Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Gas uit, stadswarmte aan!

Heb jij al stadsverwarming? Nee? Jammer! Wonen zonder gas is namelijk gemakkelijk, comfortabel en draagt bij aan een duurzame wereld. Ver van je bed? Niet voor Amsterdammers: binnen twintig jaar zal 90 procent van de stad gasloos zijn.

Leven zonder gas? Brecht Goeman weet er alles van. Zij woont met haar man en twee kinderen in het Puuur Blok van de nieuwbouwwijk Houthaven, direct aan het IJ in het noordelijke deel van de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. Mooie huizen in een leuke, nieuwe buurt. Aan de buitenkant is niets bijzonders te zien aan de woningen. Toch zijn ze wel degelijk speciaal: dit is de eerste wijk van Amsterdam die honderd procent klimaatneutraal is, mede dankzij de stadsverwarming van Westpoort Warmte (WPW), een samenwerking tussen Nuon en AEB Amsterdam.

Nieuwbouw? Stadsverwarming!

Goeman en haar gezin waren niet bewust op zoek naar een huis met stadsverwarming: “Wij besloten tot de koop van een nieuwbouwwoning in de Houthaven en alle huizen zouden op stadsverwarming worden aangesloten.” Gasloos wonen schrok haar ook niet af. “Absoluut niet. We wilden heel graag in Amsterdam blijven wonen en veel projecten worden gasloos gebouwd. Wij vinden dat een goede ontwikkeling. We waren al bezig met energieneutraal wonen en dit was meer een plus dan dat het onze beslissing om het huis te kopen in twijfel bracht.”

Brecht Goeman woont met haar gezin in een gasloze woning: “We hebben geen cv-ketel en hoeven dus geen rekening te houden met onderhoud.”

Wel de warmte, niet het onderhoud

Hoe bevalt het? “We zien vooral veel voordelen”, aldus Goeman. “We hebben met stadsverwarming veel minder omkijken naar de techniek dan in de tijd dat we nog een ketel hadden. In de winter gebruiken we de restwarmte van de afvalverbranding. Dat komt als warm water de installatie van de woning binnen en verwarmt de lucht in onze woonruimte. Heel comfortabel. En in de zomer is de comfortkoeling echt een uitkomst. Je kunt dan met een simpele handeling in plaats van warm, koud water door je vloerverwarming laten stromen. Dan verkoelt de vloer in je huis. Het is geen airco, maar het zorgt ervoor dat de temperatuur 2 graden zakt en de vloer voelt lekker koel aan.” Goeman weet ook dat zij met stadswarmte geen onderhoudskosten heeft, zoals met een cv-ketel. “We zitten in het eerste jaar dus het is nog lastig om alle kosten te vergelijken. Maar we hebben geen cv-ketel en hoeven dus ook geen rekening te houden met onderhoud eraan of geld te reserveren voor vervanging op termijn. Wat ik trouwens wel heel belangrijk vind is dat het systeem goed uitgelegd wordt. Ons is van tevoren helemaal uitgelegd hoe alles werkt, maar eigenlijk zou je ook uitleg van het systeem moeten krijgen als je er al gebruik van maakt. Dan pas werk je er echt mee. Er zit namelijk best veel techniek achter. Gelukkig is de bediening wel simpel.”

In de zomer is de comfortkoeling een uitkomst. Het zorgt ervoor dat de temperatuur 2 graden zakt en de vloer lekker koel aanvoelt

2035: Amsterdam 90 procent gasloos

Een project als Houthaven past naadloos in het beleid van de gemeente Amsterdam. Die wil de verduurzaming van de stad versnellen: er moet minder energie worden verbruikt en wat er verbruikt wordt, moet duurzaam zijn. Het college van B & W en de gemeenteraad van Amsterdam hebben ook besloten dat uiterlijk in 2050 alle gasleidingen uit de stad verdwenen moeten zijn. Iedereen gaat van het gas af. En 90 procent moet al in 2035 geregeld zijn.

