk. Bij hard geluid – maar ook als geluid te lang aanhoudt – moeten de haartjes zo hard bewegen dat ze kunnen knakken. Zo ontstaat gehoorschade. Veel mensen ervaren bijvoorbeeld na een concert een piep in hun oren, of een doof gevoel. Dan hebben de trilhaartjes dus veel te verduren gehad en liggen ze plat. Meestal komen de haartjes weer overeind en herstelt de schade weer, maar niet altijd. In sommige gevallen gaat ook de piep niet meer weg. Dat noemen we tinnitus.

Wel en niet doen

Oké, voorzichtig met die oren dus. Maar wat kunnen we doen om gehoorschade te voorkomen? Ten eerste is het goed om ons te realiseren dat er altijd geluid is. Op treinstations, in het zwembad, in uitgaansgelegenheden. Er zijn apps waarmee je het geluidsniveau kunt meten: boven de 80 dB is er kans op gehoorbeschadiging. Dat is al het geval wanneer iemand flink tegen u schreeuwt. Probeer blootstelling aan veel of te hard geluid zoveel mogelijk te voorkomen. Ga bijvoorbeeld op festivals niet naast de boxen staan. Hoe dichter de bron van het geluid bij uw oren, hoe harder het geluid zelf is.
Wanneer u (langdurig) in een omgeving bent waar het geluid boven de 80 dB is, is het verstandig om gehoorbescherming te dragen. Het is namelijk niet alleen het aantal decibellen dat schade toebrengt, ook de duur van het geluid is schadelijk. Gehoorbescherming is dus een goed idee. Oordoppen zijn er met twee soorten filters: standaard en vlak. Een vlak filter is perfect voor muziekliefhebbers: geluid wordt niet vervormd, maar klinkt alleen zachter. Je kunt elkaar blijven verstaan en ervaart de muziek zoals het bedoeld is. Voor alle andere situaties gebruik je een standaardfilter.
Wie wil weten hoe het ervoor staat met z’n oren, kan gratis een gehoortest laten doen bij een audicien of online op bijvoorbeeld hoortest.oorcheck.nl. Audiciens kunnen ook adviseren over de juiste gehoorbescherming en zelfs oordoppen op maat laten maken.

Win een setje oordoppen

ONVZ geeft 10 sets oordoppen voor muziekliefhebbers weg. De oordoppen zijn beschikbaar
gesteld door Hans Anders, Schoonenberg en Beter Horen. Ook kans maken op een gratis setje oordoppen? Stuur dan een e-mail naar communicatie@onvz.nl.