Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Dit boek is gezond

Is koffie nu wel of niet gezond? En hoe zit het met je telefoon vlak voor bedtijd? Tijn Elferink, werkzaam bij ONVZ, vond veel adviezen verwarrend. Dan maar zelf op onderzoek. Het resultaat? Dit boek is gezond.

Wat was de aanleiding om dit boek te schrijven?
“Ik vond alle tegenstrijdige adviezen een beetje verwarrend. De ene week las ik ergens dat koffie gezond was, een week later het tegenovergestelde. Hoe kan dat? Veel gezondheidsboeken zoeken het bovendien in extremen. Door melk bijvoorbeeld in één adem te noemen met frisdrank of te adviseren om helemaal geen brood meer te eten. Dit soort adviezen leidt tot onhaalbare doelen en dus tot teleurstelling. Vandaar dat ik zelf op zoek ging.”

Hoe heb je dat aangepakt?
“Allereerst wilde ik weten hoe het zat met cafeïne. Ik ben letterlijk bij een hoogleraar op de koffie gegaan. Wat blijkt? Bij een kop of vier per dag zijn de positieve effecten groter dan de negatieve, daar hoef ik me dus niet meer schuldig over te voelen. En zo heb ik met meerdere wetenschappers gesproken. Over multitasken bijvoorbeeld. Of over slaapritmes.
Met professor Erik Scherder heb ik gezongen: hij legde me de positieve effecten van muziek op ons brein uit. Voor mij is kennis belangrijk: als ik snap waarom iets wel of niet gezond is, kan ik mijn levensstijl daaraan aanpassen.”

Je levensstijl aanpassen is moeilijk. Ben je daarom ook zelf gaan experimenteren?
“Als je iets wilt veranderen, moet het haalbaar zijn. Neem bijvoorbeeld koud afdouchen. Dat blijkt heel gezond te zijn. Door je lichaam bloot te stellen aan kou, zet je lijf vet – bijvoorbeeld buikvet – om in een type vet dat het lichaam wél kan verbranden. Heel fijn dus. Maar wie wil er nu voor z’n plezier koud afdouchen? In mijn experiment neem ik lezers stapje voor stapje mee. Wat blijkt? Als je de kraan elke dag iets kouder zet, zit je na ongeveer twee weken op koud water. Vanaf dan kun je de duur van het koud afdouchen opbouwen. Ik doe het nu al jaren en mis het echt als ik het een keer vergeet.”

Gaat je boek alleen over gezondheid?
“Uiteindelijk gaat het erom dat we lekker in ons vel willen zitten. Het draait dus niet alleen om gezondheid, want ook mensen die ziek zijn willen lekker in hun vel zitten. Het is bijvoorbeeld ook heel belangrijk om rust te nemen en tijd te maken voor vrienden en familie. Onderschat het belang van sociale contacten dus niet.”

Je interviewt ook BN’ers. Waarom?
“Ik ben ervan overtuigd dat BN’ers mensen kunnen inspireren, want ik kan wel vertellen dat je ’s avonds na halftien niet meer op je telefoon moet kijken, maar wie ben ik? Als een BN’er zijn eigen ervaring vertelt, is het toch anders. Neem Alex Klaasen, bekend acteur en theatermaker. Hij worstelde met een burn-out en gaat nu drastisch anders om met z’n telefoon. Ik weet zeker dat zijn verhaal andere mensen kan helpen, want uiteindelijk lopen we allemaal tegen dezelfde dingen aan.”

Wat is de grote conclusie?
“De waarheid ligt in het midden. Dus doe alles met mate, streef haalbare doelen na en geniet samen met anderen.”

Door Eline Broekhuizen

Bestel ‘Dit boek is gezond’ in de NRC Webwinkel en ontvang 5 euro korting. Deze actie loopt tot 21 januari 2019.