Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Geen winterdip dankzij deze wandeltip

Hockeyer en performance coach Floris Evers gaat in deze column op zoek naar zijn portie daglicht in de donkere wintermaanden.

Mijn topsportcarrière combineerde ik met een studie geschiedenis. Ik lees dan ook graag biografieën van bekende historische en filosofische figuren. Keer op keer valt het mij op hoe vaak deze personen het belang van wandelen benadrukken. Zo ook Mahatma Gandhi, Friedrich Nietzsche en Immanuel Kant. Frederic Gros, hoogleraar filosofie aan de universiteit van Parijs, heeft er zelfs een heel boek aan gewijd.
Lopen is vooral een manier om gedachten te ontwikkelen of inspiratie op te doen, aldus Gros. Leuk, Floris, hoor ik je denken. Het is winter, koud buiten en jij begint over wandelen. Deze timing is bewust gekozen. Juist nu je liever binnen op de bank blijft liggen, wil ik je aanmoedigen je wandelschoenen aan te trekken.

Biologische klok

Onlangs las ik dat jaarlijks rond de 450.000 Nederlanders last hebben van een winterdepressie en nog eens een miljoen van een milde winterdip.
Licht heeft invloed op onze biologische klok. In de ochtend zorgt het ervoor dat de productie van cortisol in de hersenen wordt gestart door de pijnappelklier, die verantwoordelijk is voor de aanmaak van glucose voor energie gedurende de dag. Daarnaast maakt het lichaam door zonlicht vitamine D aan. Wanneer het donker wordt, zorgt de afnemende hoeveelheid licht voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Te weinig daglicht kan leiden tot een overproductie van dit slaaphormoon en/of een te lage productie van het hormoon cortisol.

Lichtintensiteit

Als sporter hoefde ik hier nooit over na te denken. We gingen in de winter altijd een maand trainen op een zonnig continent. Inmiddels moet ik zelf op zoek gaan naar mijn portie daglicht in de donkere wintermaanden. Een goede lamp kopen is niet voldoende. Kunstlicht kan niet tippen aan daglicht. Zelfs tijdens een heel grijze, sombere winterdag is de lichtintensiteit ongeveer 1000 lux. Binnenshuis ligt het gemiddelde verlichtingsniveau meestal op 150. Dit verschil wordt nog veel groter als de zon gaat schijnen. Jas aan en naar buiten dus. En stop een pen en blocnote in je jaszak. Alleen gedachten die tijdens het wandelen opkomen zijn van waarde, zei Nietzsche. Dat lijkt mij een prima bijvangst.
Foto: Oscar Seijkens