Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Geneest gember?

Gemberthee lijkt in de horeca zo langzamerhand de opmars van muntthee te overtroeven. Omdat het lekker is natuurlijk. Maar ook omdat veel mensen denken dat gember gezond is. Of zelfs geneeskracht heeft.

Gember (Zingiber officinale) is een van de meest gebruikte smaakmakers ter wereld en heeft een eeuwenoude reputatie als natuurlijk medicijn. Van artritis tot kanker, van reuma tot menstruatiepijn, wagenziekte, diabetes, hart- en vaatziekten, migraine, ja zelfs een teveel aan buikvet zou met gember kunnen worden bestreden.
Wetenschappers onderzoeken al jaren of die claims terecht zijn. Gember lijkt veelbelovend omdat het ingrediënten bevat die een ontstekingsremmend, antioxidatief en antibacterieel effect hebben. Biochemisch onderzoek in het lab, op cellijnen en op dieren, wijst uit dat ze preventief kunnen werken bij ziektes. Maar er zijn nog vrijwel geen studies gedaan met mensen waaruit overtuigend kon worden vastgesteld dat gember ziektes kan genezen. De enige uitzondering is misselijkheid. Dat gember daartegen helpt is inmiddels wel bewezen.
Ook biedt gember wellicht hoop voor migrainepatiënten. Uit een artikel dat in januari van dit jaar verscheen in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift Cephalalgia blijkt dat gember, in combinatie met een pijnstiller, de klachten kan helpen verminderen bij acute migraine. ‘Kan helpen’, staat er voorzichtigheidshalve in het artikel.
Gember is in elk geval niet ongezond, kunnen we veilig stellen. En gemberthee is, zolang je er geen suiker of honing aan toevoegt, beter dan een glas frisdrank, wijn of bier. Gember bevat bovendien nuttige stoffen en past dus in een gezond voedingspatroon, zoals dat heet bij het Voedingscentrum.
Door Marianne Meijerink, illustratie Medy Oberendorff