Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Duurzaam reizen

Variatie in vervoer dankzij het Low Car Diet

Onbekend maakt onbemind en dat geldt zeker voor duurzame vormen van vervoer. Tijdens het Low Car Diet kunnen deelnemende bedrijven en hun medewerkers op een laagdrempelige manier kennismaken met alternatieven voor de auto en het vliegtuig. Dat bevalt vaak zo goed dat deelnemers ook na de maand duurzaam blijven reizen.

De opzet van het Low Car Diet, een initiatief van Urgenda in samenwerking met MVO Nederland, de Nationale Postcodeloterij, NS en Samen op Reis, is simpel: laat bestuurders en medewerkers van deelnemende bedrijven gedurende 31 dagen kennismaken met verschillende vormen van duurzaam vervoer. Fietsen, (high-speed) e-bikes, openbaar vervoer en elektrische/deel-auto’s – voor zowel korte als lange reizen is er een duurzaam alternatief voor zakelijk verkeer. Bedrijven kunnen zo een maandlang ervaren hoe gemakkelijk het kan zijn om meer ‘schone’ kilometers te maken. De CO2 uitstoot van het bedrijf daalt, evenals de gemiddelde reiskosten. Bovendien krijgen medewerkers meer beweging. Kortom: een win-win-win situatie!

De strijd aangaan
Om het nog leuker te maken, heeft het Low Car Diet een wedstrijd element: welk bedrijf heeft na de 31 dagen de schoonste kilometers gemaakt of de grootste besparing gerealiseerd? De competitie kan behoorlijk oplopen, net als de gerealiseerde besparingen. Deelnemende bedrijven reisden tijdens de afgelopen editie 50% schoner tijdens het Low Car Diet en maakten daarbij 20% minder kosten. Ook bewogen medewerkers twee keer zoveel, terwijl er in totaal gemiddeld 12% minder reiskilometers werden gemaakt.

Uit onderzoek van Urgenda blijkt dat er bij deelnemers aan het Low Car Diet een gedragsverandering plaatsvindt

Kennismaken met de internationale trein
Die schone kilometers worden niet alleen voor woon-werkverkeer in Nederland gemaakt. Deelnemende bedrijven doen hun best om alle zakelijke reiskilometers duurzaam te maken, ook die naar bestemmingen over de grens. Arjen Wittekoek, directeur van Coolrec, was een van de deelnemers die de uitdaging aanging. Zijn bedrijf heeft acht locaties in vier landen. Wittekoek bezoekt alle vestigingen regelmatig. Hij stapte daarvoor altijd in de auto maar tijdens het Low Car Diet zocht hij naar een alternatief. Het werd de trein. “Ik was heel nieuwsgierig”, vertelt hij. “Is het doenbaar om op een andere manier op je werkbestemming te komen?” De eerste kennismaking met de trein beviel prima. Wittekoek: “Ik zat comfortabel en kon tijdens de reis werken en wat e-mails wegwerken. Het was een ontspannen manier van reizen. Na een dag onderweg was ik ook helemaal niet zo moe. Dat was wel verrassend.” Wittekoek pakt sinds het Low Car Diet vaker de trein.

Gedragsverandering
De besparingen die gerealiseerd worden tijdens de maand van het Low Car Diet zijn inspirerend, maar het zijn vooral de effecten op lange termijn die het verschil maken. Uit onderzoek van Urgenda blijkt namelijk dat er bij deelnemers aan het Low Car Diet een gedragsverandering plaatsvindt. Ook na die maand blijven ze vaker met OV en fiets reizen. Twee jaar na dato worden bij bedrijven die in 2014 meededen 60% meer OV kilometers gemaakt, 50% meer fietskilometers en maar liefst 21% minder autokilometers dan voor hun deelname. De CO2 besparing per deelnemer is gemiddeld 220 kg per jaar ofwel 900 autokilometers.
Projectleider Geert Kloppenburg van Urgenda is met recht trots op de resultaten. “Deze cijfers zijn ongeëvenaard. Stel je de potentie eens voor als je van 3000 deelnemers eens naar 30.000 en verder gaat. Er zitten dagelijks acht miljoen mensen in de auto, dus de potentie om te laten ervaren en proberen is enorm.”

Het Low Car Diet 2016 loopt tot en met 9 november. In het voorjaar 2017 vindt van 3 t/m 28 april de volgende editie plaats. Meer weten? Kijk op www.lowcardiet.nl

Ontspannen en snel op je bestemming

Met de trein reis je snel en comfortabel naar tal van bestemmingen binnen Europa. Onderweg kun je prima doorwerken of even lekker ontspannen. Aan het einde van de reis stap je middenin het centrum uit, klaar voor je afspraak.
Meer weten over de voordelen van internationaal zakelijk reizen met de trein? Kijk op www.nsinternational.nl/nl/zakelijk-reizen-met-de-trein