Advertentie
De inhoud van deze advertentie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Je droomhuis koop je met een aankoopmakelaar

Veel mensen zoeken hun droomhuis tegenwoordig via internet. Dit gaat snel en je kunt bovendien heel eenvoudig huizen vergelijken. Op funda kun je zelfs snel laten uitrekenen of het huis van je keuze ook financieel haalbaar is. Toch kan het geen kwaad om daarnaast ook een adviseur in de arm te nemen die je voor vervelende scenario’s kan behoeden.

Want hoe vaak komt het niet voor dat mensen een huis kopen waarvan achteraf blijkt dat er veel te veel voor betaald is? Of waarbij de buurt toch veel minder leuk is dan aanvankelijk werd gedacht? Het kan daarom geen kwaad om - ook al doe je een aantal zaken zelf - toch een adviseur in de arm te nemen die je voor vervelende scenario’s kan behoeden. Een goede aankoopmakelaar van de NVM luistert naar je wensen, weet wat er speelt in de omgeving en kan je wijzen op alternatieven waar je zelf nooit op zou komen. Maar een aankoopmakelaar kan nog veel meer voor je betekenen.

Laat zich niet leiden door emotie

Een huis kopen is vaak de grootste uitgave die mensen doen tijdens hun leven. Helaas is er niet altijd voldoende tijd om over zo’n grote beslissing na te denken en moet er vaak snel besloten worden, zeker als de markt schaars is. Dat kan tot emotionele beslissingen leiden. Juist als het op onderhandelen aankomt, is het zaak je hoofd koel te houden. Door een aankoopmakelaar voor je te laten bieden, is de kans veel kleiner dat je te veel voor een huis betaalt. Hij is immers alleen rationeel bij het huis betrokken, maar kan ook, dankzij zijn deskundigheid en ervaring, veel beter inschatten wat de werkelijke waarde is van het huis. Ook zal hij je wijzen op eventuele ontbindende voorwaarden die je aan het bod kunt koppelen.

Verschillen tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar

Eigenlijk bestaan er twee soorten makelaars: verkoopmakelaars en aankoopmakelaars. Een verkoopmakelaar treedt op namens de verkoper van een huis en een aankoopmakelaar namens de koper. Hoewel een makelaar beide rollen kan vervullen, mag hij dit nooit doen rond de transactie van één en hetzelfde huis. Hij mag slechts de belangen behartigen van óf de koper óf de verkoper. Vergelijk het met twee mensen die een juridisch geschil hebben. Dan neemt elke partij een eigen advocaat in de arm. Met een makelaar is het eigenlijk net zo. Als hij al voor de verkoper werkt, kan hij onmogelijk de koper eerlijk adviseren. En andersom geldt dat natuurlijk ook.

Vijf gouden droomhuistips
• Laat je belangen niet behartigen door de makelaar van de verkopende partij, maar neem je eigen (aankoop)makelaar mee.
• Internet is handig tijdens oriëntatie, maar schakel daarna altijd een aankoopmakelaar in voor degelijk advies.
• Laat bij een oud huis altijd een bouwkundige inspectie uitvoeren en sluit een NVM-Huisgarantie af.
• Laat je aankoopmakelaar uitzoeken welke gemeentelijke regels er gelden en wat de bestemmingsplannen zijn.
• Laat je aankoopmakelaar de onderhandelingen voeren.

Huis kopen? Wees slim: Kies voor een NVM-aankoopmakelaar
Bij het kopen van een huis komt heel wat kijken. Zo heeft u onder andere een onderzoeksplicht, waarbij u vóór uw aankoop allerlei zaken die betrekking hebben op het huis zelf moet checken. Dit geldt ook voor de juridische aspecten van de aankoop.
Een NVM-aankoopmakelaar is dé specialist die u hierbij kan adviseren. Daarnaast kan hij scherp voor u onderhandelen en het gehele aankooptraject tot en met de notaris voor u begeleiden. Wees verstandig en schakel bij het kopen van een huis een NVM-aankoopmakelaar in. Hij is u graag van dienst. Kijk voor meer informatie op nvm.nl.