Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Stadsverwarming voor dummies

Hoe zit het ook alweer met stadverwarming? 5 vragen over het duurzame alternatief voor gas.

1. Wat is stadsverwarming?

Bij het opwekken van energie in energiecentrales komt een enorme hoeveelheid warmte vrij. Vroeger ging die warmte verloren maar tegenwoordig wordt die zogenaamde ‘restwarmte’ ingezet om de huizen van tientallen duizenden mensen in de stad te verwarmen. Stadswarmte of stadsverwarming dus.

2. Van installatie naar huis – hoe werkt stadsverwarming?

3. Minder CO₂-uitstoot – hoe kan dat?

De warmte wordt in de energiecentrale opgewekt – zie ook de animatie op YouTube – en via een pijplijn vervoerd naar woningen. Bewoners van huizen met stadswarmte stoten daardoor gemiddeld 50 procent minder CO₂ uit dan bewoners van huizen met een losse HR-ketel. Per stadswarmtewoning is de CO₂-reductie net zoveel als wanneer je zo’n 12 zonnepanelen op je dak zou hebben.

4. Stadsverwarming gebruikt restwarmte. Is het dan goedkoper dan gas?

Het gebruik van restwarmte betekent niet dat bewoners een minder hoge energierekening hebben. Zij betalen net zoveel als voor gas. Het aanleggen van het ondergrondse netwerk voor stadswarmte is namelijk heel kostbaar. Wel is de prijs van stadswarmte all-in. Er komen dus geen onderhoudskosten voor bijvoorbeeld een cv-ketel bij. Bekijk ook de video Is stadswarmte duurder dan gas?

5. Ik wil ook stadsverwarming – kan dat?

Gebruik maken van stadsverwarming is alleen mogelijk als de hele wijk daarop aangesloten is. Kijk hier om te zien of Nuon ook stadswarmte levert in jouw buurt. Woon je in Amsterdam? Dan kun je hier uitzoeken of jouw buurt in aanmerking komt voor stadsverwarming.