Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Voor korte afstanden is de trein een goed alternatief

Nederland is een echt handelsland en daarom heel internationaal georiënteerd. Er wordt dan ook veel naar het buitenland gereisd door Nederlandse bedrijven. Hoe kun je dat zo snel, comfortabel en efficiënt mogelijk doen? FCM Travel Solutions weet raad.

FCM Travel Solutions is wereldwijd een van de grootste zakenreisbureaus met vestigingen in meer dan 90 landen. Ook in Nederland regelt de organisatie veel zakelijke reizen voor bedrijven, van klein tot groot. Klanten worden ontzorgd met een reis van deur-tot-deur. “Voor- en natransport maar ook verblijf en bijvoorbeeld autohuur zijn immers zeer regelmatig een integraal onderdeel van een zakenreis”, vertelt Remco van Donk, general manager bij FCM Travel Solutions Netherlands.

Een reisbeleid is er in allerlei vormen maar ieder goed beleid begint met de vraag: is de reis wel noodzakelijk? “Zeker vanuit MVO- en milieuperspectief is dat een belangrijke vraag”, zegt Van Donk. “Met e-mail en Skype kun je immers ook goed contact onderhouden met relaties. Maar voor sommige afspraken moet je elkaar face-to-face zien. We merken dan ook dat het aantal zakelijke reizen nog steeds toeneemt, ondanks alle technologische ontwikkelingen.”

Remco van Donk General Manager FCM Travel Solutions

Remco van Donk General Manager FCM Travel Solutions

Balans tussen comfort en efficiency
Belangrijk bij een zakelijke reis is de balans tussen comfort voor de reiziger en efficiënt reizen. Van Donk: “Voor het bedrijf is het gunstig als er zo min mogelijke tijd verloren gaat aan reizen. Voor het comfort van de reiziger is het prettig als er zo min mogelijke rompslomp is, met bijvoorbeeld overstappen of lange reistijden voor voor- en natransport. Mede daarom leggen we voor reizen tot 500 km binnen Europa naast het vliegtuig ook altijd de trein als optie aan onze klanten voor.”

Het is een alternatief waaraan veel klanten zelf niet denken, bijvoorbeeld omdat het beeld heerst dat de trein altijd voor een langere reistijd zorgt dan het vliegtuig. “Maar als je alles bij elkaar optelt – ook de reis naar de luchthaven, inchecken, douane, natransport – dan verschillen de reistijden vaak minimaal”, licht Van Donk toe. “Het grote voordeel van de trein is dat je instapt en kunt blijven zitten tot je eindbestemming, waar je middenin het centrum uitstapt. Je hebt een langere aaneengesloten periode waarin je tot rust kunt komen maar ook kunt doorwerken als je dat wilt. De meeste treinen hebben WiFi, dus blijf je ook in verbinding met de buitenwereld.”

Vanuit milieuaspect is een treinreis ook nog eens schoner dan een korte vlucht

Beter voor het milieu
Vanuit milieuaspect is een treinreis ook nog eens schoner dan een korte vlucht. Maar dat speelt bij veel bedrijven nog geen bepalende rol. Van Donk: “Organisaties doen vaak veel moeite om bedrijfsprocessen zo milieuvriendelijk te maken. Er wordt energie bespaard op kantoor, afval gescheiden, met elektrische lease auto’s gereden. Maar binnen het reisbeleid worden milieuaspecten vaak niet meegewogen. Daar liggen nog absoluut kansen om de ecologische footprint verder te verbeteren.”

Onbekend maakt onbemind
Alle voordelen bij elkaar opgeteld zou je verwachten dat veel bedrijven standaard kiezen voor de trein voor korte reizen binnen Europa. De praktijk leert anders. “Onbekend maakt onbemind”, aldus Van Donk. “Als je gewend bent om op een bepaalde manier te reizen, is de overstap naar een ander vervoersmiddel onwennig. Als reizigers het eenmaal zelf een keer hebben ervaren, zijn ze vaak om en vinden ze het een prettig en ontspannen manier van reizen. Maar ook mensen die wel met de trein reizen maken niet altijd gebruik van alle mogelijkheden die het biedt. Zo weten veel reizigers bijvoorbeeld niet dat je ook in Thalys kunt vergaderen, in een afgesloten Salon. Prettig als je met een groep collega’s een afspraak wilt voorbereiden of na afloop afspreken wie welke acties op zich neemt.”
Van Donk is ervan overtuigd dat als er meer bedrijven bewust worden van de voordelen er ook meer zakelijk gereisd zal worden met de trein. “Want de trein is wel degelijk een goed alternatief voor reizen binnen Europa.”

Op zakenreis binnen Europa
Wil je snel en comfortabel reizen naar een zakelijke bestemming in Europa? Maak kennis met de internationale trein. Tijdens de reis kun je even lekker ontspannen of rustig doorwerken. En op de plaats van bestemming stap je middenin het centrum uit.
Meer weten over de mogelijkheden en bestemmingen? Kijk op www.nsinternational.nl/nl/zakelijk-reizen-met-de-trein