Minder gedoe dan een cv-ketel

Sinds 2005 voert Amsterdam een ‘stadswarmte, tenzij’-beleid. Nieuwbouwwijken in Amsterdam worden zonder gasleiding aangelegd. Veel kopers zijn niet bekend met stadsverwarming en zijn aanvankelijk huiverig om van gas af te stappen. Begrijpelijk, vindt Bram van Beek, projectleider en duurzaamheidspecialist van stadsdeel Noord, waar alle nieuwbouwprojecten op stadsverwarming worden aangesloten. Onbekend maakt immers onbemind. Maar de veranderingen voor de bewoner zijn minimaal: “Je krijgt in de woning twee pijpjes, één voor de heen- en de ander voor de retourwarmte. De bewoner regelt de temperatuur van de radiatoren of vloerverwarming gewoon met een normale thermostaat. Het systeem heeft ook een warmtewisselaar, die warm tapwater aanmaakt. Het gaat om heel robuuste techniek, waar weinig aan kapot kan en er dus minder gedoe is dan met de cv-ketel. Als mensen het eenmaal gebruiken, zijn ze er over het algemeen blij mee.”


Volgens Bram van Beek, projectleider en duurzaamheidspecialist van stadsdeel Noord, is het zonneklaar: “Gas verdwijnt. Binnen 15 tot 20 jaar zal er alleen nog fossielvrije energie bestaan.”

Ook bestaande woningen gasloos?

De grootste uitdaging ligt in de honderdduizenden woningen die gasgestookt en vaak slecht geïsoleerd zijn. De komende vijftien tot twintig jaar zal hiervoor een oplossing moeten worden gevonden. Van Beek hoopt dat bewoners actief mee gaan denken hierover: “Dan kunnen we samen een oplossing vinden. Een ding is zeker: gasloos is de toekomst en stadswarmte is een van de opties die kansen biedt in de stedelijk omgeving. Ik verwacht dan ook dat een groot deel van de woningen in Amsterdam door stadswarmte verwarmd gaat worden. Maar het is niet overal mogelijk en we kunnen ons voorstellen dat mensen in bestaande woningen ook andere opties overwegen. Daarom pleiten we voor een menu waaruit mensen kunnen kiezen.”

Over 15 jaar alleen fossielvrij

Belangrijk volgens Van Beek is dat mensen in het algemeen en Amsterdammers in het bijzonder zich meer bewust worden van de overgang naar gasloos en wat het voor hen zal betekenen. “Er gaat veel veranderen en het is allemaal echt niet meer ver-van-ons-bed. We worden al gebeld door mensen die zich afvragen of ze in de nieuwe keuken wel een gasfornuis moeten laten plaatsen. Mensen moeten zich realiseren dat binnen 15 tot 20 jaar alleen nog fossielvrije energie zal bestaan. Gas verdwijnt!”

Lees ook: 5 feiten over stadsverwarming op een rij. Bekijk het in de ‘stadswarmte voor dummies’.

Stadswarmte draagt bij aan een duurzame wereld

De duurzame wereld van morgen vraagt nu om actie. Daarom investeert Nuon in energie-oplossingen die een bijdrage leveren aan het groener worden van energie. Stadsverwarming is zo’n oplossing: stadswarmte draagt namelijk nu al bij aan een vermindering van de CO₂-uitstoot. In 2017 bespaarde Nuon bijna 216.000 ton CO₂-uitstoot met stadswarmte. En als er meer groene warmtebronnen op worden aangesloten, wordt de uitstoot nog lager en stadswarmte steeds duurzamer. Ruim 127.000 huishoudens en 1.875 bedrijven ontvangen nu al warmte via het stadswarmtenetwerk van Nuon. Meer weten over stadsverwarming via Nuon? Kijk op www.nuon.nl/duurzame-energie/stadswarmte/