Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Always look on the bright side of life

Hockeyer en performance coach Floris Evers verdiept zich in deze column in denkgedrag om effectief te zijn.

Een flow-ervaring. In 2012. De olympische halve finale in Londen. We wonnen met 9-2. Ondanks de nederlaag maakte onze tegenstander, de Britten, een enorme indruk. Op de tribune weliswaar. In plaats van met tomaten te gooien, zongen de supporters het nummer Always look on the bright side of life van Monty Python.
Geïnspireerd door de sportiviteit van de Britten besloot ik na onze verloren finale tegen Duitsland (wie anders) met opgeheven hoofd naar de persconferentie te gaan. Ik feliciteerde de Duitse coach en vroeg hem wat zij anders hadden gedaan na de nederlaag tegen ons in de poule. Met een glimlach op zijn gezicht antwoordde hij kort: “Niets Floris, helemaal niets.” In plaats van het roer volledig om te gooien na een tegenslag, vertrouwen de Duitsers veel meer op het proces.
Het is dan ook niet toevallig dat de Duitse sportpsycholoog en hoogleraar Hans Eberspächer de theorie van de zes aandachtcirkels ontwierp. Deze theorie wordt veel gebruikt binnen de topsport, maar eigenlijk kan iedereen er baat bij hebben. De cirkels zeggen iets over het gewenste denkgedrag om effectief te zijn. In het centrum, cirkel 1, gaat het om ‘ik en mijn taak’. De aandacht is volledig gericht op waarnemen, beslissen en uitvoeren. Al het andere is uitgebannen. Mentale kracht betekent dat je je niet laat afleiden door de andere cirkels. In de 2e cirkel laat je je afleiden door ‘directe afleidingen’ die er zeker niet voor zorgen dat je prestatie verbetert. Bijvoorbeeld door je mobiele telefoon, terwijl je dit leest. Bij de 3e cirkel ben je bezig met de gedachte hoe het zou moeten zijn. Je vergelijkt de meest ideale situatie met de werkelijkheid. In cirkel 4 en 5 ben je te veel bezig met winnen en verliezen en de gevolgen daarvan. En in cirkel 6 spookt de gedachte door je hoofd: wat of waarom doe ik
dit nu eigenlijk?
Aan de slag, zou ik zeggen. Stel een doel met betrekking tot je gezondheid en bepaal je taak voor cirkel 1. Wanneer het mislukt? Gewoon opnieuw naar cirkel 1. “Succes is het vermogen om van mislukking naar mislukking te gaan zonder aan enthousiasme in te boeten”, aldus Churchill. Niet voor niets een Brit.
Foto: Oscar SeijkensXTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.